Det er katastrofen, som de fleste af os forlængst havde glemt. Men for tiden er den takket være streamningtjenesten HBO tilbage på vores nethinder. Og har gjort kæmpe indtryk.

Så stort et indtryk, at seere verden over har givet den så høj en rating, at den er sendt helt til tops på imdb hitliste.

Det er selvfølgelig den nye dramaserie 'Chernobyl', der er tale om. Som med en vurdering på hele 9,6 overgår ikke alene 'Game of Thrones', men også 'Breaking Bad' og 'The Wire', som nu er henvist til pladser langt nede på listen.

’Chernobyl’ fortæller den dramatiske historie om atomkatastrofen i 1986 på Tjernobyl-kraftværket i Ukraine og de sovjetiske myndigheders krampagtige forsøg på først at hemmeligholde katastrofen, siden underdrive dens katastrofale konsekvenser.

Stellan Skarsgaard og Emily Watson spiller to af hovedrollerne i 'Chernobyl'.
Stellan Skarsgaard og Emily Watson spiller to af hovedrollerne i 'Chernobyl'. Foto: HBO
Vis mere

En beslutning, der kunne have kostet millioner af menneskeliv.

Miniserien har svenske Stellan Skarsgaard, Jared Harris og Emily Watson i hovedrollerne samt danske David Dencik i rollen som selveste Mikhail Gorbatjov, og har skabt fornyet interesse for den næsten glemte katastrofe.

Således strømmer 'katastrofe-turister' ifølge nyhedsbureauet Reuters til området for med egne øjne at se spøgelsesbyen Pripyat, som en gang dannede rammen om 50.000 menneskers liv.

»Mange turister stiller spørgsmål om tv-serien og hændelsen den gang. Folk er mere nysgerrige i dag,« som en af områdets tur-guider fortæller til Reuters.

Antallet af 'katastrofe-turister' i Tjernobyl er steget 40% siden seriens start.
Antallet af 'katastrofe-turister' i Tjernobyl er steget 40% siden seriens start. Foto: VALENTYN OGIRENKO/Reuters
Vis mere

Han og de øvrige udbydere af 'Tjernobyl-ture' har siden serien startede i maj oplevet en stigning på 40% i antallet af besøgende.

Et officielt tal for antallet for døde er aldrig blevet offentliggjort. Ifølge et studie er tallet 115.000, mens andre angiver det til 9.000.