Fabiana Alcalá bliver fredag den første kvinde i spidsen for et dansk divisionshold.

Akademisk Boldklub (AB) bliver fredag den første danske divisionsklub med en kvindelig cheftræner.

Fabiana Alcalá står således i spidsen for holdet i 2.-divisionskampen mod Nykøbing FC efter afskeden med David Roufpanah for nylig.

- Som kvinde er jeg enormt stolt af at bryde barrierer, for jeg har engang været den lille pige, der drømte om det her.

- Og vi ser flere og flere skridt i den rette retning med eksempler som Marie-Louise Eta i Union Berlin, siger Alcalá til AB hjemmeside med henvisning til den tyske klubs assistenttræner.

AB har ansat Islands assistenttræner Joe Gudjonsson som ny cheftræner, og han tiltræder "så hurtigt som muligt", men fredag har Alcalá altså roret.

- I gennem min rejse er jeg stødt på tvivl, ikke kun fra mennesker i ledelsespositioner, men også fra forældre til de børn, jeg har trænet. Der har ofte været en skepsis over for min evne til at træne et herrehold, primært fordi jeg er kvinde.

- Men vi oplever hele tiden mandlige trænere, der med succes træner kvindehold, så hvorfor skulle det ikke være muligt for en kvinde at træne et herrehold?

- Min rejse repræsenterer realiseringen af en livslang ambition, men jeg håber samtidig også, at den her mulighed for mig kan være med til at bane vejen for fremtidige generationer af unge piger, der ønsker at blive trænere, uanset om det er inden for kvinde- eller herrefodbold, siger hun.

Alcalá kom til AB i vinteren 2024, hvor hun blev ansat som Health & Performance Coach. Tidligere har hun haft trænerjobs i Espanyol og TMF Kuwait.

/ritzau/