Ved du, hvad 'X Factor', 'Stormester' og 'Løvens hule' har til fælles?

Ud over at være blandt de mest populære tv-programmer herhjemme, så har de det med at vælge mænd over kvinder. I en tid, hvor der ellers er stor opmærksomhed på ligestilling, har B.T. derfor spurgt DR og TV 2 om, hvorfor der eksempelvis altid kun er én kvindelig dommer i 'X Factor'.

Vi starter med DRs populære iværksætterprogram 'Løvens hule', der siden premieren i 2015 altid har haft et overtal af mænd i 'løvepanelet' – og i fire sæsoner fra 2019 til 2022 kun havde en enkelt løvinde i form af investor Mia Wagner.

»Vi har været meget opmærksomme på, at der skulle flere kvinder ind i løvepanelet,« lyder det fra DR-redaktør Anna Askov og påpeger, at DR derfor i år havde castet de to nye investorer Anne Stampe og Louise Herping, da Mia Wagner sidste år stoppede i programmet.

Løverne i den seneste udgave af 'Løvens hule': Tommy Ahlers, Christian Arnstedt, Jacob Risgaard, Louise Herping, Jesper Buch og Anne Stampe.
Løverne i den seneste udgave af 'Løvens hule': Tommy Ahlers, Christian Arnstedt, Jacob Risgaard, Louise Herping, Jesper Buch og Anne Stampe.
Vis mere

»Vi er selvfølgelig fortsat opmærksomme på sammensætningen af løverne, og derfor har det også været vigtig for os at caste kvindelige iværksættere,« tilføjer hun.

Adspurgt, om man kan forvente en yderligere opjustering, så der til næste år som minimum vil være en fuldstændig lige kønsfordeling i løvepanelet, lyder svaret fra Anna Askov:

»Vi evaluerer selvfølgelig på sæsonerne løbende, og der er ingen tvivl om, at vi fortsat vil have stort fokus på diversitet.«

I 'X Factor' har man siden DR lancerede talentshowet i 2008 kun haft én sæson med flest kvinder ved dommerbordet, da Thomas Blachman i 2013 havde selskab af Anne Linnet og Ida Corr.

'X Factor'-dommerne i 2023: Simon Kvamm, Kwamie Liv og Thomas Blachman.
'X Factor'-dommerne i 2023: Simon Kvamm, Kwamie Liv og Thomas Blachman.
Vis mere

TV 2 overtog programmet i 2019, og de har videreført traditionen med altid at vælge to mænd og én kvindelig dommer – senest i år med Simon Kvamm, Thomas Blachman og Kwamie Liv.

Da B.T. henvender sig til tv-stationen, vil man ikke udtale sig konkret om, hvilke dommerkonstellationer der har været i spil igennem tiden – og hvorfor det i så fald altid er endt med to mandlige dommere.

Underholdningsredaktør Dorte Borregaard skriver i stedet i en mail:

»Vi går ikke efter en specifik sammensætning i dommerkonstellationen. Men vi synes, der er en fin balance i programmet med en kvindelig dommer, en kvindelig vært og to mandlige dommere. Vores castingproces holder vi for os selv af hensyn til dem, der kommer til casting.«

Hun tilføjer:

»Men jeg kan love dig, at vi prøver alt muligt af, og nærmere kan jeg ikke komme det. For os handler det om at finde de konstellationer, hvor det fungerer bedst, og hvor bredest mulige og forskelligartede kompetencer er i spil.«

I 'Stormester' har kvinderne også altid været i undertal.

Da TV 2 i 2018 havde premiere på det populære underholdningsprogram, hvor en håndfuld kendte mennesker konkurrerer om at vælge de mest kreative løsninger i en række opgaver, var det med tre mandlige og to kvindelige deltagere – samt to mandlige værter.

Holdet i den seneste udgave af 'Stormester'.
Holdet i den seneste udgave af 'Stormester'. Foto: TV2 / Henrik Ohsten
Vis mere

Den opskrift har man kørt videre med lige siden – også i den kommende sæson syv, hvor deltagerholdet består af Anders Lund Madsen, Jesper Ole Feit Andersen, Hadi Ka-Koush, Petra Nagel og Kathrine Abrahamsen.

B.T. har spurgt 'Stormester'-redaktør Jes Schrøder, hvorfor mændene altid er i overtal, men efter flere forsøg er han endnu ikke vendt tilbage med svar.

Af andre populære tv-programmer, hvor mændene er i overtal, kan nævnes 'Den store bagedyst' og 'Den store juniorbagedyst', hvor DR altid har en mandlig vært ved siden af en mandlig og en kvindelig dommer.

Her lyder det kort fra DR-redaktør Søren Olsen, at de blot har valgt dem, de synes er bedst til opgaven.

Værts- og dommerholdet har i 'Den store bagedyst' siden sæson seks bestået af Katrine Foged Thomsen, Timm Vladimir og Markus Grigo.
Værts- og dommerholdet har i 'Den store bagedyst' siden sæson seks bestået af Katrine Foged Thomsen, Timm Vladimir og Markus Grigo.
Vis mere

Og så er der selvfølgelig også undtagelserne.

DRs 'Kender du typen?' havde eksempelvis for nylig kvinderne i overtal, da Anna Lin var vært ved siden af ekspertduoen Anne Glad og Flemming Møldrup.

I DR og TV 2s aktualitetshow 'Go' morgen Danmark' og 'Aftenshowet' er der også lige mange mandlige og kvindelige værter – kvinderne er endda i overtal i 'Go' aften Live'.

DRs 'Hammerslag' har også altid en lige kønsfordeling på ekspertholdene, og her lyder det til sidst fra DR-redaktør Eva Kvist:

»På 'Hammerslag' kan vi godt lide, at kønsfordelingen er nogenlunde 50/50 mellem eksperterne. Men det er en ikke en ufravigelig regel, at det skal være sådan.«

Hun tilføjer:

»Vi forsøger at holde balancen, og det har heldigvis passet perfekt med de gode mennesker, vi gerne vil bruge i programmerne.«

Herunder kan du høre seneste afsnit af B.T.s podcast 'Det, vi taler om':