Det har været som studenten, der var med til festen, men vidste, at han ikke kom ind på sit drømmestudie.

Danmarks U21-landshold havde inden lørdagens sidste gruppekamp ved EM i Polen udspillet sine muligheder for at gå videre til semifinalerne med to klare nederlag til Italien og Tyskland, og det har derfor i nogle dage været sikkert, at man ville gøre brug af de flybilletter, der allerede inden turneringens begyndelse var bestilt til holdet søndag.

Men de unge danske spillere rejser trods alt hjem med opløftede pander og en succesoplevelse i bagagen. Det lykkedes endelig at komme på måltavlen ved EM, da danskerne vandt med 4-2 over Tjekkiet, der nu også er færdige i Polen.

På det stadion, der til DBU-direktør Claus Bretton-Meyer før kampen var blevet meldt som udsolgt i Tychy, dukkede rigtig mange tjekkere op for at følge holdets chance for at gå videre fra puljen. Men der var ikke fuldt hus. Overhovedet. Og heldigvis fik de mange tjekkere, der havde taget den nogenlunde lige så lange tur fra Tjekkiet til Polen, som de cirka halvanden time det danske hold havde kørt fra basen i Krakow, ikke et ønsket resultat. De skulle minimum bruge en tremålssejr for at have muligheden for avancement. Der altså mislykkedes.

Danmarks svar på censorens første spørgsmål kom midtvejs i første halvleg, da Kenneth Zohore, der over for BT har udtryk utilfredshed med for lidt spilletid i de to første kampe, fik sin chance fra start og takkede for den med en assist, hvor han fik FC Københavns nyindkøbte Michael Lüftner til at se skidt ud. Cardiff-angriberen tog bolden med sig i dybden og brugte sin store fysik til at holde tjekken væk, og Lucas Andersen benyttede angriberens aflevering til en hurtig vending og afslutning. 1-0.

Glæden varede dog kun kort, for ganske få minutter senere havde Tjekkiets angriber Patrik Schick, der netop er skiftet til Juventus for i omegnen af omkring 250 millioner kroner, udlignet med et flot mål, da han fra kanten af feltet vristede sig fri af sin oppasser og krøllede bolden i mål.

Det var ikke, fordi Andrew Hjulsager fik nogen hjælpemidler på det grønne tæppe, for den skotske dommer Bobby Madden var ikke just overbevist, da Celta Vigo-spilleren blev fældet i feltet få minutter efter udligningen og blev snydt for, hvad der lignede et straffespark for benspændet, men ingen af de danske argumenter kom med i vurderingen af karakteren, og spillet fik lov at fortsætte.

Og fortsætte, det gjorde Mads 'Mini' Pedersen, der også var en af fem nye navne i startopstillingen i forhold til onsdagens 0-3-nederlag til Tyskland, bogstaveligt talt.

På en rigtig fin aktion, hvor han løb fra Tjekkiets hold over en halv banelængde, spillede han kampens klart bedste spiller Kenneth Zohore fri til afslutning, og angriberen kvitterede med et udstrakt ben og bragte Danmark på 2-1.

Den stilling holdt til pausen og afsluttede de bedste 45 minutter for Danmark ved slutrunden. Desværre gentog de tidligere billeder af anden halvleg ved EM sig dog igen i Tychy.

Det er minut 53. og 54., der har været forbandet mod Tyskland og Italien, og igen scorede modstanderne i mellem præcis de to minutter, da Mathias Jensen, endnu en ny startdebutant, slet ikke fik dækket sin modstander Tomas Chory op, og indskifteren headede nemt et højt indlæg i mål og udlignede igen.

Tjekkiet pressede efterfølgende mere på for et føringsmål, men Kenneth Zohore havde læst op på lektien og var slet ikke til at rykke fra et 12-tal. OB-spilleren Casper Nielsen trak fri på venstrekanten, og mellem venner og fjender landede bolden for fødderne af Kenneth Zohore, der iskoldt smed bolden i nettaget og sikrede dermed Danmark endnu en føring.

Den holdt, ikke mindst fordi Jeppe Højbjerg også satte et fint aftryk i målet og blandt andet havde en fænomenal enhåndsredning på et ellers kvalificeret skud fra Micael Travnik.

Redningen fik Tjekkiet til at miste al modet, og så kunne Kenneth Zohore, hvem ellers spørger man sig selv, finde sin angrebsmakker Marcus Ingvartsen til endnu en scoring, inden han og resten gik ud af lokalet.

Uden at efterlade mere slik på eksamensbordet. Danmark er færdige ved U21-EM med en klart bestået karakter. Gennemsnittet var dog slet ikke nok til at udleve drømmen.