»TV3 truer med at droppe 'Fangerne på fortet,« lød den dramatiske overskrift mandag aften op til relanceringen af det legendariske underholdningsprogram.

I 'Fangerne på fortet', optages på et fort ud for den franske vestkyst, bruger man nemlig vilde dyr som rekvisitter. Og efter kritik fra organisationen World Animal Protection Danmark, der mener, at dyrene lever under kritisable forhold, meldte programdirektør hos Nent Group Danmark, Kenneth Kristensen, ud i en pressemeddelelse mandag:

»Vi ønsker ikke, at brugen af vilde dyr skal indgå i vores programmer fremadrettet, og vi har derfor besluttet, at vi ikke ønsker at producere mere 'Fangerne på fortet', hvis vilde dyr er en del af konkurrencerne og omgivelserne på Fort Boyard.«

Tirsdag uddyber han kort over for B.T.:

»Vi er blevet klogere. Det, vi troede var okay, da vi optog, det er der heldigvis dygtige mennesker, der har hjulpet os med at få på plads. Vi reagerer på det og tager ansvar.«

Han tilføjer:

»Vi åbnede i går med rigtig gode seertal, så nu ser vi på, hvordan vi kan sikre, at man får udviklet formatet, så det passer til 2021 uden brug af dyr.«

Hos organisationen World Animal Protection Danmark er man naturligvis glade for det nye samarbejde med Nent Group.

Håndboldspillerne Kristina 'Mulle' Kristiansen og Lars Rasmussen i 'Fangerne på fortet'.
Håndboldspillerne Kristina 'Mulle' Kristiansen og Lars Rasmussen i 'Fangerne på fortet'. Foto: Nent Group
Vis mere

»De har været meget imødekommende, så det har været rigtig positivt. Det er selvfølgelig ærgerligt, at man ikke havde tænkt over det, før man gik i gang, men nu er skaden sket, og så kan vi bruge den her situation til at slå fast, at vilde dyr ikke hører til i underholdningsindustrien,« fortæller direktør Gitte Buchhave til B.T.

Hun håber, at man nu kan sikre dyrevenlig politik i fremtidige tv-programmer, og at det vil sprede sig til andre tv-stationer og lande.

»Vi vil nu bruge vores netværk og er allerede i kontakt med vores kollegaer i Sverige. Jeg så selv 'Fangerne på fortet' i aftes, og det var kun til sidst, man så tigrene, så man kan jo sagtens lave et underholdende program uden.«

Gitte Buchhave tilføjer, at selv om 'Fangerne på fortet' har været sendt to gange tidligere, er det først nu, at de er blevet opmærksomme på programmet og brugen af de vilde dyr.

Organisationen har ikke været nede på Fort Boyard og set dyrenes forhold, men uanset hvilke forhold de lever under, så er det ikke holdbart, fortæller hun:

»De lever indespærret i bure i meget bart miljø uden mulighed for at leve bare tilnærmelsesvis i overensstemmelse med deres naturlige instinkter, og det er uanset burets størrelse.«

Hun tilføjer:

»Vilde dyr hører til i naturen, og hvis man ikke har mulighed for at tilbyde dem nogle forhold, hvor de kan leve i overensstemmelse med deres instinkter, så skal man overhovedet ikke røre ved det.«

De vilde dyr på 'Fangerne på fortet' bliver hvert år fragtet fra et reservat i Frankrig, hvor de tilbringer to måneder, mens en lang række lande optager afsnit til det populære tv-program.

'Fangerne på fortet' blev sendt første gang i Danmark i 1993. Man relancerede det første gang i 2009 med Peter Schmeichel og Camilla Ottesen som værter. I den nye 2020-udgave er Peter Schmeichel skiftet ud med Joachim Boldsen.