Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Vi blev ramt af den perfekte storm,« lyder det fra filmproducent Regner Grasten.

'Hvidstengruppen 2' blev langtfra lige så stor en succes som forgængeren fra 2012.

Hvor den første film om den jyske Anden Verdenskrig-modstandsgruppe for ti år siden solgte 754.921 biografbilletter, har efterfølgeren, der havde premiere i marts, i skrivende stund 'kun' solgt 218.096 billetter.

Filmen er stadig årets næstmest sete film efter Niels Arden Oplevs 'Rose', og Regner Grasten, der står bag begge Hvidsten-film, vælger også at se positivt på salget, som er højt i forhold til, at filmen ikke er med i Biografklub Danmarks populære tilbudsprogram.

Regner Grasten.
Regner Grasten. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Han kommer med et bud på, hvorfor forskellen på de to films salg er så stor.

For det første skulle 'Hvidstengruppen 2' have haft premiere 25. december sidste år, men blev så pludselig på grund af coronanedlukningen udskudt til 10. marts i år, hvor markedsføringen med Regner Grastens egne ord 'mistede pusten'.

»Så blev vi ramt af, at der udbrød krig i Ukraine to uger før premieren, og det er en hård film at se. Det hører vi fra biograferne. Mange vil 'gemme filmen' til derhjemme,« lyder det fra filmmanden, der tilføjer:

»Så med 218.000 under de forhold, så er der et kæmpe potentiale på de digitale medier og tv. Vi ved, at folk er meget glade og rystede over filmen, så den har en stærk 'word of mouth'.«

Bodil Jørgensen i 'Hvidstengruppen 2'.
Bodil Jørgensen i 'Hvidstengruppen 2'. Foto: Pressefoto
Vis mere

Formanden for Danske Biografer, Torben Villesen, bakker op om, at coronanedlukningen har påvirket 'Hvidstengruppen 2's biografsalg.

Han fortæller, at man i forvejen nok havde forventet, at filmen ville sælge mindre end etteren, da den er mere mørk og dyster. Derudover kom 'Hvidstengruppen 2' på grund af nedlukningen til at lægge for tæt op ad andre film om Anden Verdenskrig.

»'Skyggen i mit øje' kom først og gik godt. Så kom 'Hvidstengruppen 2' og 'De forbandede år 2', som ikke helt har levet op til forventningerne – og det handler måske om overfodring,« lyder det fra biografformanden, der overordnet er tilfreds med biografsalget efter to år med corona.

»Vi er meget fortrøstningsfulde. Der tegner sig et tydeligt mønster, at når vi har ordentlige varer på hylden, så kommer folk. Vi har lige med 'Top Gun' og 'Jurassic World' haft den største weekend siden 2019.«

Regner Grasten forklarer, hvorfor 'Hvidstengruppen 2' egentlig ikke var med i Biografklub Danmarks program, der ellers årligt når ud til over 200.000 medlemmer.

»Vi vurderede, at vi ville sælge flere billetter til fuld pris, end halv pris. Det er simpelt købmandskab.«

Han fortæller videre, at 'Hvidstengruppen 2' til september kommer ud på diverse streamingkanaler og senere også bliver vist på DR, og dermed kommer de samlet set ud med et overskud – uden at han vil sige hvor stort.

»Det er en forretningshemmelighed, men som vi siger på jysk: 'Vi klager ikke'.«

Marie Bach Hansen i 'Hvidstengruppen 2'.
Marie Bach Hansen i 'Hvidstengruppen 2'. Foto: Pressefoto
Vis mere

Regner Grasten og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis sagde tidligere på året til Kino.dk, at de gerne ville lave en 'Hvidstengruppen 3' med afsæt i de efterladte børn og unges liv i 1950erne – men tilføjede, at det afhang af, hvordan det gik med toeren.

Nu slår han fast, at der kommer en fortsættelse:

»Yes, der kommer en 3'er i 2024, som handler om krigens børn.«