Det danske landshold var længe på EM-katastrofekurs i Helsinki mod gruppeførerne fra Finland.

Men Pierre-Emile Højbjergs flotte scoring kort før tid sender Danmark op på gruppens førsteplads og et stort skridt nærmere sommerens EM-slutrunde.

Danmark var klart det bedste hold - men havde uhyre svært ved at skabe målchancer mod et særdeles kompakt og defensivt hjemmehold.

Altså lige indtil at Pierre Emile-Højbjerg tog sagen i egen hånd.

Vi så tilløbet til det i Qatar, og nu ligner det grangiveligt, at beslutningen er taget. Den lange æra - der har strakt sig over tre landstænere - med Simon Kjær landsholdets defensive sprechstallmeister er slut. 

Til aftenens skæbneopgør var der ikke skader eller karantæner at gemme sig bag. Simon Kjær var valgt fra af den simple og indlysende grund: at landsholdet nu har to bedre midtstoppere i Andreas Christensen og Joachim Andersen. 

Landskampsrekorden skal han nok nå - det har vi Nations League-opgør nok til. Men når det fremover rigtig gælder - for eksempel ved en eventuel EM-slutrunde til sommer - må vi betragte anfører Simon Kjær som reserve. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Han er pludselig og overraskende røget ud i kulden i sin klub, Tottenham. Men den fejl må London-klubben snart indse.

For Pierre-Emile Højbjerg har den afgørende kvalitet og den psyke, som alle fodboldhold sukker efter. Det har vi før set, når det har brændt på for det danske landshold.

Således også i Helsinki søndag aften. Da det så allersortest ud, trak Pierre bolden over til højreskøjten og sendte knastørst bolden i nettet.

Og han sendte samtidig Danmark ud af katastrofekursen og på vej mod en EM-slutrunde i Tyskland. Det mål og den spiller har reddet landsholdet. Han får et kys på panden af Hjulmand ved natmaden.

Foto: Heikki Saukkomaa/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Nu har Danmark sin EM-skæbne i egne hænder. Og Kasper Hjulmand får arbejdsro til at finde frem til det landshold, som vi lærte at kende inden Qatar-fadæsen.

En udesejr mod San Marino og to hjemmesejre mod Slovenien og Kasakhstan vil sikre Danmark en EM-billet. Se, det er en overkommelig opgave.

Men det holdt hårdt mod finnerne, og Kasper Hjulmand kan stadig få søvnløse nætter over,  hvor svært Danmark har det med at kreere chancer mod kompakte modstandere.

Men i første omgang skal han have lov at juble - for Danmark har afværget katastrofen, og roligans kan så småt godt begynde at kigge på hoteller i Tyskland.