Først var der ingen, der gad lytte.

Norske Kjersti Flaa kæmpede en kamp for at blive medlem af den dengang eftertragtede forening Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der uddelte Golden Globes-priser. Men i stedet for at blive optaget fik hun afslag. År efter år. Til sidst hyrede hun advokater og begyndte at kæmpe imod. Rullede det helt tunge skyts ud. Og allierede sig med andre udstødte journalister.

Nu har NBC droppet at sende Golden Globes, og ingen skuespillere i Hollywood vil røre HFPA med en ildtang. Foreningens fremtid hænger i en tynd tråd.

»Det havde jeg godt nok ikke regnet med. Det er helt vildt,« siger Kjersti Flaa til B.T., dagen efter det kom frem, at skuespilleren Tom Cruise havde leveret sine tre Golden Globes-priser tilbage i protest.

Priserne fik han for filmene 'Magnolia', 'Jerry Maguire' og 'Født den fjerde juli'.

Tom Cruise har leveret sine Golden Globes tilbage til HFPA.
Tom Cruise har leveret sine Golden Globes tilbage til HFPA. Foto: CHEMA MOYA
Vis mere

Stjernerne vil ikke længere samarbejde med HFPA, efter Kjersti Flaa i månedsvis fodrede den anerkendte avis Los Angeles Times med historier om råddenskab i foreningen, der blev grundlagt af udenlandske journalister i Hollywood i 1943.

»Min sag handlede om mobning og udelukkelse. Jeg krævede, at de skulle åbne for, at alle kvalificerede journalister kunne få medlemskab. Men samtidig kom der jo også mange andre ting frem. At der ikke var nogen af medlemmerne, der var sorte, og at stjernerne havde haft problemer med sexistisk opførsel fra medlemmer. Men HFPA ville ikke lytte til kritikken,« siger hun.

»Hvis jeg bedst skal beskrive HFPA, så vil jeg sige, at det minder om en kult. De har siddet og modarbejdet konkurrence og troet, de kunne lukke øjnene for forandring,« siger hun.

I Los Angeles har medlemskab af HFPA betydet, at udenlandske journalister har haft adgang til interview med de helt store filmstjerner. Det har været guld værd for dem – indtil sagen om diversitet, sexisme og mobning begyndte at rulle. Nu har skuespilleren Scarlett Johansson opfordret til boykot af HFPA, efter hun selv oplevede sexistiske spørgsmål fra et medlem.

Kjersti kamp mod HFPA har også været beskrevet i New York Times.
Kjersti kamp mod HFPA har også været beskrevet i New York Times.
Vis mere

Det kommer nu Kjersti Flaa til gode.

»Scarlett Johanssons agent har ringet til mig og tilbudt mig et interview med hende. Så det skal jeg lave i juni. Andre agenter har også henvendt sig. Så det er da vildt dejligt,« siger hun.

Lige nu er der ikke mange, der tror, at Golden Globes-priserne har en fremtid.

»Jeg ved ikke, hvad der kommer til at ske. De siger, de vil finde sorte medlemmer, og de vil ændre deres organisation. I min optik skal alle medlemmer søge om optagelse på ny, og de, der har været med til at opretholde den usunde kultur, må blive udelukket,« siger hun.

Allerede nu er den tidligere HFPA-chef Phil Berk blevet smidt på porten. Det skete, efter Los Angeles Times kunne afsløre, at han havde kaldt Black Lives Matter-foreningen for en »racistisk hadgruppe«. Berk har også kaldt BLM-grundlæggeren Patrisse Cullors for en »marxist«. Ligeledes har skuespilleren Brendan Fraser anklaget Berk for at have befamlet ham på numsen under et pressemøde i 2003.

»Men jeg tror stadig ikke, at de har forstået alvoren. Vi er cirka 25 medlemmer, der har sagt, at vi vil optages, men at vi alle vil optages. Vi kommer som en pakke. Det har de sagt nej til. Spørgsmålet er også, om HFPA overhovedet har en fremtid nu. Jeg ved det ikke,« siger Flaa fra Los Angeles.