Traditionsklubben AB blev i 2012 reddet fra konkurs med et millionbeløb fra Gladsaxe Kommune. Men det var ifølge Statsforvaltningen ulovligt.

Ulovlig kommunal støtte til de lokale fodboldhelte og flyverskjul. Det lyder som en kulørt fodboldfortælling fra varmere himmelstrøg, men er en afsløring fra den danske 1. division.

Med en forløsende 3-1-sejr over Hobro sikrede AB 10. juni 2012 eksistensen i landets næstbedste række. Sorteper gik i stedet for til FC Roskilde, der med to point færre end akademikerne rykkede ned og stadig er at finde i 2. division Øst.

På kontorgangene hos AB var der derimod dybe panderynker den sommermåned. Klubben stod over for en truende konkurs og udsendte fire dage før skæbnekampen mod Hobro et sidste desperat nødråb om hjælp i millionklassen til Gladsaxe Kommune.

BT har fået aktindsigt i processen og kan afsløre, at ABs henvendelse ved daværende bestyrelsesformand i AB A/S Ronny Saul til kommunen mildest talt var panisk. 6. juni 2012 skriver han følgende til Gladsaxe Kommune:

- Vi bliver nødt til at have et møde i denne uge. Er du ikke sød at ringe ASAP eller fortælle mig, hvornår jeg kan træffe dig? Med det scenario, som tegner sig for vores førstehold, kommer vi ikke igennem 30. juni uden en løsning sammen med kommunen.

Herefter går det stærkt med en behandlingstid på godt 20 dage. Gladsaxe Kommune, der årligt modtager lejeindtægter fra AB i størrelsesordnen en halv million kroner, har betalt for opførelsen af det ’råhus’, hvor AB blandt andet har sit loungeområde på Gladsaxe Stadion. Klubben får også ved firmaet H.W. Larsen i Kødbyen prissat stort og småt, der kan have en værdi i tilfælde af, at AB grundstøder og går konkurs. Lige fra service til 300 mennesker med påtrykt AB-logo, der beskrives som ’fremstår pænt’, til en lille pålægsmaskine med en anslået værdi af 1.000 kroner. Desuden vurderes røremaskiner, termokander og Zanussi-hættemaskiner.

Pålægsmaskinen blev i sidste ende vejet og fundet for let, men Gladsaxe Kommune ender med at købe inventar og løsøre – af de nagel- og skruefaste slags – for to millioner kroner af fodboldklubben. Samlet køber Gladsaxe Kommune køkken, trappetårn og elevatortårn – altså bygningsdele, køkkenindretning og industrikøkkenmaskiner – for en samlet værdi af 1.903.500 kroner viser BT’s aktindsigt. Penge, der redder klubbens eksistens.

Men den går ikke siger Statsforvaltningen, der kalder støtten ’ulovlig’.

- Statsforvaltningen finder, at Gladsaxe Kommune har ydet ulovlig støtte til Akademisk Boldklub A/S ved køb af løsøre og inventar for to millioner kroner af selskabet, da kommunen ikke har en lovlig kommunal interesse i købet, lyder Statsforvaltningens afgørelse.

BT var i går i sms-kontakt med ABs kommercielle direktør, Peter Rasmussen, der blot skrev:

- Vi har for nærværende ingen kommentarer. Ha’ en god dag.

Hvis AB ikke havde modtaget ulovlig støtte fra Gladsaxe Kommune, var klubben med stor sandsynlighed gået konkurs i sommeren 2012. Og så havde Roskilde FC overlevet i 1. division.

- En ting er at rykke ned på reelle vilkår, men at tabe på urent trav. Det er bittert. Vi havde jo sat budget efter de bedst mulige betingelser for at begå os i 1. division. Nedrykningen gav os et stort knald og har vel alene i tv-penge kostet os et par millioner samt betydet, at vi måtte afskedige en direktør. Jeg skal hilse og sige, at to millioner kroner i 2. division er vildt mange penge, siger Roskildes formand Carsten Wickmann.

Han vil dog ikke foretage sig yderligere.

- Jeg vil ikke pege fingre ad en kollega-klub. Skal der foretages noget, er det op til DBU, lyder det fra Carsten Wickmann.