Lyt til artiklen

Deltagerne i 'Gift ved første blik' og 'Landmand søger kærlighed' bliver svigtet af produktionsselskaberne, som kun er ude på at udstille dem.

Det mener reality-ekspert og tidligere caster Marlene Weybøll, der undrer sig over, at de klassiske realityformater som 'Paradise Hotel' og 'Ex on the Beach' får så meget kritik for at skabe drama, når det er 'Gift ved første blik', der senest har gjort hende fysisk utilpas.

»Hvorfor bliver jeg nærmest ked af det, når jeg ser et ægteskab gå i stykker for mine øjne i 'Gift ved første blik'? Og det er ikke på den her 'det er også synd for dem'-måden. Det er på den her: 'Fuck, hvor produktionsselskabet har fucket dem op'-måden. På den måde, hvor jeg tænker, at det vil tage årevis af terapi at komme igennem det,« skriver hun i en klumme hos Soundvenue.

Marlene Weybøll er vært på realitypodcasten 'Reality Tjek' og har castet deltagere til blandt andet 'Big Brother', 'Love Island' og 'For lækker til love'. Og hun hæfter sig ved, at deltagerne i det klassiske 'bikini-reality' – som hun kalder realityshow som 'Paradise Hotel' og 'Love Island', der foregår i en luksuriøs villa under varmere himmelstrøg – ved, hvad de går ind til og ofte har en mission om at blive kendte efterfølgende.

Deltagerne i 'Landmand søger kærlighed', 'Gift ved første blik' og det nye Discovery-program 'Grænseløst forelsket' er 'almindelige' mennesker, som deltager alene med det formål at finde og fastholde kærligheden.

Alligevel mener Marlene Weybøll, at man især i den nuværende sæson af 'Gift ved første blik' har castet deltagere, der kan skabe drama. Som om produktionen 'bevidst har valgt par, der vil ødelægge hinanden', som hun skriver.

Hun nævner blandt andre Sebastian Søvsø, der aldrig har haft en kæreste, men alligevel forventes at kunne navigere i et intenst ægteskab med en komplet fremmed.

Samt Patrick Kim Jensen, der har haft en hård barndom med to alkoholiserede forældre, og som er blevet gift med Olivia Bak-Christensen, der ligeledes har haft en traumatisk oplevelse i fortiden. Den 25-årige køkkensælger ønsker ikke at gå i detaljer, men det er tydeligt for seerne, at hun har været i et forhold, som har knækket hende mentalt.

Patrick Kim Jensen og Olivia Bak-Christensen nåede at have sex et par gange, inden hun besluttede at afslutte forholdet.
Patrick Kim Jensen og Olivia Bak-Christensen nåede at have sex et par gange, inden hun besluttede at afslutte forholdet. Foto: Mads Castillio
Vis mere

Herudover har også Benny Hansen til B.T fortalt, at han har brudt med sin familie af årsager, han ikke ønsker at afsløre.

Og ifølge Marlene Weybøll er det tydeligt på de mange lig, deltagerne har i lasten, at de konstruerede ægteskaber umuligt vil ende godt.

Anna Askov, DR-redaktør på 'Gift ved første blik', fastholder dog over for B.T., at man ikke bevidst vælger par ud fra deres dramatiske potentiale.

»Hele holdet på 'Gift ved første blik' og DR ønsker det bedst mulige forløb for deltagerne. At de både lærer noget om sig selv og kærligheden i forløbet – og samtidig finder en livspartner,« skriver hun i en mail.

Benny Hansen og Tanja Nors Sand ender forholdet med et skænderi i tredjesidste afsnit af 'Gift ved første blik'.
Benny Hansen og Tanja Nors Sand ender forholdet med et skænderi i tredjesidste afsnit af 'Gift ved første blik'. Foto: Theis Mortensen
Vis mere

»Men 'Gift ved første blik' er også en meget intens proces, hvor deltagerne ikke altid reagerer, som de troede, de ville, eller kan reagere stærkere i situationer, end de nødvendigvis ville gøre uden for eksperimentets rammer. Og her gør vi selvfølgelig vores allerbedste for at hjælpe og støtte dem undervejs,.«

Hun forklarer, at et hold på tre castere udvælger en stor pulje af potentielle deltagere, hvorefter programmets eksperter danner de fem matches.

Inden de får lov at komme med i programmet, er de potentielle deltagere til psykologsamtaler, svarer på spørgeskemaer, gennemgår IQ-test, får besøg i hjemmet med mere.

Det er derfor med åbne øjne, at DR i år har castet flere deltagere med lig i lasten.

»Men det er også vigtigt at sige, at Gift ved første blik er for alle, og skal også tegne et mangfoldigt Danmarksbillede. Eksperimentet er både for dem med ingen eller lange parforhold i bagagen, og alle uanset baggrund eller erfaring er velkomne til at melde sig.«

Hun understreger, at deltagerne altid kan hive fat i programmets eksperter, ligesom at også en ekstern psykolog er tilknyttet står til rådighed, mens en kommunikationsrådgiver hjælper dem til at begå sig bedst muligt i pressen.