Lyt til artiklen

Påstanden var ikke sand. Og DBU skulle tage fat i Hummel.

Sådan lød beskeden fra Qatar Supreme Comittee for Delivery & Legacy onsdag aften.

Den kom i køvandet på de tre Hummel-landstrøjer, hvor logoerne ikke er synlige – med begrundelsen om, at firmaet ikke vil være synlige under en VM-slutrunde, 'der har kostet tusinder af mennesker livet'.

En kritik Hummels ejer Christian Stadil torsdag aften svarede på i Go' Aften Live på TV 2, efter særligt den kulsorte tredjetrøje har trukket overskriften rundt omkring i verden.

»For det første kommer det ikke bag på mig, de retter denne her kritik mod os. De har stor fokus på det her antal af døde,« sagde Christian Stadil.

Onsdag aften lød det fra Qatar Supreme Comittee, at man 'modsagde sig Hummels påstand om, at denne turnering har kostet tusindvis af mennesker deres liv'.

»Og desuden afviser vi helhjertet den bagatellisering af vores oprigtige forpligtelse i at værne om helbredet og sikkerheden for de 30.000 arbejdere, som har bygget VM-stadionerne og andre projekter i forbindelse med turneringen,« sagde Supreme Comittee blandt andet.

Over de senere år har Qatar været voldsomt kritiseret for landets omgang med menneskerettigheder og de forhold, som flere migrantarbejdere er blevet budt.

Danmarks sorte tredjetrøje er gået verden rundt.
Danmarks sorte tredjetrøje er gået verden rundt. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Og ifølge Christian Stadil er det netop den del, der har været i fokus, fortalte han som svar på kritikken.

»Vi er ikke gået ud og sagt, der er 6.500 gæstearbejdere, der er døde, eller der er 8.500, som også har været i spil. Vi har sagt, og det er de tal, vi har fået fra officielle kanaler, at der i hvert fald er tusindvis, der er døde. Qatar mener selv, det er omkring tre. Jeg tror måske med de 6.500 … Der har man måske fundet ud af, der er også nogle, der er døde af naturlige vej og så videre. Sandheden ligger måske derimellem,« sagde han hos TV 2 og fortsatte:

»Men det vi har fokuseret på er, der er udfordringer med menneskerettigheder i Qatar. Det drejer sig ikke kun om gæstearbejderne, selvom det ikke er et ‘kun’, det er en kæmpe ting. Men det drejer sig generelt om de brud på menneskerettigheder, som man ser i Qatar. Jeg har selv været der engang på ferie, og det tror jeg ikke, jeg kommer til igen. Jeg skal ikke være hellig, jeg elsker at rejse og har været alle mulige mærkelige steder, men det der med at min hustru Alice for eksempel skulle have tørklæde på, når hun skulle ind på restauranten på hotellet, der var steder, hun ikke kunne komme ind på vores hotel, det havde jeg det ret stramt med,« sagde Hummel-ejeren.

Christian Stadil har tidligere oplyst til B.T., at både han og resten af Hummel bliver væk fra VM-slutrunden i Qatar.

Det gjorde han i et interview, hvor han også kaldte den sorte trøje for en 'begravelsesdragt'. Det kan du læse her.