Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»For mig er det her en traumatisk oplevelse. Det her er det største tillidsbrud, jeg personligt nogensinde har været udsat for.«

Kritikken fortsætter med at hagle ned over DR-programmet 'Ellen Imellem'.

DR fastholder, at programmet er satire og skal fortsætte, mens de deltagende forskere i programmet har klaget på stribe og ønsker programmet fjernet, da de mener, at de er blevet »udstillet og ført bag lyset«, fordi de først måneder efter optagelsen fik at vide, at de mærkværdige spørgsmål ikke kom fra DR-journalisten, de sad overfor, men i stedet fra eksempelvis konspirationsteoretikere.

Den senest offentliggjorte af de deltagende forskere i programmet er sundhedseksperten Morten Elsøe.

Men selvom han ikke har udtalt sig offentligt før, så betyder det ikke, at han er tilfreds med programmet og DRs behandling af ham.

Langtfra.

»Det var ubehageligt fra det første spørgsmål, jeg fik. På et splitsekund blev det tydeligt for mig, at jeg var ved at blive udsat for noget helt andet, end jeg havde sagt ja til,« forklarer Morten Elsøe til B.T.

Han er generelt ikke glad for at være i tv, men da hans kæphest med at kunne ændre unges negative kropsopfattelse blev nævnt, takkede han alligevel ja.

I tredje afsnit af 'Ellen Imellem' sidder sundhedsekspert Morten Elsøe overfor DR-journalist Ellen Kirstine Jensen, der i al hemmelighed får sine spørgsmål fra tykaktivisten Regina Fjendbo.
I tredje afsnit af 'Ellen Imellem' sidder sundhedsekspert Morten Elsøe overfor DR-journalist Ellen Kirstine Jensen, der i al hemmelighed får sine spørgsmål fra tykaktivisten Regina Fjendbo. Foto: DR
Vis mere

Og det fortryder han i dag.

»Jeg er meget privat, og for mig er sårbarhed noget, man viser til folk, man kerer sig om. Ikke folk, der sidder og fryder sig over at se, at jeg er stresset og har det ubehageligt, mens de forsøger at grille mig.«

Spørgsmålene i hans afsnit kommer fra tykaktivisten Regina Fjendbo.

»De sidste to år har der været en lille, ekstrem fraktion af tykaktivister, der har skabt en forkert fortælling om, hvad jeg mener og står for. Så min puls steg til 130, fordi jeg tænkte, at nu sad jeg over for en DR-journalist, der helt ukritisk havde købt en partsfortælling om mig fra lukkede Facebook-grupper – og nu vil alle tro det,« forklarer Morten Elsøe.

I selve afsnittet beklager han sig også flere gange over, at spørgsmålene bygger på antagelser om ham, som han ikke kan genkende.

Faktisk starter hans afsnit tilmed med protesten: »Jeg har en tendens til at afbryde det her, fordi det er, som om du interviewer en anden person.«

»Det er åbenlyst uetisk, at man ikke stopper interviewet, når en medvirkende siger, at han ikke synes, det er rart, og ikke har lyst til at fortsætte. Men jeg blev bare ignoreret,« siger Morten Elsøe nu.

Fordi Morten Elsøe ikke følte, at hans klager blev hørt, hverken undervejs eller efter optagelserne, blev han i stedet skamfuld over sin reaktion.

Men nu kan han se, at han bestemt ikke står alene med sin kritik af DR-programmet.

»Jeg var inde og se, om man kunne afmelde licens, men det kan man desværre ikke længere,« siger Morten Elsøe med et glimt i øjet.

Men det er en alvorlig sag for ham.

»Jeg kan ikke stole på DR længere. Jeg føler mig forrådt. Jeg føler, det er et overgreb. Det er så uordentligt,« siger ernæringseksperten, stadig tydeligt påvirket af oplevelsen.

Derfor er det vigtigt for Morten Elsøe at få en uforbeholden undskyldning for det, han kalder »en åbenlys etisk fejl«.

»Hvis programchef Jonas Delfs og hele redaktionen lægger sig fladt ned og erkender, at det her program var en fejl, undskylder og gør, hvad de kan for at rette op på det, så kan tilliden blive genopbygget. Alternativt skal DR tage afstand til den redaktion, der står bag, og det betyder vel i praksis, at de ansvarlige fyres.«

B.T. har forsøgt at få et interview med DR, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.