Skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz har gennem deres karrierer oplevet, hvordan mænd dominerer filmbranchen, mens kvinder i høj grad bliver usynlige efter de 40. I komikerduoens nye film, 'Ditte og Louise', laver makkerparret en karikatur på deres egen branche og ikke mindst sig selv.

»Jeg har da prøvet at være lidt for længe om at sminke af efter en forestilling, og så var alle mændene gået ud for at få en øl. Hvis de ikke ville knalde en, blev man bare glemt, fordi man ikke var en af fyrene,« fortæller Louise Mieritz.

»Når man bliver 40, så forsvinder kvinderne ud af branchen, der er meget færre kvinderoller, og så kan man føle sig usynlig. I vores branche bliver man bare ikke hyret,« tilføjer Ditte Hansen.

I duoens kommende spillefilm tager Louise Mieritz og Ditte Hansen livtag med nogle af de mange problemer, de selv har oplevet i en branche, hvor udseende, køn og magt spiller en betydelig rolle.

Ditte klæder sig ud som mand og kalder sig Ditlev for at få en stor rolle i en film i 'Ditte og Louise'.
Ditte klæder sig ud som mand og kalder sig Ditlev for at få en stor rolle i en film i 'Ditte og Louise'.
Vis mere

I filmen bliver Ditte vraget til en rolle som luder i en film, men da hun klæder sig ud som mand og kalder sig Ditlev, lander hun pludselig en hovedrolle i en stor vikingefilm med Anders W. Berthelsen og bader efterfølgende i succes.

»Mænd er bare lækre, når de er ældre. Og det var også en øvelse med Ditlev-figuren. Mange mænd er bedre til at omfavne deres fejl. Jeg følte mig desværre mere lækker som Ditlev, men det var en følelse indefra,« forklarer Ditte Hansen.

Egentlig var det slet ikke meningen, at Ditte og Louise allerede nu skulle have en spillefilm klar. Sidste jul bebudede DR, at man ikke ønskede at bringe en tredje sæson af komikerduoens ellers succesfulde serie 'Ditte og Louise'.

»Vi var blevet bedt om at gøre os klar til at præsentere en tredje sæson, så vi havde lavet hele handlingen. Men så havde de taget nogle politiske beslutninger, vi ikke vidste noget om, før vi altså fik en fyreseddel,« forklarer Louise Mieritz.

Louise og Dittes venskab slår revner, da Ditte forvandler sig til manden Ditlev.
Louise og Dittes venskab slår revner, da Ditte forvandler sig til manden Ditlev.
Vis mere

Få måneder efter vandt duoen en Robert-pris for bedste 'tv-serie'.

»Det var sådan lidt 'Fuck jer' til DR, og det var virkelig en dejlig pris at få, for man kan ikke undgå at tænke 'Er det, fordi vi ikke er gode nok?' Selv om vi godt ved, det er en politisk beslutning,« forklarer Ditte Hansen.

Filmen 'Ditte og Louise' viderefører det humoristiske univers fra serien, men i kølvandet på 'Me Too'-bevægelsen har det også været muligt for Ditte Hansen og Louise Mieritz at sætte fokus på emner, som der før bare blev grinet ad.

»I vores serie oplever Ditte og Louise grænseoverskridende adfærd fra instruktører, men vi fik ikke den dybe reaktion fra folk dengang. Men så rullede 'Me Too', og nu er der kommet et sprog for det,« forklarer Louise Mieritz og henviser til, at filmen indeholder en scene, hvor en ung skuespillerinde, der spiller en rolle som luder, skal give et blowjob gentagne gange, selv om hun er ved at kaste op.

I filmen 'Ditte og Louise' bliver Ditte pludselig bedste venner med Anders W. Berthelsen, efter hun klæder sig ud som manden Ditlev.
I filmen 'Ditte og Louise' bliver Ditte pludselig bedste venner med Anders W. Berthelsen, efter hun klæder sig ud som manden Ditlev.
Vis mere

'Me Too'-bølgen startede med afsløringerne om Hollywood-produceren Harvey Weinsteins overgreb på skuespillerinder, men herhjemme har vi kun hørt få konkrete beretninger fra det danske filmmiljø om en overgrebskultur. Men den findes desværre, forsikrer Ditte og Louise.

»Vi ved jo, at det findes. Der har været lukkede fora, hvor der er blevet delt historier, men jeg tror bare, der har været en bevidsthed om ikke at gøre det til enkeltes problemer, fordi det handler om noget strukturelt og kulturelt, som vi faktisk er en del af alle sammen. Så man har heller ikke nævnt navne,« forklarer Ditte Hansen og tilføjer, at det er vigtigt ikke bare at pege fingre, men også se på sin egen rolle.

»Jeg har også ringet og sagt undskyld til en kollega, som jeg burde have bakket op, da jeg så, hun blev chikaneret. Vi skal støtte hinanden og sige: 'Lad være med at kysse hende, når hun ikke vil kysses',« fortsætter Ditte Hansen.

I 'Ditte og Louise' er debatten om køn, magt og alder serveret med et ordentligt skvat humor, og Ditte og Louise vender også pegefingeren mod sig selv, når Ditte i skikkelse af sit mandlige alter ego klasker en kvinde i røven eller undlader at fortælle sin kvindelige medspiller, at hun tjener mere.

»Det kræver humor, for det er lidt som i skolegården. Man gider ikke dem, der står udenfor og bare vil være med og brokker sig. Jeg siger ikke, vi skal stoppe med at kæmpe, men vi prøver at tage den og være sjove, så folk forhåbentlig tænker, vi bliver nødt til at se, hvad damerne har fundet på,« forklarer Ditte Hansen.

Både Louise Mieritz og Ditte Hansen har heller ikke været blege for at ofre sig selv lidt i humorens navn.

»Vi synes eksempelvis, det var vigtigt, at vi ligesom starter med, at Ditte bare får sæd i hovedet i begyndelsen af filmen. Så er tonen ligesom lagt,« griner Louise Mieritz.

'Ditte og Louise' har premiere 13. september.