For pæn og for kedelig? Det har altid været populært at lave film om store personligheder, men der er aldrig blevet lavet en spillefilm om dronning Margrethe.

De senere år har man ellers haft stor succes med at portrættere det britiske kongehus. I 2006 vandt Helen Mirren blandt andet en Oscar for sin præstation som dronning Elizabeth 2. i filmen 'The Queen', og søndag har Netflix premiere på en tredje sæson af 'The Crown', der ligeledes skildrer det britiske kongehus fra 1947 og frem.

I Danmark har man endnu holdt sig fra at gøre kongehuset til popcorn-underholdning. 'En frygtelig kvinde'-instruktøren Christian Tafdrup har i flere år forgæves forsøgt at lave en film om kronprins Frederiks unge år, men derudover er der ikke sket det store.

Her giver forskellige folk fra den danske filmbranche deres bud på, hvorfor der endnu ikke er blevet lavet en film om dronning Margrethe:

Dronning Margrethe og Ghita Nørby i 2009, da man filmatiserede H.C. Andersen eventyret 'De vilde svaner'.
Dronning Margrethe og Ghita Nørby i 2009, da man filmatiserede H.C. Andersen eventyret 'De vilde svaner'. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Morten Arnfred
Har blandt andet lavet: 'Broen' (2013), 'Anna Pihl' (2006), 'Riget' (1994)

Den rutinerede filminstruktør har aldrig tænkt på at lave en film om dronning Margrethe. Han tænker, at den samlede filmbranche har afholdt sig fra det, da hendes historie er for udramatisk.

»Selvom hun jo på sin egen facon er en klog kone, så er det måske fordi, hun ikke er interessant nok som dramatisk karakter,« vurderer han og tilføjer:

»Det er jo velkendt, at det engelske kongehus under dronning Elisabeth har været udsat for mange problemer med skilsmisse, Dianas død og så videre, hvor det danske kongehus alt andet lige har været mere forskånet for den slags. Så jeg har umiddelbart lidt svært ved at se, hvordan sådan en historie skulle gribes an.«

Peter Aalbæk
Stiftede i 1992 filmselskabet Zentropa sammen med Lars Von Trier. De har heller aldrig overvejet at lave en film om dronning Margrethe.

»Det er ret tæt på grænseoverskridende for mig at lave noget på levende personer, da man jo aldrig kender historien fuldt ud. Jeg tror, der er masser af gode historier i dronning Margrethe, men hun skal nok blive mindst ti år ældre, før man skal begynde at kigge på det. Det er for mærkeligt at lave en film, mens hun er fuld aktiv,« siger han og tilføjer:

»Vi er blevet opfordret til det mange gange, men vi har simpelthen for stor respekt for kongehuset til at beskrive dem.«

Nikolaj Arcel
Har blandt andet lavet: 'Journal 64' (2018), 'En kongelig affære' (2012), 'Kongekabale' (2004)

Nikolaj Arcel har allerede berørt det danske kongehus, da han i 2012 fik et internationalt hit med 'En kongelig affære' og trekantsdramaet mellem Christian den syvende, Caroline Mathilde og livlægen Struense.

Nikolaj Arcel med Alicia Vikander og Mads Mikkelsen i Berlin med 'En kongelig affære' i 2012.
Nikolaj Arcel med Alicia Vikander og Mads Mikkelsen i Berlin med 'En kongelig affære' i 2012. Foto: MORRIS MAC MATZEN
Vis mere

»Jeg har ingen planer eller tanker om at lave en film om dronning Margrethe. Med 'En kongelig affære' kastede jeg mig ud i et af de mere dramatiske kapitler i dansk royal historie, og jeg synes, at Caroline Mathilde, Christian den 7. og Struense er svære at toppe som filmsubjekter.«

Hvorfor tror du, der ikke er lavet en film om dronning Margrethe?

»Det ved jeg ikke, men mon ikke det kommer på tale inden længe i kølvandet på 'The Crown'?«

Dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik til premiere på 'Ringenes Herre' i Imperial i 2001.
Dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik til premiere på 'Ringenes Herre' i Imperial i 2001. Foto: JEANNE KORNUM
Vis mere