Hvert år under Oscar-showet er der et ganske særligt tidspunkt, hvor mascaraen bliver ekstra udfordret.

Det afslører Bruce Grayson, der er ansvarlig for, at stjernernes makeup sidder, som den skal – også når tårekanalerne flyder over.

Der er nærmest ikke den musik- eller Hollywoodstjerne, Bruce Grayson ikke har været tæt på.

Han er nemlig chef for makeuppen ved store shows som Oscar, Emmy og Grammy, og til dette års Oscar-uddeling er det 19. gang, den erfarne makeupmand står bag scenen på Dolby Theatre.

Bruce Grayson har et hold på op mod 40 af byens bedste makeupartister til at hjælpe sig, når Oscar-priserne skal uddeles. Her ses han under showet i 2019.
Bruce Grayson har et hold på op mod 40 af byens bedste makeupartister til at hjælpe sig, når Oscar-priserne skal uddeles. Her ses han under showet i 2019. Foto: Privatfoto
Vis mere

Her skal han sammen med sit team på op mod 40 ansatte sikre sig, at både prisuddelerne, prismodtagerne og de optrædende fremstår fuldkommen kameraklar undervejs.

I timerne forinden er de fleste af stjernerne ellers blevet pudset og poleret af en hær af personlige stylister, frisører og makeupfolk, der allerede fra morgenstunden hjælper med at sikre, at intet er overladt til tilfældighederne på den store dag.

»Men makeup, der er blevet lagt klokken 11 om formiddagen, holder jo ikke perfekt dagen ud. Så allerede når gæsterne begynder at ankomme, står vi klar til at hjælpe. Nogle gange er det bare en læbestift, der skal friskes op, eller lidt concealer, der skal duppes på, men andre gange kræver det en større indsats,« fortæller Bruce Grayson.

En af de største udfordringer er netop makeuppens holdbarhed. Når der konstant skal krammes og kindkysses, bliver makeuppen gnubbet af, og hvis vejret er fugtigt, eller solen bager ned på den røde løber, sætter det også sine spor.

Bruce Grayson er nærmest født ind i Hollywoods makeupverden, for hans far var i sin tid også en anerkendt makeupartist i filmbyen. 
Bruce Grayson er nærmest født ind i Hollywoods makeupverden, for hans far var i sin tid også en anerkendt makeupartist i filmbyen. 
Vis mere

Og så er der de mange glædestårer, der bliver fældet, når priserne bliver uddelt. Bruce Grayson får gerne en forgrædt stjerne i makeupstolen, efter de forlader scenen med deres statuette.

Lady Gaga skulle fikses hurtigt

Han husker især, hvordan Lady Gaga trængte til en større overhaling, efter hun brød sammen til Golden Globe, hvor hun vandt en af sine første store priser for 'A Star is Born'.

»Vi skulle genskabe 80 procent af hendes makeup på ingen tid. De her kæmpeshows bliver jo sendt live, så tidspresset er stort, og måske skal vedkommende på scenen igen kort efter for at optræde eller præsentere en anden kategori. Så har jeg kun få sekunder eller minutter til at sørge for, at alt sidder, som det skal.«

Men ud over de mange glædestårer, der bliver fældet i løbet af aftenen, er der særligt ét indslag, der altid får sat Bruce Grayson og hans hold på overarbejde til Oscar-uddelingen.

Lady Gaga med sin Golden Globe i 2019.
Lady Gaga med sin Golden Globe i 2019. Foto: Mark RALSTON
Vis mere

Når årets afdøde filmfolk bliver hyldet på storskærmene, og deres portrætbilleder toner frem tilsat underlægningsmusik i mol, får tårerne nemlig også frit løb overalt, både i salen og backstage.

»Det er et meget intenst og rørende øjeblik for alle. Så mens indslaget kører, plejer vi bogstavelig talt at stå med Kleenex under øjnene på de næste personer, der skal ind for at overrække en pris,« siger Bruce Grayson.

Bragede ind i Julia Roberts

Første gang, han blev hyret til Oscar-uddelingen, frygtede han faktisk også ville blive hans sidste. Det var 2001, samme år som Julia Roberts vandt for sin rolle i dramaet 'Erin Brockovich'.

»Hun så fantastisk ud med stort opsat hår og en kjole med et lille slæb. Jeg skulle gøre hende klar i løbet af de få minutter, der var, imellem hun selv havde modtaget en pris, og hun skulle overrække en anden, så jeg spurtede rundt for at finde hende. Idet hun kommer rundt om et hjørne, brager jeg lige ind i hende, og det lykkedes mig at træde på slæbet, så hun er lige ved at vælte. Jeg tænkte: 'Nu er det slut. Min karriere er slut, og jeg kommer aldrig til at arbejde i Hollywood igen'.

«

Russell Crowe og Julia Roberts vandt begge priser for bedste skuespiller i 2001.
Russell Crowe og Julia Roberts vandt begge priser for bedste skuespiller i 2001. Foto: LEE CELANO
Vis mere

Heldigvis tog den Oscar-vindende skuespillerinde sammenstødet med et smil, og hun og Bruce Grayson har siden mødtes mange gange og grinet af episoden.

Gennem årene har han opbygget et nært forhold til både hende og mange andre af filmindustriens største navne. Det kan være rart for dem at se et velkendt ansigt i en ellers intens atmosfære, hvor stressniveauet er højt. Det sker dog, at nogle af stjernerne har deres private makeupartist med, og det har Bruce Grayson fuld forståelse for.

»Makeup er en meget personlig ting, og hvis Gaga, Ellen DeGeneres eller Jimmy Kimmel har en fast rutine med en personlig makeupartist, så er det fint med mig. Det vigtigste er, at alle, der går på scenen, føler sig så trygge og rolige som muligt. Vi er et team, og vores fælles fokus er hjælpe hinanden til at få den bedste aften og skabe det bedste show.«

Du kan følge B.T.s Oscar-dækning hele søndag nat, hvor vi sidder klar til at give dig alt det bedste fra Hollywoods største awardshow.