Den danske filminstruktør Susanne Bier har stor succes i udlandet, men det har også krævet hårdt arbejde og konfrontationer.

»Man kan godt lave et billede af, at man bare går rundt på en sky og har fine kjoler på, men rent faktisk er der ret meget hårdt arbejde, og det kræver knofedt, ihærdighed og søvnløse nætter,« fortæller Susanne Bier.

»Jeg synes, det er sjovt og spændende, og jeg er meget privilegeret, men jeg kommer altså heller ikke sovende til det,« tilføjer den danske filminstruktør.

B.T. møder Susanne Bier på Regent Hotel i Berlin i anledningen af hendes nyeste film, 'Bird Box', der udkommer på Netflix og har Oscar-vinderen Sandra Bullock i hovedrollen som kvinden Malorie, der prøver at redde sine børn i en verden, hvor en ukendt kraft får folk til at tage livet af sig selv, hvis de ser den.

I 2011 vandt Susanne Bier en Oscar for den danske film 'Hævnen', og i 2016 stod hun bag den britiske seriesucces 'The Night Manager' med Tom Hiddleston og Hugh Laurie i hovedrollerne.

Serien indbragte Susanne Bier en Emmy, og siden er det blevet til endnu flere udenlandske projekter.

Selvom det er enestående, er det dog ingen dans på roser at nå dertil, hvor Bier er i dag.

Kan du sætte ord på, hvad det kræver at komme dertil, hvor du er i dag? Jeg går ud fra, det betyder, man ikke altid kan være lige sød, og nogen kan synes, man er lidt hård og barsk?

Sandra Bullock og Susanne Bier på den røde løber til den tyske premiere på Bird Box.
Sandra Bullock og Susanne Bier på den røde løber til den tyske premiere på Bird Box. Foto: FABRIZIO BENSCH
Vis mere

»Det er der da nogen, der synes, bestemt, men man kan ikke lave det, jeg laver, hvis man ikke kan være lidt barsk. Man styrer et meget stort projekt, og det skal man navigere, så det bliver, som man synes, det skal være. Det kræver, at man indimellem har nogle konfrontationer og gør noget, som ikke nødvendigvis er populært,« forklarer Susanne Bier.

Den danske stjerneinstruktør kan dog ikke lade være med at blive en smule provokeret af spørgsmålet.

»Jeg prøver at opføre mig ordentligt, men jeg tror også, grunden til du spørger mig om det spørgsmål ... Nu vil jeg være fræk, men jeg tror også, det er, fordi jeg er kvinde. Jeg tror rent faktisk ikke, du ville stille det spørgsmål til en mand,« siger Susanne Bier og tilføjer:

»Jeg kan godt blive en lillebitte smule frustreret over, at man som kvinde, hvis man er leder, så skal det påtales, at man tager ansvar på sig. Der er et ansvar i at bestemme og navigere det her projekt. Jeg tror ikke, man spørger en mand om, hvordan han har det med ikke altid kun at være sød og rar og venlig,« lyder det fra Susanne Bier.I 'Bird Bix' spiller Sandra Bullock en stærk kvindelig hovedrolle, og i Susanne Biers kommende projekt HBO-serien 'The Undoing' spiller Nicole Kidman den kvindelige hovedrolle.

Generelt har Susanne Bier i takt med sin voksende succes også fået større fokus på køn i sine projekter - for der er stadig forskel i branchen.

»Det er sjovt, for det betyder faktisk mere og mere for mig. Nu har jeg jo været ude et stykke tid, og jeg kan mærke, hvor stor forskellen stadig er, og hvor svært det stadig er for unge kvinder, som er lige så kompetente, at få den plads, som mænd har. Det frustrerer mig mere og mere, så det bliver faktisk en vigtigere ting for mig,« siger Susanne Bier.

'Bird Box' har premiere på Netflix den 21. december.

Susanne Bier med sin Oscar for filmen Hævnen, som hun vandt i 2011.
Susanne Bier med sin Oscar for filmen Hævnen, som hun vandt i 2011. Foto: MIKE BLAKE
Vis mere