KOMMENTAR

Alt eller intet, succes eller fiasko og himmel eller helvede.

Tirsdag aften går det danske landshold enten den ene eller den anden vej. Slår Åge Hareides mandskab Irland ud i den afgørende playoff-kamp her i Dublin og booker plads ved sommerens VM i Rusland, ændrer det billedet for – og ikke mindst af – de rød-hvide. Ender det omvendt i irsk jubel, venter der en hård og deprimerende tid for alle på og omkring det danske landshold.....


KOMMENTAR

Alt eller intet, succes eller fiasko og himmel eller helvede.

Overskrifterne og retorikken har i de seneste dage været et smut forbi de høje nagler i otte europæiske fodboldnationer. For fire af dem ender det ud i smil, luftture og optimisme for fremtiden. Resten skal spendere de næste 10 måneder i et fodboldmæssigt ingenmandsland stoppet med selvransagelse, misundelse og bebrejdelse.

Tirsdag aften går det danske landshold enten den ene eller den anden vej. Slår Åge Hareides mandskab Irland ud i den afgørende playoff-kamp her i Dublin og booker plads ved sommerens VM i Rusland, ændrer det billedet for – og ikke mindst af – de rød-hvide. Ender det omvendt i irsk jubel, venter der en hård og deprimerende tid for alle på og omkring det danske landshold.

Vis mere

Holdet balancerer på en knivsæg mellem ikke bare succes eller fiasko, men også mellem popularitet og negativitet og ikke mindst optimisme og pessimisme. Så meget kan 90 eller 120 minutters fodbold i udkanten af den irske hovedstad betyde.

Men lad os for et kort øjeblik tro på, at det danske landshold lever op til den spinkle favoritværdighed, det gik ind til kampene mod Irland med. Lad os lege, at spillet bliver mærkbart bedre, end det var lørdag i Parken – ja, lad os gå linen ud og forestille os, at det danske landshold er med blandt de 32 hold i bowlen, når der 1. december trækkes lod til VM-slutrunden i Moskva. Det er en rar tanke, ikke?

Vi har her i spalterne haft masser af fokus på, hvad det vil betyde for landsholdet og DBU. Landsholdet vil stå foran en gigantisk oplevelse, en kæmpemæssig sportslig udfordring og en gylden mulighed for at katapultere sig selv i position til en fremtid med mere succes, popularitet og medvind, mens DBU ud over mindst 60 millioner kroner kan se frem til et rygstød til hele ideen om at være ’En del af noget større’ og tiltrængt goodwill oven på en kvindekonflikt og flere andre ’møgsager’.

Vis mere

Og så er der alt det andet. Alt det uhåndgribelige, som ikke så meget handler direkte om landsholdet eller DBU, men om hvordan det er at være dansker med en forkærlighed for den lille runde og de drenge i rødt og hvidt, der løber rundt og jagter den.

Ender det i aften i vilde jubelscener fra Åge Hareide, Simon Kjær og Christian Eriksen i stedet for fra de irske modstandere, kan vi som danskere ranke ryggen i national stolthed over for første gang i otte år at have et hold med til den største fodboldfejring på kloden, ligesom vi i de kommende måneder kan glæde os ubetinget til VM i stedet for at have følelsen af at nærme os en fest, hvor invitationen aldrig landede i postkassen.

Til sommer kommer koldskålen, kammerjunkerne og jordbærrene til at smage lige en anelse bedre med tanke på at en VM-kamp med dansk deltagelse i stedet for irsk er lige om hjørnet, mens de lange dage bliver endnu længere i utålmodig venten på at se Åge Hareides hold mod endnu en eksotisk modstander, der for en gangs skyld ikke er fra Østeuropa. Forhåbentlig!

Og så er der den der kilden i maven og bagest i hjernen. Hvad-nu-hvis-tanken … Den tanke, en AGF-fan har, når en ny sæson starter, og der på papiret er købt godt ind. Og den følelse, en Liverpool-supporter har hvert eneste år i begyndelsen af august. Tanken, der ophøjer fodbold til noget helt særligt.

Vis mere

For hvad nu, hvis det hele klikker? Hvad nu, hvis det hele går op i en højere enhed, og de andre snubler? Hvad kan det så ikke blive til? Den tanke får vi alle sammen lov til at have i et halvt års tid. Indtil det hele på et tidspunkt er forbi.

Men alt det sker kun, hvis det danske landshold i aften formår at trodse 11 altopofrende og 52.000 øredøvende irere. Ellers skal dansk landsholdsfodbold igen tage sig selv i nakken og rejse sig fra endnu en skuffelse.

Der er ikke bare et VM til forskel på sejr eller nederlag i aften. For fodbolddanmark er der en hel verden.