Lyt til artiklen

Et svigtende biografsalg, en hård medfart af filmkritikerne og nu snyd med falske anmeldelser.

Det er, hvad den nye Afdeling Q-film 'Marco Effekten' er blevet ramt af siden premieren i forrige uge.

Den nye film i serien solgte knap en tredjedel af de billetter, som dens forgænger, 'Journal 64', gjorde i sin premiereweekend, og filmkritikere i de store dagblade har kaldt den både »kedelig« og »farveløs«.

Heller ikke brugerne på biograf- og filmplatformen Kino.dk har i deres personlige anmeldelser beskrevet filmen med den nye rollebesætning i positive vendinger.

Ulrich Thomsen er den nye Carl Mørck i 'Marco Effekten' - han erstatter Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen.
Ulrich Thomsen er den nye Carl Mørck i 'Marco Effekten' - han erstatter Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen. Foto: Nordisk film KLARA CVRCKOVA
Vis mere

Alligevel opnåede 'Marco Effekten' en brugervurdering på 4,9 ud af 6 stjerner på selvsamme filmplatform, hvilket skyldtes omtrent 600 mangestjernede, men ordløse anmeldelser.

Problemet var bare, at anmeldelserne var falske – og nu er de blevet slettet af Kino.dk selv, hvilket bringer brugervurderingen helt ned på 2,8 stjerner. Det afslører filmmagasinet Ekko.

Det har ikke været muligt for Kino.dk selv at finde frem til, hvem der stod bag de 600 falske – meget positive og nu slettede – anmeldelser.

Men en, det i hvert fald ikke er påvirket, er ophavsmanden bag Afdeling Q-universet, forfatteren Jussi Adler-Olsen.

»Jeg interesserer mig overhovedet ikke for anmeldelser, jeg går aldrig ind og kigger på dem, og derfor ved jeg ikke noget om det her,« slår Jussi Adler-Olsen fast over for B.T.

Af princip vil han heller ikke selv kaste dom over filmene – eller sine egne bøger for den sags skyld.

Også Nordisk Film, der er distributør på 'Marco Effekten', afviser at stå bag sværmen af falske anmeldelser, som filmselskabet kalder for »fuldstændig uacceptabel«.

»Vi forstår ikke, at nogen kan finde på det, og det er på ingen måde en adfærd, der er i tråd med de værdier, vi arbejder med i Nordisk Film Distribution. Sådan noget gør vi bare ikke! Vi ved ikke, hvordan det her teknisk er foregået,« understreger Frederik Honoré, markedschef i Nordisk Film Distribution, over for B.T.

Jussi Adler-Olsen er forfattter til den populære Afdeling Q-bogserie, som er blevet filmatiseret med stor succes.
Jussi Adler-Olsen er forfattter til den populære Afdeling Q-bogserie, som er blevet filmatiseret med stor succes. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Kino.dk, hvor de falske anmeldelser florerede, er ejet af Nordisk Films Biografer og CinemaxX.

Ligesom mange af de ægte Kino.dk-bruger var heller ikke de professionelle anmeldere begejstrede for den femte filmatisering i rækken af Jussi Adler-Olsens krimier. Eksempelvis B.T.s egen anmelder, der opsummerende kaldte filmen »skuffende«.

Men trods den nye Afdeling Q-films hårde medfart fortæller Frederik Honoré, at man i Nordisk Film er glad for, hvordan filmen er blevet modtaget.

»Når man rebooter et kendt univers, som vi har gjort, vil der altid være delte meninger – både hos anmelderne og blandt biografgængerne. Det er der ikke noget usædvanligt i,« slutter markedschefen.