Superligaens mange fædre både på og udenfor banen kan blive tvunget på forældreorlov. BT kan løfte sløret for en sag, der kan sende et utal af Superligaens aktører på sidelinjen og medføre kaotiske tilstande i dansk fodbold.

En Superliga-afslutning uden et væld af de største stjerner på banen, uden de fleste trænere på bænkene og uden sportsdirektører bag skrivebordene. Det ligner virkeligheden allerede fra den kommende weekend.

BT kan afsløre, at Spillerforeningen og interesseorganisationen Lederne gennem de seneste måneder har ført en højest opsigtsvækkende sag mod Divisionsforeningen i Fodboldens Voldgiftsret helt under radaren.

Spillerforeningen og klubbernes organ har en lang historie af konflikter med den såkaldte ’feriepengesag’ som den mest betydningsfulde. Men tvisten, der allerede i dag finder sin afgørelse, sætter alle øvrige sager i relief.

12 ugers tvungen orlov

Sagens kerne er orlov. Forældreorlov. I dag tager fodboldspillere og ledere ikke fri for at passe børn, men det skal nu ændre sig radikalt. Spillerforeningen og Lederne kræver fremover 12 ugers tvungen forældreorlov pr. barn.

»Fodboldspillere, trænere og ledere har præcis lige så stor ret til barsels- og forældreorlov som alle andre. De lever i en presset hverdag under stor opmærksomhed og med mange rejsedage og fortjener derfor tid og ro sammen med deres børn. Det er det essentielle. At det rammer Superligaen hårdt er en følgeskade, men en nødvendig en. Det vigtigste er, at fodboldens aktører får, hvad der tilkommer dem. Og det er 12 ugers orlov pr. barn,« siger pressechef hos Lederne, Michael Monty til BT.

Alle ryger hjem på én gang

Sådan kan fremtiden se ud. Men nutiden synes endnu mere kaotisk. Orloven er ikke bare tvunget. Præcis som det var tilfældet med ’feriepengesagen’, er kravet tilbagevirkende. Spillere som Hallgrimur Jonasson og Thomas Kahlenberg eller en træner som Ståle Solbakken, der alle har tre børn, vil derfor blive sendt direkte på 36 ugers orlov, hvis ’voldgiften’ i dag dømmer til fordel for spillernes og ledernes repræsentanter. Og det tyder alt på.

»Jeg er bange for, vi taber sagen. Det er i hvert fald i den retning, det peger. Men det går jo ikke. Det vil tørlægge Superligaen, hvis vi skal sende dens vigtigste aktører på barsel med tilbagevirkende kraft. Jeg er klar til at give dem alle 18 ugers barsel pr. barn fremover, så de ikke bliver kede af det og savner deres børn, når de er i klubberne eller til træning. Men vi kan da ikke sende eksempelvis Ståle Solbakken hjem på sofaen i ni måneder,« siger en dybt frustreret Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen.

22 måneder på legetæppet

Sagen vil ramme alle klubber hårdt. Enkelte taber et halvt hold til tumlingeleg, mens andre skal sende en hel sportslig ledelse til babysvømning. Alligevel skal Superliga-kampene naturligvis spilles, og det bliver ved med en blanding af spillere uden børn og spillere i noget nær samme alder som de børn, der sender fædrene ud i varmvandsbassiner og hoppeborge.

»Den her sag kan få uoverskuelige konsekvenser. Alligevel er jeg splittet. For os som klub vil det ud af det blå sætte mange, mange af vores profiler ud af spillet i 12, 24 eller endda 36 uger. Det vil åbenlyst være en ’gamechanger’ af rang. På den anden side giver det os en unik mulighed for at se, om spillerne fra vores Masterclass så at sige kan klare sig uden forældreopsyn,« siger Brøndbys sportsdirektør, Troels Bech.

Netop Troels Bech kan se frem til Superligaens længste forældreorlov. Når han tæller hoveder i minibussen, når han til otte. Får Spillerforeningen og Lederne i dag medhold i deres krav, står Brøndby derfor uden sportsdirektør frem til 2019.

»For mig personligt vil det betyde, at jeg skal på 22 måneders forældreorlov. Det er selvfølgelig ærgerligt i forhold til mit job i Brøndby, men på den anden side kan jeg sove længere end til klokken 3, ligesom jeg kan få set de afsnit af Gurli Gris, jeg har misset den seneste tid. Når det endelig skal være, er det også en god tid at gå hjemme ved børnene, nu hvor solen kommer og Odense Zoo holder længere åbent,« understreger Troels Bech

1. april 2017 ligner dagen, hvor Superligaens barselsbombe detonerer med en trykbølge, der sender ligaens fædre direkte hjem på legetæpperne.