»Jeg er færdig. Jeg er færdig i Danmark,« lyder det fra den kristne prædikant Torben Søndergaard i en video, han har lagt på youtube. Han vil nu søge asyl i USA.

I videoen, der er omtrent 50 minutter lang og på engelsk, ser man den meget berørte leder af The Last Reformation fortælle om de konsekvenser, TV 2-programmet Guds Bedste Børn har haft for ham.

Han mener, at programmet, som blev sendt i starten af året, fremstiller ham på et helt forkert måde.

»Jeg vidste ikke, at der var en stor, stor agenda om at ødelægge os,« siger han blandt andet i videoen.

Han uddyber, at den store omtale han og hans gruppe, The Last Reformation, modtog på grund af programmet var overvældende.

I programmet følger man prædikanten og hans følgere, der blandt andet mener at kunne helbrede folk for psykiske såvel som fysiske sygdomme og uddrive djævelen.

Men programmet er misvisende, lyder det fra Torben Søndergaard, der også mener, at medierne blandede en masse dårlige sager om andre præster og andre kristne sammen.

»Så folk ikke havde nogen idé om, hvem der havde gjort hvad. Og pludseligt modtog jeg en masse trusler for ting, jeg ikke havde gjort,« siger han.

Torben Søndergaard her fotograferet i 2010, hvor han arbejdede som gadehelbreder i Herning.
Torben Søndergaard her fotograferet i 2010, hvor han arbejdede som gadehelbreder i Herning. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Imens tårerne løber ned af kinderne på Torben Søndergaard, fortæller han i videoen, at han nærmest ikke spiste i januar, mens programmet rullede.

Det var også på det tidspunkt, han valgte at flytte bevægelsens hovedkontor til USA.

»Jeg vil sige, at vi havde en form for paranoia, da vi tog til lufthavnen og smuttede. Det var virkelig hårdt. Vi følte, at alle var efter os. Vi ved naturligvis, at det ikke var alle.«

Men det var mange, følte Torben Søndergaard.

Blandt andet havde brandvæsnet i Thy-området, hvor bevægelsens Jesus Center lå, påpeget en brandrisiko, som der ifølge Torben Søndergaard slet ikke var til stede.

Ligeledes havde Fødevarestyrelsen været på besøg, fordi de havde hørt, der var rotter i køkkenet. Også usandt ifølge Torben Søndergaard.

Og så var der 3F, politiet, politikerne og alle mulige andre, der også var efter dem, fortæller han.

»Vi kunne se, hvordan enhver form for myndighed pludselig kom forbi. På det tidspunkt så de på grund af tv-programmet kun, at jeg var skyldig. På trods af at jeg havde nogle gode sager, og på trods af at jeg kunne bevise det, var jeg allerede skyldig i folks øjne.«

Torben Søndergaard følte sig forfulgt, og det tager han altså nu konsekvensen af. Og selvom han nok er en af de første europæere, der i nyere tid søger asyl i USA, tror han ikke, han bliver den sidste.

Han ved godt, det er drastisk at søge om religiøst asyl, men det er deres eneste mulighed, lyder det.

»Jeg ved bare, at det ikke kommer til at stoppe, hvis jeg kommer tilbage til Danmark,« siger han.

B.T. forsøger at få en uddybende kommentar fra Torben Søndergaard, men han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Det er Lasse Bjerre, der er redaktør på TV 2-programmet Guds Bedste Børn til gengæld. Han afviser, at TV 2 skulle have nogen som helst agenda mod Torben Søndergaard.

»Vi afdækkede en række kritiske forhold i hans kirke, som blev forelagt for eksperter, der blandt andet betegnede djævleuddrivelser som skadelige for børn.«

Han understreger desuden, at Torben Søndergaard selv indvilligede i at deltage i programmet:

»Kirken er skildret med hans egen medvirken og vi har talt med en række medlemmer af kirken. Det er almindelig, kritisk, undersøgende journalistik,« slår han fast.