Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Jeg har været ret chokeret over at opdage, at der er så hårde vilkår på et hospital,« lyder det fra skuespiller Marijana Jankovic.

»Jordemødrene overarbejder og bliver dårligt betalt. Man føler sig helt dum som almindeligt menneske, hvis man tror, at alt bare fungerer,« fortsætter hun.

Der har de senere år været fokus på arbejdsforholdene i det danske sygehusvæsen.

Med TV 2s nye dramaserie 'Dag og nat' håber Marijana Jankovic, instruktør Lone Scherfig og resten af skuespillerholdet, at de kan være med til at skabe yderlige debat ved at skildre livet på en presset fødeafdeling, hvor vagtplanen konstant skrider, og der ikke er råd til ekstra medarbejdere.

Lone Scherfig til pressemøde på 'Dag og nat'.
Lone Scherfig til pressemøde på 'Dag og nat'. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Vis mere

»Det er et par år siden, vi startede i de tidlige covid-dage. Man kunne mærke, at verden ændrede sig, og man fik lyst til at lave noget, som betød noget, og som var alvorligt, og som også hyldede de mennesker, der arbejder i sundhedssektoren,« fortæller instruktør Lone Scherfig på et pressemøde forud premieren.

Filmholdet fik undervejs assistance af afdelingsjordemoder Linda Holmberg fra Herlev og Gentofte Hospital, der undervejs blandt andet havde flere af skuespillerne i praktik for at få jordemoderjobbet helt ind under huden.

»Vi fik lov til at følge nogle fødsler. Jeg var helt smadret bagefter. Det tog mig to dage at komme over – også følelsesmæssigt. Det drama, de skal stå igennem for eksempel klokken fire om morgenen. De skal hele tiden havde hånd om folk. Jeg er vanvittig imponeret, men også rystet over, hvor lidt de passer på både jordemødrene og de fødende,« fortæller skuespiller Mette Horn, der selv er mor til to.

»Min egen mor fik tre børn, og dengang fik hun lov til at sove og hvile sig på hospitalet bagefter, men det har ikke været moderne længe. Nu skal man bare hjem, og det er jo helt vildt. Jeg har selv været igennem to okay nemme fødsler, men det var jo stadig noget af det voldsomste, jeg har prøvet,« fortæller hun videre.

Mette Horn til pressemøde på 'Dag og nat'.
Mette Horn til pressemøde på 'Dag og nat'. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Vis mere

Sofie Gråbøl, der i 'Dag og nat' har hovedrollen som fødeafdelingens ledende jordemoder, Ella, kalder også praktikforløbet for en 'virkelig stor oplevelse'.

»Det er jo en meget lukket verden. Jeg har to børn, så jeg har besøgt en fødeafdeling et par gange, men der har jeg jo mest været optaget af min egen proces i en rimelig heftig situation.«

Sofie Gråbøl fortæller, at hun fik lov til at følge en fødsel hele vejen i løbet af en nat.

»Jeg sad i hjørnet og fokuserede til at starte med på jordemoderen, men efter kort tid røg al fokus jo på kvinden, der gik i fødsel. Det var en utrolig stærk oplevelse.«

Sofie Gråbøl i 'Dag og nat'.
Sofie Gråbøl i 'Dag og nat'. Foto: Rolf Konow / TV 2
Vis mere

I løbet af seriens otte afsnit benytter filmholdet sig af en lang række 'statist'-babyer til de mange fødselsscener.

En af babyerne – som under optagelserne stadig lå inde i sin mors mave – fik et særligt forhold til Sofie Gråbøl, fortæller hun videre.

»Vi havde en baby med, før den blev født til nogle scannings-optagelser. Jeg har fået vide for nylig, at den har fået sit mellemnavn efter mig. Det er jo en stor ære for serien.«

Marijana Jankovic tilføjer, at det er ikke, fordi de jordemødre, de har talt i forbindelse med serien, ynker – de fortæller blot hvordan deres verden ser ud.

»Og vi kan jo ikke undvære dem. De er superhelte. Jeg har fået meget stor respekt for dem,« slutter hun.

'Dag og nat' har premiere på TV 2 Play søndag og ugen efter på TV 2.

Andre læser også