Torsdag meldte Danmarks Radio ud, at den populære podcast Sarah og Monopolet fremover kun vil udkomme på DRs egne platforme.

Senere vil mere af DRs indhold følge trop, og kun være tilgængelig i DRs egen app, DR Lyd. Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Som det er i dag, kan man høre DRs programmer alle de steder, hvor man hører podcasts. Også de steder, hvor folk betaler for at få adgang til podcasts. Men det kan altså snart være fortid.

Tine Godsk Hansen, der er chef for DR Lyd, udtalte i den forbindelse, at det skyldes, at de platforme, hvor man betaler for at lytte til podcasts, »gør det svært for lytterne at tilgå indhold fra DR, som de jo allerede har betalt for.«

Men den forklaring holder ikke, hvis man spørger Nikolaj Koppel, der er tidligere kanalchef, og tv- og radiovært på Danmarks Radio.

I dag er han direktør for den kommercielle podcastplatform Podimo, der lever af at få folk til at betale for podcasts.

Han fortæller til B.T., at han mener, at Danmarks Radio bevæger sig i en forkert retning.

»DR er sat i verden for at levere indhold til så mange danskere som muligt. Hvis DR lukker for vandhanen til andre platforme, er der færre danskere, der får glæde af det indhold, de allerede har betalt for over skatten,« siger han.

Kan du ikke som direktør for Podimo, være ligeglad med, hvor mange der lytter til DRs indhold?

»Det er princippet i, at DR er sat i verden for at nå så mange mennesker som muligt. For mig at se bryder de med selve princippet bag public service, der handler om at levere kvalitetsindhold til flest muligt«.

Gør DR ikke det samme som I gør – at udgive programmer, der kun kommer på deres egen platform?

»Jo, men det er ikke meningen, at de skal isolere indholdet på en platform, der i sidste ende betyder, at man begrænser adgangen til indholdet. Både du og jeg har betalt for det allerede, fordi licens opkræves over skatten. Det er indhold du betaler for, men de bestemmer, hvor du må lytte til det. Det mener jeg er forkert.«

Du arbejder for en virksomhed, der tjener penge på podcasts. Kan du forstå, hvis folk der læser det her tænker, at du taler ud fra, hvad der er bedst for din forretning, og ikke ud fra hvad der er mest fair for danskerne?

»Selvfølgelig har vi en interesse i, at der er DR-programmer på vores platform. Men folk tegner ikke et abonnement på Podimo for at få indhold, der er gratis andre steder. Det er ikke fordi, man kommer til at kunne se på vores bundlinje, at Danmarks Radio fjerner Sarah og Monopolet. Men det er unfair over for de mange brugere, der bruger andre platforme.«

Du har selv arbejdet i Danmarks Radio i flere år. Ville du mene det samme, hvis du sad på den anden side af bordet?

»Dengang var overskriften den samme som nu. Nemlig at vi skulle nå ud til så mange danskere som muligt. Eksistensberettigelsen for public service er at nå bredt ud. Og det går man direkte imod, ved at fjerne indholdet fra de steder hvor danskerne er. At DR lukker sig om sig selv på denne måde er uheldigt, først og fremmest for lytterne, men længere nede af vejen også for indholdsproducenterne og branchen generelt. Det tænker jeg, at der er nogle politikere, der også har en holdning til. Jeg mener, at DR gør både lytterne og sig selv en kæmpe bjørnetjeneste med den her beslutning,« siger han.

B.T. har fremlagt Nikolaj Koppels kritik for Tine Godsk Hansen, der er chef for DR Lyd. Hun har sendt følgende svar:

»Vi er glade for, at det danske podcastmarked er inde i en god og styrket udvikling, som giver mange muligheder for danskerne, og vi er også glade for det gode samarbejde, vi har med eksterne producenter, som vi også kommer til at fortsætte. Vores intention er at opfylde vores opgave med at udkomme med public service-indhold til danskerne, og det betyder, at vi har et behov at skabe det bedst mulige samlede tilbud. Derfor laver vi dette tiltag for også at fremtidssikre, at vi kan udkomme når vi vil, og i den sammenhæng vi gerne vil. Ambitionen er, at vi også fremover kan løse vores public service-opgave uden at være afhængig af andre aktører.«