Lyt til artiklen

Det er ikke spændende opgaver, det har skortet på de seneste år for ham. Alligevel gjorde det noget helt særligt ved ham, da han fik opkaldet om at være med i den nye sæson af kultserien 'Riget'.

»Ja, for helvede. Jeg blev vildt glad, da jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til en tur til,« smiler Peter Mygind.

I 'Riget Exodus' genoptager den populære skuespiller nemlig sin rolle som den tidligere medicinstuderende Mogge. En rolle, der har betydet alt for ham.

Spoler han tilbage til starten af 90erne – hvor han fik den tilbudt første gang – var han kort forinden blevet færdiguddannet som skuespiller og havde landet sit første job som hovedet i den talende kamel i 'Folk og røvere i Kardemommeby'.

Peter Mygind er dybt taknemmelig for, at Lars von Trier valgte ham til 'Riget' i 1994.
Peter Mygind er dybt taknemmelig for, at Lars von Trier valgte ham til 'Riget' i 1994. Foto: Camilla Rønde
Vis mere

Den rolle, der indirekte sikrede ham Lars von Triers opmærksomhed. Trier havde nemlig set forestillingen med sin datter og var begejstret.

'Jeg kunne godt lide din måde at være kamel på,' jokede instruktøren, første gang de mødtes, hvor han dog også havde set den unge skuespiller i et klip fra tv-serien 'Frihedens skygge', og efter en casting tilbød Mygind rollen, som han havde nemt ved at finde ind i.

»For efter fem år i Schweiz, hvor jeg havde gået i skole med nogle af verdens rigeste børn, kendte jeg godt til Mogge,« siger han med reference til sine egne ungdomsår på kostskole og dét at skulle spille en møgforkælet og snobbet søn af en overlæge.

Med 'Riget Exodus' genbesøger Peter Mygind sin gamle rolle. Og instruktøren, der sikrede ham det helt store gennembrud.

»Det at spille sindssygt seriøst i en grotesk langt ude-serie gjorde, at folk kunne se, at jeg nok kunne noget.«

»I hvert fald gjorde det, at jeg kom med i 'Taxa' uden casting og åbnede døren til stort set alle mine store serier på DR,« siger Peter Mygind.

Så ikke alene er han Lars von Trier dybt taknemmelig over den chance, han fik. Han føler sig også dybt beæret over igen at få lov til at arbejde med 'mesteren' i dét, der måske bliver hans sidste værk.

I hvert har fald har der, lige siden det tidligere i år blev kendt, at den kendte instruktør er ramt af Parkinsons syge, været spekulationer om netop det.

»Jeg kan kun sige, at han stadigvæk er i fuld vigør,« fortæller Peter Mygind, som arbejdede sammen med von Trier under optagelserne.

»Man kunne mærke, at han ville det her. Han ville aflevere sin lille guldklump ordentligt.«

Selvom Lars von Trier måske fysisk er blevet en skygge af sit gamle jeg, fejler hovedet ingenting.

»Han taler lidt langsomt, men han er stadig vaks ved havelågen. Lars har jo en vild humor og sarkasme samtidig med, at han ved alt om én. Også om mine blodpropper.«

»Det er, som om han har fulgt med i mit liv, selvom han lader, som om det ikke interesserer ham.«

Under indspilningerne oplevede Peter Mygind da også at blive drillet med at spille med i 'Min søsters børn'-filmene. Men også at blive rost.

»Så det har han også lært,« smiler Peter Mygind.

Rollen som 'Mogge' i 'Riget' var en af de første for Peter Mygind. Her i en scene sammen med Solbjørg Højfeldt.
Rollen som 'Mogge' i 'Riget' var en af de første for Peter Mygind. Her i en scene sammen med Solbjørg Højfeldt. Foto: BJARNE B. HERMANSEN/DR
Vis mere

»Da jeg lavede første sæson af 'Riget' i 1994, var der ingen ros overhovedet. Dengang mente han seriøst, at hvis man roste en skuespiller, blev de dårlige skuespillere, hvilket jeg er dybt uenig i.«

»Heldigvis har han fundet ud af, at hvis en skuespiller skal være modig, så skal man skabe et trygt rum,« fortæller Peter Mygind og kalder Trier et 'sindssygt omsorgsfuldt menneske'.

»Jeg er yderst rørt og taknemmelig over at stå ved siden af mesteren.«

'Riget Exodus' kan ses på Viaplay.