Lyt til artiklen

Bernie Maddoff var manden bag verdens største pyramidespil, hvor han stjal og mistede 133 milliarder kroner fra mere end 40.000 investorer – heriblandt universiteter, hospitaler og pensionskasser.

Men selvom han stod til en enorm lang fængselsstraf, da FBI i 2008 slog kløerne i ham, gjorde han noget, som overraskede de fleste.

Han erklærede sig straks skyldig og fik efterfølgende en fængselsdom på 150 år.

Nu løfter en ny Netflix-serie sløret for, hvorfor svindleren med glæde tog sin fængselsdom.

Hvis man tror, at det var pludselig anger eller skyldfølelse, som fik Bernie Maddoff til at erklære sig skyldig, kan man godt tro om.

Ifølge Netflix-dokumentarens instruktør, Joe Berlinger, havde Bernie Maddoft nemlig også taget imod en god portion penge fra kriminelle organisationer fra flere lande.

Og de så ikke med milde øjne på, at han havde svindlet dem.

»I stedet for at forsøge at sløre eller finde en lovlig vej ud eller forsinke (en dom, red.) tror jeg, at en del af det var selvbeskyttelse for at undgå at blive dræbt af mafiaen,« siger Joe Berlinger til New York Post.

Der skulle da også have været tilbud om forlig, mens svindlerens retssag stod på. Det har Maddoff i hvert fald selv udtalt tidligere.

»Anklageren ville have mig til at forhandle med dem om at lave en slags aftale ved at give oplysninger om, hvem der ellers var involveret i svindel,« sagde Madoff under en afhøring.

»De troede ikke, at jeg kunne have gjort det alene.«

Bernie Madoff var i mange år rygtet til at have forbindelse til flere russiske kriminelle organisationer, ligesom han også blev venner med overhovedet for Colombo-familien, Carmine John Persico Jr., da de begge sad fængslet. Colombo-familien er en af New Yorks mest kendte mafiaer.

Bernie Madoff døde i fængslet i 2021. Han blev 82 år gammel.