Hvorfor?

Jeg var kæmpe Brian Laudrup-fan gennem hele min barndom. Jeg sled VHS-bånd med Laudrups landsholdsscoringer ned, så det til sidst bare var grynede pixels med skrattende kommenteringer.

Jeg nærstuderede DRs 'Musketererne', hvor Laudrup og Flemming Povlsen – begge midt i 20erne – sad og kiggede tilbage på karrieren, så jeg kunne kombinere Brian Laudrups coole Vanløse-accent med mit o'enseanske.

Han var i mange år  – måske sammen med Brandon Walsh – den person, jeg indstillede kompasset efter. Den, jeg gerne ville være som.

Privatfoto: Lasse Vøge
Privatfoto: Lasse Vøge
Vis mere

Og den fortælling deler jeg utvivlsomt med massevis af 80er-børn. Brian Laudrup har bare en magisk larger-than-life-aura. Selvfølgelig fordi han var profilen på 1992-holdet og samtidig lignede han en amerikansk filmstjerne.

Men også fordi han traf så sympatiske karrierevalg. Blev træt af de store ligaer og det hysteri, der fulgte med – og tilbragte i stedet sine bedste år i skotske Glasgow Rangers. Senere tog han også hjem til FC København, selvom storklubberne hev i ham.

Penge og berømmelse betød tydeligvis ikke det store for Brian Laudrup. Han havde umiddelbart nogle værdier, som langt hovedparten af fodboldstjernerne ikke var i nærheden af – og det gjorde ham til et fedt forbillede.

DERFOR gør det også ekstra ondt – i hvert fald på mig – pludselig at se Brian Laudrup sidde i en blød sofa og være en del af propagandamaskinen for et af de lavest rangerende lande i verden, når det kommer til menneskerettigheder. En ørkenstat, hvor migrantarbejdere reelt lever som slaver, og hvor homoseksualitet kan straffes med døden.

Foto: Privatfoto: Lasse Vøge
Vis mere

Det sofainterview efterlader os med så mange spørgsmål. Det åbenlyse er selvfølgelig: Hvorfor, Brian Laudrup?

Hvorfor sætter du alt på spil for en arbejdsopgave i et land 7.000 kilometer fra Kongens Nytorv? Hvor sætter du dit levebrød som fodboldekspert, dine andre forretningseventyr og ikke mindst dit eftermæle på spil her?? Jeg forstår det ikke.

Havde du virkelig ikke regnet med, at der ville komme en prompte reaktion fra dit hjemland? Troede du, at du kunne drible uden om en offentlig forargelse over din beslutning? Så du ikke, hvordan det gik, da Viktor Axelsen, Peter Schmeichel og Nadia Nadim blev en del af ørkenstat-heppekoret?

Selvfølgelig bliver han fyrsteligt betalt – og det er nok også svaret på de fleste af spørgsmålene. Men mangler Brian Laudrup virkelig penge? Og er der ikke en million andre muligheder for at tjene fine penge, når man render rundt og hedder Brian Laudrup?

Ja, det er selvfølgelig Brian Laudrups eget valg, hvordan han vil leve sit liv – og hvilke opgaver, han siger ja til. Han er ikke en del af dansk fodbold længere, og der er ikke større moralske forpligtelser, fordi man var en gudsbenådet fodboldspiller og et idol i 90erne.

Men han må så tage de konsekvenser, der følger med. Og han gav ikke TV 2 og Politiken noget andet valg end at afbryde samarbejdet. De kan til november ikke kaste lys på skyggesiderne af den skandaleombruste VM-slutrunde i Qatar, mens Brian Laudrup, der er ansat til at forherlige Dubai, sidder i tv- eller podcaststudiet. Selvfølgelig kan de ikke det!

Det lever han nok med – og det er også derfor, at det her gør ondt.