KOMMENTAR

Statuen foran Emirates Stadium fortæller det hele. Den forestiller Dennis Bergkamp, fanget i et sublimt øjeblik for Arsenal i en kamp mod Newcastle i 2003.

Bergkamp er sat op på en piedestal, så han slet ikke rører jorden, hans øjne er fæstnet på bolden på hans højre fod, hans krop er i fuldendt balance. Definitionen på en flyvende hollænder!

Vis mere

Af de mere end 100 hollandske spillere, der har optrådt i den engelske Premier League, er Dennis Bergkamp (billedet) den bedste. Men det er i hård konkurrence med en masse spillere fra den samme eller en lidt senere æra. Ruud van Nistelrooy, Marc Overmars, Ruud Gullit, Robin van Persie, Jaap Stam, Edwin van der Sar, Arjen Robben og Dirk Kuyt. Alle var de blandt de bedste spillere overhovedet i Premier League.

At nævne bare en af de aktuelle hollandske spillere i Premier League i samme åndedrag, som disse kongespillere, vil jo nærmest være blasfemisk. Der er i øjeblikket 18 hollændere i klubberne i den bedste engelske fodboldrække, og ingen kommer i nærheden af de ovenfor nævnte.

På den måde afspejler kvaliteten af de ”engelske hollændere” meget godt den fodboldmæssige status i tulipan-landet, for hollandsk fodbold befinder sig i en historisk krise. Ingen EM-slutrunde i Frankrig i 2016. Ingen VM-slutrunde i Rusland i 2018. Slået af Island og Sverige. Det kan ikke blive værre for et land, der - siden Cruyff og co. lagde verden for deres fødder ved VM i 1974 - har henrykket med sublim og overlegen fodbold. I dag er hollænderne i bedste fald ordinære.

Vis mere

Man kan starte med at konstatere, at der modsat tidligere tider er meget få hollændere i de absolutte topklubber. Manchester City har ingen. Chelsea har ingen. Manchester United har en venstre back, der har svært ved at komme på holdet. Tottenhams reservemålmand er hollænder. Arsenal har ingen. Og Liverpool har Georginio Wijnaldum (billedet), den mindst ringe af de aktuelle hollændere i Premier League.

Næ, de hollændere, der er i Premier League i dag, spiller i Crystal Palace, Swansea, Stoke og Southampton. Hvor det oven i købet er de færreste, der virkelig indtager en dominerende rolle. Hvem kender overhovedet spillere som Jairo Riedewald, Wesley Hoedt, Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Leroy Fer og Mike van der Hoorn? De er marginalspillere i midterklubber. Det er, hvad de er.

Den hollandske fodboldkultur har simpelthen mistet sin glans. Der var ellers altid denne umiskendeligt arrogante aura over hollænderne, fordi de havde så meget at have det i. De havde Johan Cruyff, de havde Ajax, de opfandt totalfodbolden, de var i tre VM-finaler. I dag har de ingenting på.

Det er i hvert fald den fornemmelse, man sidder tilbage med i England, både når man betragter de middelmådige hollændere på banen, men også hvis man har fulgt de hollandske managers i Premier League. Det er kun Guus Hiddink, der har et uplettet eftermæle.

Vis mere

Louis van Gaal (billedet) floppede i Manchester United, Dick Advocaat reddede ganske vist i første omgang Sunderland fra nedrykning, men fejlede fuldstændigt, da han skulle bygge tingene op igen, Ronald de Boer blev helflugtet ud af Crystal Palace efter kun fire kampe i denne sæson, og lige nu er Ronald Koeman i alvorlige problemer i Everton.

Fælles for de hollandske trænere er, at de er meget egenrådige og forblændet af deres egen fodboldkulturs fortræffelighed. For de bliver ved med at hente hollændere. Fordi de åbenbart stadig tror, at de er dygtige.

Van Gaal hentede Memphis Depay og Daley Blind, Dick Advocaat hentede Jeremain Lens, Ronald de Boer betalte i sommer små 100 mio. kr. for Ajax-reserven Jairo Riedewald, mens Ronald Koeman lagde godt og vel det dobbelte for Davy Klaassen. Ingen af de spillere, som de hollandske managers kendte så godt, har slået til.

Det er som om, at ingen i Holland sådan rigtigt for alvor vil kendes ved tingenes tilstand. Selv om alle tegn på forfald er tydelige. Dårligt landshold. Dårlige klubhold. Dårlige spillere. Bedømt ud fra en international målestok.

Engang var hollænderne flyvende. I dag er de styrtet ned.