Hvem ringer man til, når katastrofen truer, og røven hænger gedigent i vandskorpen?

Da man i Mainz lignede en stensikker nedrykker med ni point op til den rigtige side af nedrykningsstregen, blev svaret på det spørgsmål et dansk et af slagsen: Bo Henriksen.

Og ansættelsen af den karismatiske danske cheftræner har indtil videre vist sig at give pote.

Efter 4-1-sejren mod Hoffenheim lørdag er 'Boffe' og Mainz nu snublende tæt på at spille sig over stregen med kun et enkelt point op til Bochum på Bundesligaens 15. plads.

Og spørger man Lukas Dombrowski, der er den store tyske avis Bilds Mainz-reporter, så er der kun ét svar på klubbens pludselige opblomstring – og det er danskeren med det lange garn.

»På mange måder smuldrede klubben og gled mod nedrykning i den første del af sæsonen under Bo Svensson,« siger Dombrowski til B.T. og fortsætter:

»Bo kom ind i klubben og skød al snak om nedrykning til side. Han var ligeglad med, hvad der før var foregået i klubben, og han har mere eller mindre ene mand vækket dem til live.«

Fra første pressemøde har Mainz' fans og stab kunne mærke Henriksens energi.
Fra første pressemøde har Mainz' fans og stab kunne mærke Henriksens energi. Foto: Foto: Torsten Silz/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Ifølge Bild-reporteren er der ikke mange taktiske-elementer i danskerens mirakelmedicin. Til gengæld mener han, at den tidligere AC Horsens- og FC Midtjylland-træners personlighed er hovedingrediensen i hans opskrift på succes – og det har kunne mærkes helt ude i presselokalerne.

»Allerede efter første pressekonference kunne man mærke den tro på tingene, han har tilført holdet. Alle fra spillere og stab til os fra pressen følte det – alle var klar til at løbe på banen, fordi han var så motiverende,« forklarer Bild-journalisten.

Og motivationen og gejsten er to ord, der går igen, når Dombrowski forklarer om Bo Henriksens metoder.

Små kneb som at hænge billeder af vinderholdet fra dagens træningskampe op i omklædningsrummet og desuden straffe taberholdet med ekstra løbetræning eller armbøjninger har været med til at tænde gnisten i Mainz-truppen, som ikke engang en 8-1-nedslagtning mod Bayern München kunne slukke.

Cheftrænerens ydmyghed og nærvær i klubben er også noget af det, der har vækket opsigt i det tyske.

Dombrowski fortæller om en episode, hvor Bo Henriksen sammen med sin familie pludselig dukkede op i presserummet med en stadionplatte i hånden.

»Under U19-holdets kampe i Youth League dukkede han og hans familie op i presserummet og fik en bratwurst. Så sad han og fik en snak med os alle, mens han overværede kampen. Det er selvfølgelig sådan noget, folk bemærker, fordi det viser, at han er interesseret i klubben,« fortæller han.

Henriksen har rykket Mainz fra ni point under stregen til nu kun at have et enkelt point op til Bochum over den.
Henriksen har rykket Mainz fra ni point under stregen til nu kun at have et enkelt point op til Bochum over den. Foto: Foto: Torsten Silz/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Selvom der blæser positive vinde gennem traditionsklubben i øjeblikket, må man ikke glemme, at klubben endnu ikke er i mål og har afværget den katastrofe, det ville være, hvis det ender med klubbens første nedrykning, siden oprykningen til den bedste liga i 2009.

Med fem spillerunder tilbage af Bundesligaen, er der dog stadig rig mulighed for at passere Bochum over stregen og undgå det skæbnesvangre Relegationsspiel, hvor tredjepladsen i 2. Bundesligaen møder Bundesligaens 16. plads om en plads i den bedste tyske række.

Og formår Bo Henriksen at holde sit mandskab i Bundesligaen, mener Dombrowski, at han skriver sig ind i Bundesliga-historien.

»Det ville være en af de største mirakler i klubbens Bundesliga-historie. Da han kom ind var det allersidste chance for klubbens overlevelse, og den greb han. Så man er nødt til at anse det her, som en af de største overlevelspræstationer i ligaens historie.«

I skrivende stund ligger Mainz et point under nedrykningsstregen med 26 point og har mulighed for at tilføje 15 point yderligere til kontoen i sæsonens sidste fem kampe, hvor Dortmund og Wolfsburg blandt andet venter i de sidste to.