Det var ikke tilfældigt, at Albert som sit bud på et mesterværk i første runde af 'Den store bagedyst' valgte at bage den russiske Vasilji-katedral.

Den 21-årige københavner har et særligt forhold til Rusland, som ikke blev fortalt i programmet. Kagen symboliserede nemlig både en særlig interesse for Østeuropa og et politisk statement.

Først og fremmest begyndte Albert Hangaard Emtofts 'Den store bagedyst'-rejse i Rusland.

»Sidste efterår var jeg på ferie i Skt. Petersborg med en veninde, hvor vi skrev ansøgningen til 'Den store bagedyst' på et hotelværelse lidt i sjov. Jeg har altid haft en kæmpe interesse for Rusland, og det var min første tur derover,« fortæller den unge bagedyst-deltager til B.T..

»Jeg tror, det kommer fra min barndom, hvor jeg så rigtig meget Eurovision, og hvor de østeuropæiske lande altid har stukket ud. Siden har jeg lavet meget politisk aktivistisk arbejde i forskellige organisationer, så derfor studerer jeg også østeuropæiske studier på Københavns Universitet med russisk som sprog.«

I mesterværksrunden får deltagerne at vide, at de skal lave en personlig kage, og der lå den russiske katedral, som er kendt fra Den Røde Plads i Moskva, lige til højrebenet, forklarer Albert.

»Vi havde lavet ansøgningen i Rusland, kirken ligner jo en kage, og så kunne jeg putte en masse glimmer på.«

Den opmærksomme seer lagde også mærke til, at Albert valgte at pynte sin kage med et lille LGBT-regnbueflage. Her er det, det politiske kommer ind i billedet.

Læg mærke til det lille regnbue-flag til højre.
Læg mærke til det lille regnbue-flag til højre. Foto: DR
Vis mere

»Det blev ikke talt om i programmet, men efter turen til Skt. Petersborg sidste efterår tog vi videre til Moskva, og der fik jeg taget et billede foran Kreml med det lille homoflag i hånden. Det, syntes jeg, skulle med på kagen.«

Han tilføjer:

»Det var helt klart et politisk statement. Jeg er selv homo, og jeg vil vise, at homoer også kan bage, være politiske og være interesserede i Rusland, selvom de har meget at lære i forhold til homoseksualitet.«

Til trods for han syntes, det var lidt underligt at se sig selv på tv, er han rigtig glad for det endelige resultat.

Han havde ikke regnet med at blive valgt til det endelige hold, og da han stod midt i det, var timingen heller ikke den bedste.

»Det var både det sjoveste og det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet,« griner Albert.

»Jeg var i gang med at blive student og havde samtidig et arbejde på en bar, så jeg havde ikke meget tid til at øve op til bagedysten. Det var hårdt, men også pissefedt, at jeg kunne sætte alle mine personlige behov til side og klare mig igennem og være tilfreds.«

Albert fortalte torsdag før premieren, at han regnede med at sætte en storskærm op på hans arbejdsplads Oscar Café ved Rådhuspladsen og se første afsnit af Den store bagedyst med en masse venner.

»Måske bager jeg en othello-lagkage til gæsterne for at komme i den rette stemning,« tilføjede han med henvisning til første programs anden udfordring.

Albert er 21 år og kæmpe fan af Østeuropa.
Albert er 21 år og kæmpe fan af Østeuropa. Foto: DR
Vis mere