Kurt Ravn bliver julemånedens store skurk.

Den 73-årige skuespiller, der ellers er kendt som hele Danmarks arbejderhelt 'Røde' i tv-serien 'Matador', er i år nemlig helt usædvanligt både skurk i DR og TV 2s julekalender.

Først kan man hver aften frem til juleaften se Kurt Ravn som den onde Agent Grå i 'Tidsrejsen' på DR1 klokken 19.35, og en halv time senere dukker han op på TV 2 i deres julekalender 'Kometernes jul' som den onde forretningsmand Viggo V.

»Ja, det er noget af et tilfælde,« griner Kurt Ravn og afviser, at han har noget med sammenfaldet at gøre.

Kurt Ravn i 'Kometernes jul' på TV2.
Kurt Ravn i 'Kometernes jul' på TV2. Foto: TV2 / Christian Geisnæs
Vis mere

»Nej, nej så meget magt har jeg slet ikke, haha.«

Dobbeltskurkerollen sker, da 'Tidsrejsen' på DR som bekendt er en genudsendelse fra 2014, mens 'Kometernes jul' er TV 2s helt nye bud på en familiejulekalender.

Selv kalder han sin rolle i 'Tidsrejsen' for en håndlanger, der arbejder for de mørke kræfter. Den nye rolle som Viggo V er en decideret skurk, som han gik til på en bestemt måde:

»Jeg prøver altid at finde de bløde og gode sider i en skurk. At være så charmerende, som en psykopat kan være, så man ikke afslører for hurtigt, at man er skurk,« fortæller Kurt Ravn.

Kurt Ravn og Sigurd Holmen Le Dous i 'Tidsrejsen' på DR1.
Kurt Ravn og Sigurd Holmen Le Dous i 'Tidsrejsen' på DR1. Foto: DR
Vis mere

»Det er jo sjovest, hvis man kan starte ud med at være lidt psykopatisk charmerende og så vender det til sidst. De raffinerede skurke er sjovest at spille,« tilføjer han og fremhæver den østrigsk-tyske skuespiller Christoph Waltz' skurkerolle i filmen 'Inglourious Basterds'.

»Han er så blid og venlig og sidder og drikker mælk og stopper sin pibe, mens han samtidig skyder jøder.«

Nogle skuespillere oplever, at deres publikum ikke kan finde ud af skelne fiktion fra virkelighed, og her kunne man på Kurt Ravns vegne frygte, at han dermed går en hård december i møde.

Indtil videre har han dog ikke oplevet nogen situationer. Heller ikke da 'Tidsrejsen' blev sendt første gang for seks år siden.

»Tværtimod synes folk nok kun, det er sjovt, hvis de møder skurken på gaden. Jeg ved godt, at der er eksempler på skuespillere, der altid spiller skurk, og så tænker man, at han nok også er lidt skurk i virkeligheden, men jeg har jo spillet mange andre roller,« lyder det fra Kurt Ravn.

»Da jeg var ung, spillede jeg helteroller, nu er jeg en gammel skurk. Sådan er det.«

For spændingen skyld kan vi ikke afsløre, hvordan det går Kurt Ravn i årets to julekalendere, men hvis man vil møde ham ude i virkeligheden, kan man være heldig at fange ham rundt omkring i landet, hvor han igen i år afholder en række julekoncerter.

»Jeg kører land og rige rundt i disse dage. Det blev jo ødelagt af corona sidste år, så det håber jeg ikke sker i år.«

Kurt Ravn har tidligere spillet med i de to tv-julekalendere 'Jul i Valhal' og 'Jul i Juleland' som henholdsvis jætten Mimer og nissen Karse.

Andre læser også