Faste og to timers daglig træning. Det er præmissen, seks danske kendisser accepterer i jagten på en skarpskåren figur.

I den nye Kanal 5-serie '12 uger i helvede' går komiker Simon Jul, musikproducer Cutfather og skuespillerne Esben Dalsgaard, Iben Hjejle, Signe Lindkvist og Anne Louise Hassing på skrap kur.

»Hvis deltagerne gennemfører, lover jeg dem en ny krop, og så får de så meget optur,« lover deres personlige træner, Tor Andersen, ved programmets start.

Men allerede i første program må komiker, skuespiller og madentusiast Simon Jul erkende, at det bestemt ikke er gratis at komme i form.

Deltagerne i '12 uger i helvede', Iben Hjejle, Anne Louise Hassing, Esben Dalsgaard, Signe Lindkvist, Cutfather og Simon Jul. Foto Per Arnesen.
Deltagerne i '12 uger i helvede', Iben Hjejle, Anne Louise Hassing, Esben Dalsgaard, Signe Lindkvist, Cutfather og Simon Jul. Foto Per Arnesen.
Vis mere

»Jeg er lige sat ud af spillet et par dage,« meddeler han de andre deltagere.

Fra en sygeseng på Odense Universitets Hospital må han erkende, at den type 2-diabetes, han har haft de seneste 11 år ikke, bryder sig om hård træning og restriktioner på maden.

»Min krop forbrændte så meget, og jeg spiste så lidt, at min krop blev rigtig dårlig af det,« forklarer han i programmet, der i otte uger kan følges på Kanal 5 eller streames på Discovery+.

Forskningschef Tanja Thybo fra Diabetesforeningen har et bud på, hvad der kan have sendt den 44-årige til tælling.

»Hvis Simon Jul tager medicin, der giver risiko for syreforgiftning, kombineret med at han får meget få kulhydrater, så kan han have fået en syreforgiftning. Det får man det skidt af,« siger hun, men pointerer, at hun ikke kender til komikerens konkrete sygehistorie.

Som titlen '12 uger i helvede' antyder, bliver der i programmet gået radikalt til værks. Deltagerne er på en diæt bestående af store mængder protein men meget få kulhydrater. Alle måltider skal indtages i tidsrummet mellem klokken 12 og 20, og deltagerne skal både powerwalke en time og styrketræne en time – hver dag.

Ifølge Tanja Thybo kan det påvirke en type 2-diabetiker:

»Nogle typer diabetesmedicin øger risikoen for syreforgiftning. Spiser man samtidig meget få kulhydrater, så man i stedet får energi fra fedt, kan kroppen danne ketonstoffer, som man nogle gange kan lugte som acetoneånde.«

Behandlingen kræver indlæggelse for at genoprette væske- og saltbalancen og få tilført ekstra kulhydrat og insulin.

Mere end 250.000 danskere er diagnosticeret med type 2-diabetes. Tanja Thybo opfordrer patienter, der gerne vil give deres form et seriøst serviceeftersyn, til at tage deres læge med på råd, inden de går i gang.

»Det skal ikke lyde, som om motion eller diabetesmedicin er farlige. Det er de ikke, men kombinationen kan være besværlig,« siger hun og fastslår, at bekymringen for en syreforgiftning ikke skal afholde diabetikere fra at komme i form.

»Det her er ekstremt. Kombinationen af faste, hård træning og en kost med få kulhydrater er tre voldsomme ændringer på én gang. Typisk ville man vælge at skrue på én knap ad gangen. Der er ingen ben i, at man begynder at løbetræne eller gå til anden motion et par gange om ugen. Faktisk må man hellere gøre det end at lade være,« fastslår hun.