VM lurer lige om hjørnet. Og mens langt de fleste nok er mere end klar på feststemning og fodbold, er der dog også et alvorligt tema, der endnu engang titter frem og ser dagens lys.

Racisme. En størrelse, der stadig bliver taget op fra tid til anden, og som der er stort fokus på fra fodboldforbundenes side. Og også fra spillernes. Senest har den engelske landsholdsback Danny Rose fortalt, at han frygter, at hans familie vil blive udsat for racistiske tilråb i Rusland. Derfor er de blevet bedt om at blive hjemme.

En frygt, der dog ikke har bredt sig til den danske landsholdslejr, der lige nu er i gang med de sidste forberedelser, inden det for alvor går løs til sommerens slutrunde. Tværtimod er det ikke noget, spillerne bruger meget energi på.

»Ja, jeg ved godt, der har været en masse ting. Jeg føler ikke, du skal begrænse dig selv i livet på grund af de ting, og fordi der er sådan nogle folk, der er på den måde. Selvfølgelig tænker man altid over, at man vil have sikkerhed til sin familie, men det har jeg ikke tænkt over. Jeg føler ikke, man skal begrænse sig i livet,« siger Martin Braithwaite til B.T.

Martin Braithwaite har amerikanske rødder. Vis mere

Heller ikke Pione Sisto frygter som sådan, at der vil opstå nogle situationer i Rusland. Og skulle der gøre det, kommer han til at tage det med ophøjet ro.

»Jeg elsker min farve. Så det skal nok gå,« siger Celta Vigo-spilleren kontant og uden at tøve.

Selv om de to ikke bekymrer sig forud for VM, kan de dog ikke sige sig fri for at have stiftet bekendtskab med racisme tidligere.

»Jeg har oplevet det selv. Det gør man altid i livet, og det har altid været en del af mit liv, men jeg føler mig ikke som et offer overhovedet. Selvfølgelig oplever man nogle situationer, som folk med en anden hudfarve ikke oplever. Sådan er det for os, men samtidigt føler jeg mig ikke som et offer,« understreger Martin Braithwaite.

Vis mere

Også Pione Sisto har ’i ny og næ’ oplevet nogle episoder, men han mener, der er en klar måde at håndtere det på.

»Det handler om at ignorere det, hvis man kan. Man skal bare uddanne sig selv, så forstår man, hvorfor det sker,« siger Pione Sisto, der selvfølgelig er ærgerlig over, at racisme stadig hersker nogle steder, men han vil ikke lade sig gå på af det.

Det samme gælder Martin Braithwaite. Han er fuldt bevidst om, at der kan være folk, der ønsker at slå både ham og andre ud af kurs. Men han lader sig ikke påvirke, fortæller han.

»Folk prøver altid at få en ud af kurs, og det kan man gøre på mange måder. Det rører mig ikke rigtigt, hvordan folk prøver på det. Det giver mig egentlig bare mere motivation til at gøre det bedre,« siger angriberen, der altså inden længe kan gå ombord på flyet til Rusland.

Han føler sig selv i god form, og han kan mærke, det er begyndt at krible i kroppen. Både hos ham, men også hos resten af truppen, hvor humøret er højt.

»Man glæder sig helt vildt. Det (VM, red.) er en stor ting, alle ser meget frem til. Man er også spændt og vil bare i gang,« siger Martin Braithwaite.