’DNA’. Allerede titlen er lidt irriterende ved TV2’s nye krimiserie, som dog nok skal hitte i efterårsmørket. Flere ting ved premiereafsnittet var dog lidt til den uskarpe side.

Fuldstændig uoriginalt har TV 2 lanceret endnu en krimiserie til aftenkaffen. Anders W. Berthelsen spiller klicheen på en politimand med udfordringer i privatlivet, som danner makkerpar med Nicolas Bro i en nærmest mistænkelig alt for ’almindelig’ rolle som flink kollega.

Danskerne har altid elsket at svælge i mord og politihistorier, hvilket for tiden tydeligst ses på podcast-hitlisterne, hvor den ene 'underholdende' drabssag afløses af den næste.

Så man kan ikke fortænke TV 2 i at spille sikkert og lade Thorleif Hoppe, der blandt andet var med til at lave ’Forbrydelsen’, udfolde endnu en (mulig) mordgåde. Det kunne bare være sjovt, hvis man engang imellem blandede kortene og tænkte helt ud af boksen.

Nicolas Bro.
Nicolas Bro. Foto: TV2
Vis mere

Men okay. ’DNA’ skal have en chance, og efter Anders W. Berthelsens overspil i åbningsscenen, hvor det slet ikke giver mening, at han render skrigende rundt på en færge, kommer der i løbet af afsnittets små fyrre minutter fint styr på historiefortællingen.

Anders W. Berthelsens lille tre-personers familie er hyggeligt selskab, og der klippes fint mellem familie og arbejdslivet. Når det nu skal være endnu en af den slags kombinationer, bygges der fint op til den kommende tragedie.

Flere 'reunions' er derudover drysset ud som sjove detaljer. Anders W. Berthelsen og Nicolas Bro bygger videre på deres tætte parløb fra filmhittet 'Kongekabale' fra 2004. Trine Pallesen er derudover tilbage på en politistation, så man igen-igen krydser fingre for en gendannelse af ’Rejseholdet’.

Og så til et par af de ting, der irriterer.

For det første er det lidt komisk, at ham iraneren, de først mistænker for at have kidnappet sit eget barn, lyder til at tale engelsk med dansk accent. Hvorfor så ikke bare tale dansk?

Og er Nicolas Bros karakter ikke liiidt for hurtig til at invitere Anders W. Berthelsen og familien på middag, efter de knap nok har kendt hinanden i mere end fem minutter? Desuden, hvorfor skal de pludselig skifte over til hans bil, da de skal med færgen til Polen?

Der er generelt noget mistænkeligt over Nicolas Bros alt for venlige karakter, der hele tiden insisterer lidt for meget på at være flink og hjælpsom. Det kunne godt tones lidt ned.

Og så er der hende ”barnepigen fra Jylland”. Hvorfor fanden hyrer man en barnepige fra Jylland, når man bor i København? Så er det da klart, at hun ikke lige står klar, når Anders W. Berthelsen har brug for det og derfor må slæbe sin baby med på arbejde - hvilket selvfølgelig er dømt til at gå galt.

Trine Pallesen.
Trine Pallesen. Foto: TV2
Vis mere

Og det er egentlig finurligt nok udtænkt: Mens Anders W. Berthelsen jagter et forsvundet barn, mister han sit eget, og så er det jo spændende, hvordan han tackler den dobbeltrolle.

Meeen. Var han ikke lidt urealistisk dum at sætte sit barn fra sig på færgedækket i høj søgang? Det skubber selvfølgelig handlingen fremad, men han kunne have mistet sit barn lidt mere elegant end helt tomhjernet at parkere barnevognen alene udenfor i et stormvejr - også selvom han selv var blevet søsyg og måske ikke tænkte klart.

Søsyge til side. ’DNA’ er flot filmet, stemningsskabende og skal trods sine klicheer og små dumme manuskript-slåfejl nok blive et pænt hit henover efteråret.

Det er ikke kunst, men det er effektivt. Og sådan kan de jo også bedst lide det på TV 2.