TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, har stillet sig i spidsen for at rydde op i den sexistiske kultur på tv-stationen. Nu fortæller kilder på TV 2, at hun ved flere festlige lejligheder har bedt om at blive klasket i røven.

Ekstra Bladet og Journalisten citerer i dag anonyme kilder på TV 2, der fortæller om et seminar i 2017 på Comwell i Roskilde, hvor der blev delt kondomer ud i en goodiebag. De fortæller også at Anne Engdal Stig Christensen, som dengang havde titel af indholdsredaktør, indledte seminaret med en bemærkning om, at man gerne måtte give hende et klask i røven.

»Hun sagde, at nu skulle der være fest i aften, og man skulle ikke være bange for at klappe hende på røven. Hun ville nærmere blive fornærmet, hvis ingen gjorde det. At hun ikke ville sladre til nogen,« siger en TV 2-kilde til Journalisten.

En kilde fortæller til B.T., at Anne Stig kom med en lignende bemærkning på et stormøde for alle TV 2s medarbejdere i december 2019. På det tidspunkt var hun blevet udnævnt til administrerende direktør for hele TV 2.

»Der er julefrokoster samme uge, og så siger hun: 'Ja, nu er det jo tid til de gode TV 2-julefrokoster denne uge i København og Odense, og det glæder vi os jo til.' Og hun tilføjer: 'Ja, jeg bliver da skuffet, hvis jeg går hjem og ikke er blevet klappet i røven en gang eller to',« fortæller kilden.

Mødet og den lumre bemærkning blev livetransmitteret ud til TV 2s forskellige lokaliteter rundt omkring i landet.

Anne Stig Christensen erkender over for B.T., at der blev delt kondomer ud under seminaret i Roskilde.

»I goodiebagen var der kondomer i forskellige farver og andre ting, der skulle bruges til at inddele folk i grupper. Det ville jeg ønske, der ikke havde været. Jeg vidste ikke, de var der, og jeg nåede ikke at kontrollere det, og det ville jeg ønske, at jeg havde gjort, så jeg kunne nå at stoppe det, men det kan jeg ikke lave om på nu.«

Hvis idé var det?

»Det vil jeg ikke fortælle dig. Jeg er sikker på, at den, der har lavet de her goodiebags, har gjort det i bedste mening og gjort det som en gimmick og en måde at lave de her farvekoder. Ikke for at krænke eller fornærme nogen. Men jeg beklager. Det var skævt at gøre det. Det var skævt dengang, og det er det også i dag.«

Har du sagt, at man kunne komme og klaske dig i røven, og hvad ligger der i det?

»Det var en ironisk bemærkning ved starten af seminaret. Forud for det var der gået nogle jokes og fis og ballade om, at jeg havde læderbukser på. Det har jeg tit, og det er der nogle, der synes, at det er sjovt at joke med. Derfor lavede jeg en ironisk bemærkning om et klap i bagen. Jeg sagde noget i retning af, at jeg overlever da at få et klask i røven. Og det var forkert.«

Hvad var der forkert ved det?

»Hvis det er en del af den forkerte sprogbrug eller en for bramfri tone eller ironisk tilgang, så duer det ikke, for det lander forkert, og det kan opfattes som et bidrag til en seksualiseret kultur, så det beklager jeg. Jeg beklager, at jeg har sendt sådan en sætning afsted, selvom den var møntet på mig selv. Det kommer jeg ikke til at gøre igen.«

En kilde fortæller, at du under et stormøde i 2019 sagde noget lignende?

»Jeg erindrer ikke det, du spørger til, men jeg må beklage min forkerte sprogbrug og en alt for uformel og bramfri tone, hvis den har fundet sted og har virket upassende.«

Du siger, at du vil have fjernet den seksualiserede kultur på TV 2. Hvordan harmonerer det med kondomer i goodiebagen og klask i røven?

»Kondomer i en goodiebag og en festkultur med for meget alkohol og en bramfri tone er en del af en seksualiseret kultur. Det har der været på TV 2, og det har jeg selv været en del af. Så det er det et billede på.«

Når du selv har været en del af kulturen, er du så den rigtige til at rydde op i den kultur?

»Jeg har taget hårdt fat fra for 15 måneder siden, på baggrund af Sofie Lindes tale, som vi sendte ud på egen platform. Blandt andet med den advokatundersøgelse, der er lavet. Det gør jeg, fordi det ligger mig ærligt på hjerte at skabe en tryg kultur på TV 2. Det skal jeg tage på mig. Det er min største ledelsesopgave.«

Men er du den rigtige til at gøre det?

»Det er jeg, for jeg vil det. Jeg vil det helt ind i knoglerne, at vi skal have en tillidsfuld kultur, hvor man siger fra, og hvor man kan finde ind i et trygt rum, hvis man oplever noget, man ikke synes er i orden.«

Så hvis man ikke synes, det er i orden, at indholdsdirektøren står i læderbukser og beder om et klask i røven?

»Så skal man sige det.«

Hvad skal det så have af konsekvenser?

»Konsekvenser spænder vidt. Det, vi har set i dokumentaren, er alvorligt magtmisbrug, og det skal have andre konsekvenser, end når vi taler om forkert sprogbrug. Det siger sig selv, at jeg ikke har krænket nogen seksuelt. Jeg står på mål for, at jeg har sagt en forkert sætning, men det vil være forkert at lægge det, de kvinder i dokumentaren har oplevet, ned i den samme kasse.«

Har du kendskab til krænkelser, der ikke er kommet frem endnu?

»Jeg har jo kendskab til advokatundersøgelsen, men den kan jeg ikke fortælle dig hvad indeholder, det er et fortroligt rum. Jeg forholder mig til det, der kommer frem. Vi ved godt, at vi er midt i det her, og at der løbende kan komme ting frem. Vi tager det, hvis der kommer flere ting frem.«

B.T.s ansvarshavende chefredaktør, Michael Dyrby, har valgt at trække sig på baggrund af ting, der er sket på TV 2. Kan man forestille sig, at der vil komme konsekvenser for andre nuværende eller tidligere chefer på TV 2?

»Hvis der kommer seksuelt krænkede handlinger frem, og det bliver vurderet, at det skal have konsekvenser, så vil det få konsekvenser, uanset hvor man sidder i systemet.«