En polsk domstol har dømt tyske filmfolk til at sige undskyld for krænkelser i tv-drama, der også er blevet sendt i Danmark.

Der er tale om serien 'Unsere Mütter, unsere Väter' – på dansk 'Vores mødre, vores fædre' – der har været sendt på DR2, og som stadig kan findes i DR's arkiv.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung skal den tyske tv-station ZDF og produktionsselskabet UFA undskylde for at have fremvist antisemitiske antydninger i serien. Det skriver Berlingske.

Ifølge dommen skal krænkelserne være sket ved, at serien skal have antydet, at polske modstandsfolk optrådte antisemitisk under Anden Verdenskrig.

Det populære tv-drama på i alt tre afsnit blev sendt for første gang i Tyskland i 2013, hvor den blev sammenlignet med Steven Spielbergs Hollywood-drama 'Band of Brothers'.

Siden blev serien solgt til udlandet – heriblandt Danmark og altså Polen, hvor den ikke er blevet velmodtaget af alle.

I hvert fald ikke af den 96 år gamle modstandsveteran Zbigniew Radlowski, som sammen med en forening for tidligere polske modstandsfolk valgte at lægge sag an.

Det gjorde de, fordi de mener, at serien antyder, at polske modstandsfolk, som kæmpede mod den nazistiske besættelsesmagt, havde et medansvar for forbrydelser mod jøderne.

Og sagen vandt de tirsdag, hvor de polske domstole altså dømte de tyske filmfolk til at undskylde.

Undskyldningen skal ifølge dommen ske på både polsk og tysk tv.

Den tyske tv-station ZDF og produktionsselskabet UFA har udtalt, at de vil forsøge at anke dommen, da de mener, at den overtræder deres ret til kunstnerisk frihed.

Filmfolkene påpeger, at selvom de havde historikere som konsulenter på manuskriptet, så bygger serien ikke på virkelige begivenheder og personer, men er snarere fiktion.