Lyt til artiklen

For otte år siden skrev Simon Kvamm et debatindlæg i Politiken.

Han ville have flere unge til at interessere sig for musik. Ikke bare for at blive berømte sangere. Men for at spille instrumenter, skabe og producere musik.

Og det, skrev han dengang, opnåede man ikke med musikprogrammer som 'MGP', 'Voice' – og ikke mindst 'X Factor'.

»Det er uomtvistelig godt drama og en god fortælling. Men det har cirka lige så meget med virkeligheden at gøre som 'Disney Sjov', som det jo også ligger lige op ad. Det er god familieunderholdning, that's it! Kort tid efter at vinderen er udråbt, eksisterer tv-musikken ikke længere i folks hverdag,« lød det i debatindlægget.

Næste år er 'Hugorm'-forsangeren selv dommer i programmet. Men det betyder ikke, at han har ændret mening siden 2014, fortæller han, da B.T. møder ham på et pressemøde forud for den kommende sæson.

»Man kan jo ikke tage ud af 'X Factor', at det er en konkurrence på tv, som i nogen grad er fiktiv. Det er virkelige mennesker. Men det er et fiktivt univers,« siger han.

»Og dengang har jeg nok også ment, at det handler om musik på en måde, som er meget snævert defineret. Der er meget andet musik derude, end det man lige ser i 'X Factor'. Og det synes jeg også er vigtigt. Jeg beskæftiger mig selv med musik i den virkelige verden, men nu synes jeg, det kunne være sjovt at bringe det ind i den her cirkusarena.«

Det vil han blandt andet gøre ved at fokusere på andet og mere end sangstemmen.

Den nye mand bag dommerbordet har tidligere kritiseret 'X Factor'.
Den nye mand bag dommerbordet har tidligere kritiseret 'X Factor'. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Simon Kvamm, der selv har beskæftiget sig med humoren i større eller mindre grad, siden han i 2004 fik sit gennembrud i satireprogrammet 'Drengene fra Angora', vil blandt andet have et særligt øje på de audition-deltagere, der selv har en humoristisk sans, som han kan bruge til at skabe dramaer og iscenesættelse på 'X Factor'-scenen.

»Deltagere, som ikke kun er der for at synge rent, men som vil noget med at træde op. Musik er andet end at synge, og det kunne være sjovt at bringe ind i det her program,« tilføjer han.

'X Factor' har altid været udskældt for kun i meget sjældne tilfælde at udklække sangere, som formår at få en musikkarriere efterfølgende.

Men det er ikke Simon Kvamms forventning, at det er noget, han kan ændre.

»Jeg har ingen ambitioner om at nedbryde den hinde, der er mellem 'X Factor'-virkeligheden og den ægte virkelighed. Jeg tror, vi alle sammen godt er klar over, at der bliver opbygget et eventyr hen over sendeperioden, og jeg har ingen intentioner om at bryde den logik. Hvis det sker (at nogen får succes, red.), sker det, og hvis det ikke sker, er det også fint.«

Den 47-årige multikunstners egen ambition med programmet er til gengæld at give sin efterhånden store erfaring videre.

»Jeg har selv set programmet i mange år og gået vildt op i det sammen med min familie, og så følte jeg ikke, jeg kunne sige nej. Det kriblede lidt for meget i min mave for at være med – cirkushesten i mig havde lyst til det,« siger han.

»Også fordi jeg føler, jeg har nået en alder og har en erfaring inden for musik, som jeg muligvis kan dele ud af. Det kunne være sjovt og spændende at give tips og tricks videre om noget, jeg selv går op i.«

Han ønsker ikke at afsløre, hvor mange gange TV 2 har spurgt ham – men de har spurgt 'nogle gange'.

Denne gang havde han dog kun ét krav, inde han sagde ja:

»At Blachman skulle være med.«