Det er kontrasten mellem det menneskeskabte og det naturskabte. Kontrasten mellem det smukke og grimme.

Sådan lyder beskrivelsen af et af Søren Valdemar Byrials kunstværker. Den 46-årige nybagte far er med i denne sæson af DR-programmet 'Danmarks bedste portrætmaler'. Han elsker kontraster og modsætninger. Og så malede han Søren Østergaard lilla.

Han er gråhåret og har briller, men føler sig ganske frisk og ung. B.T. har talt med aalborgenseren med hestehalen, der lige præcis ikke nåede finalen i det populære tv-format, som de sidste mange tirsdage er rullet over skærmen i bedste sendetid på DR1.

Tirsdag røg han ud i semifinalen.

»Jeg har ikke et ondt ord at sige om nogen. Selvfølgelig vil jeg gerne have været videre, men egentlig er jeg bare glad for at have fået oplevelsen,« siger han om sit exit fra programmet.

»For mig føltes det aldrig som en konkurrence. Det var mere følelsen af, at vi i fællesskab var nogle kunstnere, der havde kastet os ud i noget, som vi ikke vidste, hvad var. Vi havde et fantastisk sammenhold. Det var pisse fedt,« fortsætter portrætmaleren fra Aalborg.

Han har egentlig altid har haft lyst til at melde sig til Danmarks bedste portrætmaler, men slog først til, da en person tilknyttet programmet henvendte sig til ham. Efter en castingsamtale og en vurdering af hans kunst, stod han pludselig som en af de otte udvalgte deltagere i programmet, der blev optaget i maj.

Søren Valdemar Byrial er først og fremmest portrætmaler. Cirka 90 procent af den kunst, han kreerer, er malerier eller tegninger, anslår han. Og det foregår oftest med oliemaling.

Søren Valdemar Byrial fuldt koncentreret om et af sine olieportrætmalerier.
Søren Valdemar Byrial fuldt koncentreret om et af sine olieportrætmalerier.
Vis mere

Selvom han betegner sig selv som en gammel rotte i faget, så var det alligevel vildt at skulle udøve sit fag for rullende kameraer.

»Konceptet er absurd. Du har fire timer til at male et portræt af en person, samtidig med du undervejs bliver interviewet af værten, « forklarer han og fortsætter:

»Det første program var angstprovokerende, men derefter glemte jeg hele tv-setuppet,« uddyber den 46-årige familiefar, der fortæller, at han meldte sig til programmet for at udfordre sig selv og prøve noget nyt,

Og så til malerierne, der sendte nordjyden ud af konkurrencen.

Fire gange undervejs i programmet fik han at vide, at han skulle arbejde mere med sin »portrætlighed«. Forstået på den måde, at motivet i højere grad skulle ligne den person, han malede.

Så netop dét blev et kæmpe fokuspunkt for ham i semifinalen, hvor musikeren Lina Rafn og entertaineren Søren Østergaard skulle portrætteres.

»Måske havde jeg så meget fokus på portrætlighed, at jeg faktisk missede det, som afsnittet handlede om (komposition, red.). For eksempel malede jeg Søren Østergaards ansigt om to gange for at ramme det,« siger han reflekterende og indskyder:

»Måske var det en af grundene til, at jeg ikke gik videre.«

Og så var der det med den lilla farve. Hvorfor skulle Søren Østergaard males lilla?

»Blå og rød var hans tøjfarver – og når man blander dem, så bliver det lilla,« forklarer han og går et analyselag dybere:

»Farven lilla passede godt til den måde, han sad på. Han sad og sank mere og mere sammen, fordi det er hårdt at sidde stille i fire timer. Det kan godt være, han er komiker og cirkusaktør, men han virkede også som en melankolsk person. Den vibe fik jeg i hvert fald,« uddyber Søren Valdemar Byrial.

Begrebet portrætmaler er der i øvrigt brug for at stoppe op og definere. Temamæssigt bevæger han sig ofte rundt i store eksistentielle emner såsom liv, død, ondskab, det gode og forholdet mellem mand og kvinde.

Men når Søren sidder og maler i sit mikroskopiske kunstnerværksted i en kælder ude i Aalborgs øgadekvarter, så handler det ikke nødvendigvis altid mest om selve personen på billedet.

»Jeg laver ofte portrætter ud fra en fornemmelse eller en følelse, hvor jeg så bruger personen til at formidle det. Jeg elsker kontraster og modsætninger, og det går igen i meget af min kunst,« fortæller han.

Maleriet »Træer ved Sydhavn« blev kunstmaler Søren Valdemar Byrial inspireret til at male, da han stødte på nogle træer, der var overmalet med graffiti. I hans øjne er det kontrasten mellem det menneskeskabte og naturskabte. Et syn, der både drog ham, og frastødte ham.
Maleriet »Træer ved Sydhavn« blev kunstmaler Søren Valdemar Byrial inspireret til at male, da han stødte på nogle træer, der var overmalet med graffiti. I hans øjne er det kontrasten mellem det menneskeskabte og naturskabte. Et syn, der både drog ham, og frastødte ham.
Vis mere

Som et eksempel på dét nævner han et maleri, hvor der er træer i et hav af grønt. Men i stedet for de velkendte brune stammer er de overmalet med graffiti. Et maleri, han blev inspireret til at male på en gåtur i Københavns Sydhavn.

Søren understreger dog, at når han laver portrætter som bestillingsopgave, så handler det selvfølgelig mest om personen på billedet – og mindre om sine egne kunstneriske præferencer.

Tv-kendissen fra Nordjylland kan faktisk slet ikke lade være med at male. For så bliver han rastløs.

»Det er meget meditativt, men på samme tid super stressende,« siger han og fortsætter:

»Gennem kunsten bearbejder jeg mig selv og den måde, jeg opfatter verden på. Og det prøver jeg så at få ud på en eller anden måde. I virkeligheden prøver jeg nok bare på at lave noget, der gør mig glad,« forklarer den eftertænksomme nordjyde.

Lige nu nyder Søren Valdemar Byrial de sidste dage af en i øvrigt lang barsel med sin etårige datter Kirsa.

Han glæder sig dog til meget snart at skulle tilbage til sine elever på Aalborg Kulturskole, som han underviser i tegning og billedkunst. Han savner dem, for med corona og barsel på tapetet det sidste lange stykke tid er det mange måneder siden, han sidst har set dem.

Hvad angår egen kunstneriske karriere, så har han fået rigtig mange henvendelser og bestillinger på portrætter, efter at have været med i programmet. Faktisk så mange, at han også må sige nej til en del.

»Jeg kan ikke nå det hele – og det hele er lidt svært, når man samtidig er på barsel,« siger han.

Det er svært at komme til at leve helt af kunsten. Men måske skal kalenderen skrues sådan sammen, at der fremadrettet bliver mere tid til at hellige sig egne værker. Endnu ved han dog ikke helt, hvad fremtiden bringer, fortæller han til B.T.

Aktuelt hænger en del af Sørens værker i Galleri A i Lønstrup. Inden længe skal han også udstille på Aalborg Teater.

Finalen i Danmark bedste portrætmaler vises tirsdag klokken 20 på DR1. Desværre uden deltagelse af kontrasternes mand: Søren Valdemar Byrial.

Andre læser også