»Jeg ville ønske, jeg kunne lukke det hele ned.«

'Luksusfælden'-deltageren Mike er i dag ikke i tvivl om, at han dummede sig, da han begyndte at optage lån fra private på Facebook.

Men han var desperat. Led af spilafhængighed. Var blevet udelukket fra at tage flere kviklån.

»Det er svært for folk at sætte sig ind i. Når man har et misbrug, bliver man naiv og desperat. Jeg så ikke andre muligheder.«

Mike låner penge på Facebook – et fænomen, som Jan Swyrtz ikke tidligere har stiftet bekendtskab med.
Mike låner penge på Facebook – et fænomen, som Jan Swyrtz ikke tidligere har stiftet bekendtskab med. Foto: Nent Group
Vis mere

Derfor var der heller ikke langt fra tanke til handling, da han på Facebook faldt over private lånegrupper. Grupper, hvori private låner til og af hinanden. Oftest til en rente på 100 procent ved første lån.

Når Mike lånte 500 kroner, skulle han altså betale 1000 kroner tilbage.

»Bagefter kan man se, at man har været en stor idiot. Men det er svært at se i momentet, hvor man slet ikke tænker.«

Synes du, du har været en stor idiot?

»En kæmpe idiot. Er du sindssyg. Jeg kunne have ødelagt mit liv.«

Som eksperterne også nævnte det i programmet, fraråder både politiet, Finanstilsynet og Forbrugerrådet Tænk, at man begiver sig ud i den type lån.

Hos sidstnævnte understreger cheføkonom Morten Bruun Pedersen, at problemet ligger i, at der nærmest ikke er nogen reguleringer på området.

»Kviklån er jo et forfærdeligt produkt, men det her… Det var et fuldstændig vanvittigt produkt med vanvittige renter. Helt ude i hampen,« fortæller han.

24-årige Mike var så afhængig af at spille, at han ikke gjorde sig mange tanker, før han begav sig ud i et hav med lånehajer.
24-årige Mike var så afhængig af at spille, at han ikke gjorde sig mange tanker, før han begav sig ud i et hav med lånehajer.
Vis mere

Siden Mike var med i 'Luksusfælden', er en ny lov om kviklån trådt i kraft. Denne omfatter også de private lån og forbyder lån med en ÅOP (årlige omkostninger i procent, red.) over 35 procent.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man ikke efterfølgende stødt på sager om folk, der har involveret sig med lånehajer på Facebook, fortæller Morten Bruun Pedersen og tilføjer et 'men':

»Det foregår jo i lukkede fora, så det kan være svært at holde øje.«

B.T. kan konstatere, at der fortsat findes adskillige grupper for lån mellem private på Facebook. De er alle lukkede, forstået på den måde, at man skal være medlem for at kunne se, hvad der sker derinde.

Morten Bruun Pedersen påpeger, at det derfor kan være svært for myndighederne at føre kontrol med, om reglerne bliver overholdt.

Man er altså ikke nødvendigvis sikret som låner.

»Hvis man står i en situation, hvor man ikke kan betale en regning, skal man tage fat i dem, man skylder penge, og forsøge at finde en løsning.«

»Det er meget bedre end at bevæge sig ud på et marked, hvor der ikke er nogen faste rammer, og hvor der er en utryghed i, at man ikke ved, hvem man låner af, og hvordan de vil opkræve pengene.«

Mike er kun 23 år, mens hans økonomi ligger nærmest i ruiner. Carsten Linnemann og Jan Swyrtz vil i samarbejde med hans svigerinde forsøge at hjælpe ham.
Mike er kun 23 år, mens hans økonomi ligger nærmest i ruiner. Carsten Linnemann og Jan Swyrtz vil i samarbejde med hans svigerinde forsøge at hjælpe ham. Foto: Nent Group
Vis mere

Mike er fortsat ikke færdig med at betale de private lån af, men der lavet en afdragsordning, og han er på vej. Takket være eksperterne.

»Der er ingen tvivl om, at 'Luksusfælden' var sidste udvej for mig,« lyder det fra valbygenseren, der er ved godt mod.

Det lykkedes 'Luksusfælden'-eksperterne Jan Swyrtz og Carsten Linnemann at forhandle Mikes mange lån, så han dels sparer penge, men også så han har en reel udsigt til at blive gældfri.

De sørgede desuden for, at han kom i behandling for sit spilmisbrug. Et misbrug, han har under fuld kontrol i dag.

»Jeg tror på, at det nok skal lykkes. Det skal det. Det er bare et spørgsmål om tid.«