'Tænk, hvis der er en ond elite, der styrer os alle sammen. Tænk, hvis 5G er et biovåben. Tænk, hvis vaccinerne er farlige – og første skridt mod at gøre os allesammen til robotter – og tænk, hvis Bill Gates har en hemmelig plan om at slå os ihjel …'

Tankerne skrev Signe Molde på Instagram efter at have brugt foråret og sommeren på at fordybe sig i konspirationsteorier.

Ikke fordi hun er blevet coronafornægter. Ikke fordi hun tror, at Bill Gates er fanden selv. Men fordi hun er vært på tv-programmet 'Konspirationsfolket har ordet', hvor DR i et tv-eksperiment lader fire konspirationsteoretikere sætte dagsordenen.

Før Signe Molde dykkede ned i konspirationsteorierne, tog hun på ingen måde tankerne seriøst.

Signe Molde er vært på DR2-programmet 'Konspirationsfolket har ordet'. Foto DR
Signe Molde er vært på DR2-programmet 'Konspirationsfolket har ordet'. Foto DR
Vis mere

»Jeg tænkte, som de fleste andre, at det var tossede mennesker.«

Men mødet med skeptikerne har gjort hende klogere både på mennesker, men især på, hvor ensomt det kan være, når man mister tilliden til samfundet.

»Jeg har talt med nogen, hvor jeg har tænkt: 'Du må have det forfærdeligt, hvis din opfattelse af verden er, at der er noget meget ondt på vej, og du er den eneste, der kan se det.' Det må være frygteligt.«

I programmet, der kan streames på DRTV, giver DR ordet til dem, der ikke synes, de normalt kan få taletid. Dem, der for eksempel mener:

  • At corona er et biologisk våben.
  • At epidemien er skabt af medicinalindustrien.
  • Eller at der slet ikke findes corona.

I programmet tester deltagerne, om Signe Molde er blevet magnetisk efter sin corona-vaccine. Det er hun ikke. Foto DR
I programmet tester deltagerne, om Signe Molde er blevet magnetisk efter sin corona-vaccine. Det er hun ikke. Foto DR
Vis mere

Men selvom coronaen har fået konspirationsteorierne til at blomstre som aldrig før. Selvom de sociale medier flyder over med vaccinefornægtere, så var det ikke bare at holde mikrofonen ud:

»Vi arbejdede i flere måneder for at komme ind i miljøet og var i kontakt med langt over 100 personer, før det lykkedes at finde de rette, som også havde lyst til at gå med på programmets præmis,« siger Signe Molde.

Dealen var, at de medvirkende fik helt frie hænder til at lave et 12 minutters tv-indslag om den sandhed, de mener, at de etablerede medier skjuler. Til gengæld skulle programmet efterfølgende faktatjekkes af DRs 'Detektor'-redaktion.

»Dét var der mange, der ikke ville være med til, for de har INGEN tillid til DR,« siger Signe Molde, der selv er stolt af at leve i et samfund, hvor hun oplever, at 'ytringsfriheden bliver taget seriøst'.

Signe Molde har fået bedre forståelse for den bekymring, der ligger bag konspirationsteorier. Foto DR
Signe Molde har fået bedre forståelse for den bekymring, der ligger bag konspirationsteorier. Foto DR
Vis mere

»Programmet har været udfordrende – for os alle. Også de fire. Men jeg er fuld af respekt for folk, der står op for det, de tror på, især hvis det er en upopulær holdning.«

På det personlige plan er hun blevet klogere af mødet. Fra at have set på konspirationsteoretikere som 'sølvpapirshatte', som hun 'korsede' sig over, forstår hun i dag bedre, hvad deres mistillid bunder i.

Hun oplevede det på egen krop, da myndighederne, mens hun sad i en kælder med de fire coronaskeptikere, besluttede at tilbyde vaccinen til de 12-15-årige. Pludselig skulle Signe Molde bestemme sig for, om hendes egen datter skulle vaccineres.

»Det prikkede til dét sted, hvor jeg selv er usikker, og jeg har helt klart kunnet mærke, at når du er sammen med folk, der mener det samme om, hvordan verden ser ud, så begynder man på et tidspunkt at tro på det,« siger hun.

»Jeg tror, alle kan havne i kaninhullet under de rette omstændigheder, men jeg har ikke været ved at miste tillid til myndighederne – og jeg har ikke ændret holdning.«

Derfor er Signe Moldes datter blevet vaccineret, for som hun skrev på Instagram:

'Jeg har da haft en enkelt nat, hvor jeg badet i overgangsalder-sved pludselig er vågnet: 'Tænk, hvis de har ret?...' Men det tror jeg virkelig ikke. Heldigvis.'