Dårlig omtale er bedre end ingen omtale, mente Simon Spies. Samme konklusion hælder Michael Kastis til.

I hvert fald er det den indstilling, der fik ham til at sige ja til at stille op i DR-programmet 'Konspirationsfolket har ordet', der kan ses på DRTV.

Andre vil måske kalde ham for konspirationsteoretiker, men 37-årige Michael Kastis ser sig selv som 'åben, nysgerrig og kritisk'.

Første gang han for alvor stillede sig kritisk over for mediernes fremstilling af virkeligheden, var efter angrebet på World Trade Center. Efter coronakrisen er han overbevist om, at Danmark er på vej mod et økonomisk kollaps, fordi regeringen, sundhedsmyndighederne og WHO har overdrevet faren ved pandemien. Men de holdninger, synes han ikke, har fået plads i de danske medier.

»Hellere dårlig omtale end ingen omtale,« siger Michael Kastis som forklaring på, hvorfor han er gået med i programmet 'Konsppirationsfolket har ordet'. Foto DR
»Hellere dårlig omtale end ingen omtale,« siger Michael Kastis som forklaring på, hvorfor han er gået med i programmet 'Konsppirationsfolket har ordet'. Foto DR
Vis mere

»Vi er i informationskrig. Konspirationer sker hele tiden, spørgsmålet er, om de bliver afdækket, når det kun er statens 'eksperter', som får taletid, mens de kritiske fagfolk ikke bliver hørt.«

Michael Kastis mener, at danske mediers dækning af corona har været alt for ensidig.

»I USA dækker FOX News og CNN emnet meget forskelligt. Sandheden ligger formentligt et sted mellem de to. Men herhjemme har vi kun DDR og TV 2 Pharma,« siger han og tilføjer: »Det er en vits …«

Men dét forklarer, hvorfor det er på de sociale medier, at han og ligesindede deler informationer om deres syn på corona.

»Det forpligter at have den viden, og grundloven giver os ret til at være uenige.«

Alligevel var DR i kontakt med flere end 100 coronaskeptikere, før de fandt deltagere til programmet.

»Mange har sagt nej til at være med, fordi de tidligere har stillet op til interview, hvor de er blevet fejlciteret og latterliggjort. Mange har ikke tiltro til medierne. Men vi kan ikke råbe ad medierne for ikke at give os taletid og så ikke stille op, når vi får chancen. Det nytter ikke, vi bare råber i vores eget ekko-kammer,« siger han.

Derfor sagde Michael Kastis, sammen med tre ligesindede, ja til at lave et 12 minutter langt uredigeret tv-indslag om deres syn på corona. Eneste betingelse fra DR var, at 'Detektor's redaktion efterfølgende skulle have lov at faktatjekke programmet.

»Jeg havde det stramt med, at man giver ordet til os, og så får 'Detektor' alligevel det sidste ord. For man bekræfter sig selv i det, man søger. Ligesom vi ikke må grave os længere ned i kaninhullet, så vi kan se konspirationer alle steder, men andre må heller ikke blive konspirationsblinde,« siger han.

På forhånd kunne Michael Kastis' tillid til DR ligge på et meget lille sted.

»Jeg vidste, at der var en risiko for, at de ville udstille os og klippe programmet i smadder, men jeg havde forventet, at det var blevet meget værre,« siger han.

Er du blevet klogere af at deltage i programmet?

»Jeg er blevet lidt klogere på mig selv og på, hvordan jeg reagerer. Jeg er halvt græker og har et vældigt temperament. Tidligere har jeg råbt og skreget af folk, men det virker ikke. Jeg er blevet bedre til at stille spørgsmål, så folk reflekterer.«

Signe Molde er vært på programmet, hvor Michael Kastis og tre andre får mulighed for at fremføre de holdninger, som medierne, efter deres mening, ikke giver plads til. Foto DR
Signe Molde er vært på programmet, hvor Michael Kastis og tre andre får mulighed for at fremføre de holdninger, som medierne, efter deres mening, ikke giver plads til. Foto DR
Vis mere

En ting, han gerne vil have folk til at tænke over, er vaccinerne. Selv er han ikke blevet vaccineret mod corona.

»Og jeg har sagt til min mor og mormor, at de ikke ser mig igen, hvis de bliver vaccineret. Det var den eneste måde, jeg kunne få dem til at lytte til mig – men i dag er de begge glade for, at de ikke har taget vaccinen.«

Alle andre må selv træffe deres valg.

»Men jeg prøver at få folk til at reflektere, inden de vælger at sige ja, for vacciner i Danmark er frivillige, og der skal foreligge et informeret samtykke fra patienten. Det er den information, jeg forsøger at give, for regeringen har fejlet på det groveste.«

Har du fortrudt, at du deltog i programmet?

»Nej, vi har lavet et utrolig godt program, synes jeg. Måske er der en halv million danskere, der kommer til at se det, og kommer bare fem til ti procent af dem til at reflektere, så er det godt,« siger han og roser DR for at turde bringe programmet.

»Der er helt sikkert mange danskere, der hagler dem ned for at lade folk med så 'vanvittige' tanker stille op.«

Michael Kastis ved, at det ikke er populært at være imod folkestemningen.

»Jeg risikerer, at der bliver kastet æg på mit hus, og at min bil bliver ridset. Jeg ved, det kan have konsekvenser, det, jeg gør, men jeg er ikke bange. Jeg er kun bange for fremtiden for min brors børn og for overvågningen af vores frihed.«