De rager begge små to meter op i luften, de er berømte for deres enorme selvsikkerhed, og så er de med afstand den mest eftertragtede fodboldspiller i hvert deres land.

Lørdag står de to fyrtårne, enfant terribles og landsholdsbombere over for hinanden, når bolden gives op på Friends Arena i Stockholm til første stik i den nordiske duel om en EM-billet. I medierne er duellen mellem de to kanonkonger allerede i gang.

Det er nu seks år siden, Nicklas Bendtner før en VM-kvalifikationskamp mod Sverige satte følgende sætning i omløb i et interview til BT.

»Om tre år er jeg bedre end Zlatan. Han er ældre end mig og har nu nået toppen som Serie A-topscorer, men min plan er klar, og jeg tror på den: I næste sæson får jeg mit endelige gennembrud, og så har jeg stadig to år til at overhale Zlatan, og det gør jeg.«

Siden dengang har Zlatan Ibrahimovic lagt yderligere lag på sin ikoniske status, mens Nicklas Bendtner i bedste fald har stået lidt i stampe. Bendtners spådom endte som en vildfaren boomerang, der gav et gok i nødden.

Måske derfor var lysten til at tale ind i Bendtner versus Zlatan, Lorden mod Kungen, da også stærkt begrænset, da BT tirsdag satte sig ned med Nicklas Bendtner i landsholdslejren på Hotel Marienlyst i Helsingør. Bendtner tilbagelænet med direkte udsigt til Øresund gennem det store glasvindue. Mandag afviste Bendtner ligeledes både danske og svenske mediers spørgsmål om at vurdere sig selv i forhold til sit svenske modstykke.

BT prøvede derfor at nuancere spørgsmålene en smule på de fem minutter med Bendtner, der var til rådighed i den korte presseseance inden gårsdagens formiddagstræning.

Hvordan har du det med Zlatan?

»Jeg har spillet mod ham mange gange, men jeg synes, det er dumt at snakke om det. Vi kender hans kvaliteter og ved, hvad han står for, og hvad han kan. Så der er ingen grund til at snakke om det hver dag. Han bliver hverken bedre eller dårligere på den her uge.«

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men I er jo de største navne på hver jeres hold, så det er vel logisk at bringe frem?

»Jo, måske for jer,« svarede Bendtner efterfulgt af det drengede brede smil.

Der bliver jo hele tiden snakket om Zlatan. Hvad mener du om hele den her medievirak?

»Jeg er egentlig fuldstændig ligeglad. Det er jeres job at skrive om tingene. Jeg tror, der er mange ting, som, I synes, er langt mere interessante, end vi spillere gør.«

I den svenske lejr er det Zlatan, der bliver angrebet af medierne, mens det i den danske lejr længe har været dig – på godt og ondt. Hvordan har du det med det?

»Det er lidt det samme igen. I skal hele tiden finde på noget at skrive, og det kan jeg godt se af og til kan være svært. Derfor prøver man at finde nogle ting, som måske er lidt ligegyldige. Det tror jeg også, hvis I selv gik det igennem, at I kan se. Det er måske ikke altid noget, man vil kalde fremragende sportsjournalistik. Men qua min karriere og de ting, der er sket, så tror jeg, det er en naturlig del for pressen at gå op i.«

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det er jo ikke kun danske medier, der skriver om dig, men medier over hele verden. Hvordan er det at få hvert et trin mandsopdækket?

»Det er jo bare sådan, som det er blevet nu om dage. Hvis først du træder ind i en verden, hvor du risikerer at blive kendt, så ved du, at den verden, du træder ind i, er en verden, hvor du skal stå til regnskab 24/7, fordi du er blevet en offentlig person.«

Har det ændret dig som person?

»Næh, det har egentlig ikke ændret mig. Jeg tænker måske bare mere over tingene nu end tidligere.«

Fordi du har lært af nogle ting, du gjorde, da du var yngre?

»Man lærer hele livet igennem, men næh.. Jeg tror bare, at der ikke er nogen grund til at give folk nogle ting, hvis du kan lade være.«

Fløjten lød, Olsen kaldte til træning. Lørdag er det alvor. Danmark mod Sverige, Lorden mod Kungen.

 

Foto: BOB STRONG
Vis mere

Her er Bendtner faktisk bedst
59 mål i 109 landskampe og status som en af verdens bedste angribere. I nordisk regi er der i øjeblikket Zlatan Ibrahimovic og alle de andre, men så er det jo godt, vi har statistikken at læne os op ad. For det kan godt være, at Nicklas Bendtner aldrig når i nærheden af sin svenske kollegas niveau, men når det gælder de indbyrdes kampe på landsholdet, har den danske angriber overtaget. I seks A-landskampe mod Danmark har Ibrahimovic aldrig scoret, mens Bendtner i sine fem A-landskampe mod svenskerne har scoret en enkelt gang. Tag den, Zlatan!

Her er listen over de nordiske opgør, Zlatan og Bendtner har deltaget i:

  • Testkamp 28. maj 2014: Danmark - Sverige 1-0 Mål: Daniel Agger (Bendtner ikke med)
  • Testkamp 11. november 2011: Danmark - Sverige 2-0 Mål: Nicklas Bendtner og Michael Krohn-Dehli (Begge med)
  • VM-kval. 10. oktober 2009: Danmark -Sverige 1-0 Mål: Jakob Poulsen (Begge med)
  • VM-kval. 6. juni 2009: Sverige - Danmark 0-1 Mål: Thomas Kahlenberg (Begge med)
  • EM-kval. 8. september 2007: Sverige - Danmark 0-0 (Begge med)
  • EM-kval. 2. juni 2007: Danmark - Sverige: 0-3 (skrivebordssejr) (Zlatan ikke med)
  • EM-slutrunde 22. juni 2004: Danmark-Sverige 2 - 2 Mål: 2 x Jon Dahl Tomasson, Henrik Larsson og Mattias Jonson (Bendtner ikke med)

FACIT: Zlatan vs. Bendtner 0-1

Sådan kender vi dem også
Nicklas Bendtner og Zlatan Ibrahimovic er ikke bare fremragende fodboldspillere, de er også to store karakterer, der undervejs i karrieren har været i medierne for meget mere end deres evner med den lille runde.

Zlatan og appelsinen
Zlatan er kendt for sine mange guldkorn, hvoraf en af de største må være latterliggørelsen af den store norske angriber John Carew, som i 2002 kritiserede Zlatan Ibrahimovic. Zlatan svarede skarpt igen i medierne. »Det Carew kan gøre med en fodbold, kan jeg gøre med en appelsin.«

Bendtner og Baronessen
Nicklas Bendtner danner i dag par med skuespillerinden Julie Zangenberg, men blev i 2010 en del af Danmarks vel nok mest celebre par, da han indledte et stormfuldt forhold til baronessen Caroline Fleming. Sammen fik de sønnen Nicholas, inden de kort efter gik fra hinanden. Caroline Fleming har efterfølgende betegnet forholdet som et ’magisk’ og ’uforglemmeligt’ eventyr.

Don’t mess with Zlatan
I 2012 udkom Zlatan Ibrahimovic’ biografi ’Jeg er Zlatan’, hvor han blandt andet beskriver, hvordan han kom i clinch med sin daværende holdkammerat i Ajax Amsterdam, Rafael van der Vaart. I Ajax-tiden blomstrede en rivalisering mellem de to, der tydeligt kom til udtryk i en landskamp mellem Holland og Sverige, hvor hollænderen blev skadet efter en hård Zlatan-tackling. Van der Vaart beskyldte Zlatan for at have skadet ham med vilje, hvortil Zlatan svarede:

»Hvis du beskylder mig igen, brækker jeg begge dine ben, og denne gang bliver det med vilje.«

I løbet af karrieren er Zlatan jævnligt blevet beskyldt for at spille svinsk og er flere gange løbet ind i karantæner.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Bendtners eskapader
Man kan ikke se tilbage på Nicklas Bendtners karriere uden at komme forbi hans efterhånden mange eskapader. Skandaler der har været med til gang på gang at kaste ham i mediemøllen verden over. Der har været diverse fartovertrædelser i England, anklager om hærværk ligeledes i England og værst af alle spirituskørslen i København i foråret 2013. Det kostede ham en frakendelse af kørekortet i tre år, en bøde på 842.000 kroner og en midlertidig udelukkelse fra Morten Olsens landshold.