Martin Ødegaard forventes onsdag aften at få debut på det norske landshold. Godt nok er det liga-versionen af landsholdet, men den bare 15 år gamle Strømsgodset-spiller er et af de største talenter nogensinde i norsk fodbold og altså det største netop nu.

Men hvem er Skandinaviens største teenage-talenter?

BT har sammen med talentspejdere, U-landstrænere og agenter lavet en top 20-liste over spillere under 20 år med dansk, svensk eller norsk pas.


1. Pierre-Emile Højbjerg, midtbanespiller, 19 år, FC Bayern München

Landshold: 1 A-landskamp for Danmark

Landsholdsdebut, fast Bayern-reserve og allerede med spilletid i en pokalfinale og Bundesligaen. Højbjerg er uden tvivl et enormt talent, der især roses for sin mentalitet og store autoritet - uanset om han spiller med Robben og Ribery eller Eriksen og Agger.

***********************************

2. Martin Ødegaard, midtbanespiller, 15 år, Strømsgodset IF

Landshold: 4 U17-landskampe for Norge

Forventes at få sin debut for Norges ligalandshold mod Emiraterne, og han er nu det sprødeste navn i norsk fodbold, hvor den 15-årige i 15 Tippeliga-kampe har scoret tre mål, lagt op til seks og driblet sig ind som en af profilerne allerede.

***********************************

3. Andreas Christensen, forsvarsspiller, 18 år, Chelsea

Landshold: 9 U21-landskampe for Danmark

Blev rykket op i Chelsea-truppen inden denne sæson og lærer nu fast af John Terry og Gary Cahill, der står foran ham i forsvarskøen. Bliver rost for sin ro med bolden, men mangler stadig fysikken til at blive Premier League-spiller.

***********************************

4. Mats Møller Dæhli, midtbanespiller, 19 år, Cardiff

Landshold: 5 A-landskampe for Norge

Var tidligere et stort talent i Manchester United, men Solskjær tog ham med til Molde og siden Cardiff, og den teknisk dygtige offensive midtbanespiller roses især for sine chanceskabende afleveringer og evne til at sætte en mand af.

***********************************

5. Simon Gustafson, midtbanespiller, 19 år, BK Häcken

Landshold: 1 U21-landskamp for Sverige

Dirigent på den centrale midtbane i Häcken, hvor han allerede som 19-årig har spillet over 40 kampe, scoret otte mål og lagt op til lige så mange. Anses som den svenske spiller, der kan nå allerlængst i sin karriere.

***********************************

6. Joel Mumbongo, kantspiller, 15 år, Örgryte IS

Landshold: U15-landsholdet for Sverige

Han hopper højere, end højdespringslegenden Patrik Sjöberg gjorde i samme alder. Han er hurtigere end alle andre i aldersklassen på 300 meter, og så har kantspilleren været til prøvetræning hos Manchester City og Everton denne sommer.

***********************************

7. Kristoffer Vassbakk Ajer, midtbanespiller, 16 år, IK Start

Landshold: U16-landsholdet for Norge

Blev hentet til Start fra Lillestrøm denne sommer og er gået direkte ind i klubbens førsteholdstrup som bare 16-årig. Med 196 cm rager han godt op i midterforsvaret, hvor han har fået 50 minutter fordelt på fire indhop i Tippeligaen.

***********************************

8. Nikolai Laursen, angriber, 16 år, Brøndby IF

Landshold: 2 U17-landskampe for Danmark

Bayern München var ude efter Brøndbys offensivspiller, der valgte at skrive under på en kontrakt, som samtidig gjorde ham til førsteholdsspiller. Kan unikke ting med bolden, men der spekuleres endnu i, om han er moden nok til seniorfodbold.

***********************************

9. Tobias Svendsen, kantspiller, 14 år, Molde FK

Landshold: U15-landsholdet for Norge

Kantspilleren træner allerede med Norges bedste mandskab som 14-årig, har fået dispensation af det norske fodboldforbund til at spille på andetholdet i 2. division og er en utroligt dygtig dribler på 160 cm.

***********************************

10. Carlos Strandberg, angriber, 18 år, BK Häcken

Landshold: U19-landsholdet for Sverige

Angriberen har nettet otte gange i sine 25 Allsvenskan-kampe, og det fik Dortmund til at blive meget interesserede, men Strandberg fejlede lægetjekket. Fysisk stærk bomber med sine 185 cm og 90 kg.

***********************************

11. Muamer Tankovic, angriber, 19 år, AZ Alkmaar

Landshold: 1 A-landskamp for Sverige

Blev hentet til Fulham som 16-årig, men nåede kun tre førsteholdskampe, inden kontrakten udløb i sommer og AZ overtog. Som en offensiv 10'er kreérer han chancerne, når han finder rum mellem modstandernes kæder.

***********************************

12. Markus Bay, midtbanespiller, 17 år, Ajax

Landshold: 11 U17-landskampe for Danmark

Hårdt ramt af skader det seneste år og kommer først tilbage i september, men Bays talent fik Ajax-træner Frank de Boer til at kalde ham den nye Eriksen, og det er samme kvaliteter, midtbanespilleren besidder med sine gode afleveringer og skud.

***********************************

13. Zackarias Faour, angriber, 16 år, Manchester City

Landskampe: U17-landsholdet for Sverige

Chelsea, Liverpool og Arsenal ville have ham, men Manchester Citys storsatsende akademi vandt kampen om den store angriber, der har en god førsteberøring og kan holde i bolden, hvilket jo giver den naturlige sammenligning med en anden svensk angriber.

***********************************

14. Kasper Dolberg, angriber, 16 år, Silkeborg IF

Landshold: 8 U17-landskampe for Danmark

En dygtig kantspiller, der kendes som elegant og med gode fysiske forudsætninger. Bliver overvåget af flere Bundesliga-klubber, og hollandske klubber har naturligt nok også forhørt sig på spilleren med fem mål i sine otte U17-landskampe.

***********************************

15. Melker Hallberg, midtbanespiller, 18 år, Udinese

Landshold: U21-landsholdet for Sverige

Årets nye spiller i 2013 i Allsvenskan for Kalmar FF og siden solgt til Udinese med en fem-årig aftale. Hallberg har som bare 18-årig allerede spillet 53 kampe i Allsvenskan, hvor han har haft sidste kropsdel på seks mål og næstsidste på fem mål.

***********************************

16. Morten Thorsby, midtbanespiller, 18 år, SC Heerenveen

Landshold: U18-landskampe for Norge

En offensiv midtbanespiller, som tidligt kom ind på holdet i Stabæk og gjorde det så godt, at Heerenveen ville betale godt ni millioner kroner for ham. Har allerede fået sin debut i Æresdivisionen med en indskiftning og en startplads.

***********************************

17. John Hou Sæter, midtbanespiller, 16 år, Rosenborg BK

Landshold: U17-landskampe for Norge

Som 10-årig blev han valgt sammen med 37 andre af 20.000 deltagere til Manchester Uniteds fodboldtalentkonkurrence, hvor han endte som nummer to. Den yngste nogensinde til at træne med Rosenborgs Tippeliga-hold.

***********************************

18. Daniel Stückler, angriber, 17 år, Brøndby IF

Landskampe: 1 U19-landskamp for Danmark

Skiftede fra Lyngby til Brøndby i januar og fik sin Superliga-debut med et enkelt minut mod FC Vestsjælland. Angriber med enormt målscoringspotentiale. 11 mål i 25 ungdomslandskampe er den nuværende høst.

***********************************

19. Sander Svendsen, angriber, 17 år, Molde FK

Landskampe: U17-landskampe for Norge

Storebror til Tobias Svendsen, der ligger højere på listen. Sander har spillet otte kampe i årets Tippeliga og scoret et mål, men det er ikke eneste grund til, at Ajax har inviteret ham og broderen på besøg. Stort talent.

***********************************

20. Vajebah Sakor, midtbanespiller, 18 år, Juventus

Landshold: 3 U18-landskampe for Norge

Kendt i Danmark for sine prøvetræninger i FC København, der dog tabte kampen om den store midtbanespiller til Juventus. Dygtig til at placere sig på banen og med et giftigt langskud er han stadig et bud på en fremtidig stjerne.