Ser man 'Fantastiske skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder' i biografen i Kina, bliver man snydt for en ganske særlig scene mellem Jude Law og danske Mads Mikkelsen.

For at imødekomme den kinesiske regering har filmselskabet Warner Bros. nemlig valgt at fjerne seks afgørende sekunder, hvor de to skuespillere – i skikkelse af helten Albus Dumbledore og skurken Gellert Grindelwald – afslører en kærlighedsaffære fra fortiden.

Det skriver The Guardian.

Fans af Harry Potter-universet vil kende til den i forvejen, da forfatteren bag, J. K. Rowling, i 2007 afslørede, at Albus Dumbledore, der er rektor på troldmandsskolen Hogwarts, er homoseksuel, omend det ikke nævnes direkte i bøgerne.

Heller ikke i de to foregående 'Fantastiske skabninger'-film nævnes romancen eksplicit. Derfor er det et afgørende øjeblik, da de to troldmænd endelig sætter ord på forholdet i den biografaktuelle 'Fantastiske skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder'.

»Fordi jeg var forelsket i dig,« siger Albus Dumbledore på et tidspunkt til sin tidligere studiekameraet, som han senere henkastet nævner med et: »Den sommer, hvor Gellert og jeg forelskede os i hinanden.«

Og det er disse sammenlagt seks sekunders dialog, som kineserne ikke får lov at se.

Kærlighedsaffæren er afgørende for de to troldmænds indbyrdes forbindelse, men Warner Bros. lover, at det ikke har den store betydning for 'filmens ånd', at disse replikker bortcensureres. De mere diskrete referencer til det homoseksuelle forhold bevares.

Jude Law spiller Albus Dumbledore, der aflører et homoeksuelt forhold til Mads Mikkelsens rolle, mørketroldmanden Gellert Grindelwald.
Jude Law spiller Albus Dumbledore, der aflører et homoeksuelt forhold til Mads Mikkelsens rolle, mørketroldmanden Gellert Grindelwald. Foto: NEIL HALL
Vis mere

»Som filmselskab går vi op i at værne om integriteten i alle de film, vi udgiver, og det indbefatter situationer, hvor det er nødvendigt at lave småjusteringer for at imødekomme de forskellige markeders grænser,« lyder det i en udtalelse fra Warner Bros.

»Vores håb er at kunne udgive film på verdensplan, som de blev tænkt af deres skabere, men historisk set har vi måttet lave små justeringer til de lokale markeder.«

Homoseksualitet har været lovligt i Kina siden 1997 og blev i 2001 fjernet fra landets officielle liste over mentale lidelser.

Siden den nuværende præsident Xi Jinping kom til magten i 2012, har regeringen dog pålagt medierne at dæmme op for 'vulgært, umoralsk og usundt' indhold – hvilket altså ifølge præsidenten inkluderer homoseksualitet.

I nyere tid betyder det, at blandt andet 'Sex and the City'-opfølgeren 'And Just Like That' fik fjernet sine ellers mange og centrale scener omhandlende en af hovedkarakterernes nye lesbiske forhold.