Sidste mandag blev tv-serien 'Kriger' skudt i gang, som har flere prominente navne på rollelisten. Der var dog ét relativt stort problem for flere seere.

Flere har simpelthen ikke været i stand til at høre eller forstå dialogen i seriens første afsnit, hvor man følger krigsveteranen CC infiltrere rockerbanden Wolves. Som konsekvens har TV2 valgt at tekste serien fremover - det så man allerede i seriens andet afsnit, der blev sendt mandag.

Der kan være en række årsager til, at flere danskere har haft svært ved at høre skuespillernes tale til hinanden i 'Kriger'.

I starten af marts interviewede Kristeligt Dagblad Jesper B. Yde, der er medicinsk audiolog og funktionsledende overlæge på Rigshospitalets høreklinikker, om netop samme emne i forbindelse med DR-serien 'Liberty'.

Ifølge ham er der flere og flere, der klager over lyden i danske tv-serier, men det er ikke ensbetydende med, at der er flere danskere, som hører dårligt.

»Vi har mange, der siger, at de har svært ved at høre de moderne danske skuespillere i fjernsynet, mens de sagtens kan høre de gamle. Der er klart en faktor her, der handler om, hvor tydeligt vi taler. Når man ser en Morten Korch-film, artikulerer skuespillerne så vildt, at man næsten kan høre dem uden at tænde for lyden – de åbner munden helt op,« siger han og fortsætter:

»Hvis man kigger på andre, mere moderne skuespillere, bliver det meget mumlende, de taler hurtigt, slipper endelserne, og det gør det svært for hørehæmmede at forstå, hvad de siger. Selvom jeg ikke selv bruger høreapparater, kan jeg også selv have svært ved at høre, hvad der bliver sagt i fjernsynet, en gang imellem, fordi der kan være så dårlig lyd,« siger han.

Overlægen har også tidligere talt med lydteknikere, der har fortalt ham, at man bruger mindre tid på at lave god lyd.

Samme oplevelse har skuespiller Iben Hjejle. Det beretter hun om i det seneste afsnit af podcasten 'Sitter' fra 11. oktober, som hun laver med Signe Lindkvist. Her taler de også om tv-serier.

Ifølge Iben Hjejles egne erfaringer går det sindssygt hurtigt, når man skal producere tv-serier nu om dage. Der opstår også meget improvisation, hvilket heller ikke hjælper på kvaliteten af dialogen og dermed også lyden.

Iben Hjejle fortæller også, at hun sammen med kendte skuespillere som Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen og Kim Bodnia er en del af den såkaldte 'mumlebrigade'.

»Min generation af skuespillere har været  med til at starte den disciplin, som hedder, at man 'mumser replikkerne til' for at få det til at lyde mere naturalistisk.«

Med det mener hun, at man er gået fra at udtale sine replikker på samme måde, som man ville gøre på en teaterscene, til at det er blevet mere talesprogsagtigt.

»Man gjorde det lidt slasket og sagde 'øh', 'fuck', 'åh' og mumlede utroligt meget. Man gjorde det talesprogsvenligt. Ikke så teater, dukse, dengsesprog.«

Det mener hun har smittet af på de efterfølgende generationer af danske skuespillere.