Der bliver på mere end én måde taget hensyn til deltagerne, når tre par i DR-programmet 'Fede forhold' gennemgår en større livsstilsændring i forsøget på at tabe sig.

Det understreger DR, efter en kostvejleder på Instagram og hos B.T. kritiserede programmets præmis.

»En ommer,« kaldte kostvejleder Katrine Gisiger således programmet, som ifølge hende lægger op til, at deltagerne skal fejle, fordi de kun har syv måneder til at lægge deres liv om med hjælp fra en såkaldt sundhedsekspert og en parterapeut.

B.T. har foreholdt DR kritikken, og i et skriftligt svar lyder det indledende fra Stine Preem, der er redaktør på 'Fede forhold':

'De par, der har meldt sig til programmet ’Fede forhold’, har selv et ønske om at tabe sig. Alle af forskellige årsager – angst for, at overvægten medfører tidlig død, ønsket om et barn samt at pifte samlivet op, der hvor de er blevet mere venner end kærester.'

I programmet følger man parrene Rikke og Michael, Tina og Thomas samt Tina og Isabel. For alle gælder det, at de mener, at deres usunde livsstil har ødelæggende virkning for deres forhold.

For alle parrene gælder det, at de ønsker at tabe sig og leve sundere. Og med udgangspunkt i dette har man tilrettelagt specifikke forløb for dem hver især:

'Der bliver taget hensyn til hver af parrenes behov for at nå i mål med deres ønsker. Det er et længere forløb, som foregår igennem hele serien – så uden at afsløre for meget vil jeg sige, det er en god ide at se programserien til ende,' lyder det fra Stine Preem, der fortsætter:

I 'Fede Forhold' hjælper Michelle Kristensen de tre par med at tabe sig.
I 'Fede Forhold' hjælper Michelle Kristensen de tre par med at tabe sig. Foto: Morten Sønniksen
Vis mere

'Programmet handler grundlæggende om parforhold, og parrene skal via en sundere livsstil – som de selv ønsker – gennem syv måneder forsøge sammen med både en parterapeut og en sundhedsekspert at finde det gode liv sammen som sunde kærester, hvilket gennem årene har svigtet for parrene.'

I sin kritik af programmet understregede Katrine Gisiger fredag, at der ikke er noget galt med at ville tabe sig.

Problemerne opstår, hvis man forsøger at gøre det for hurtigt. Det er nemlig langt sværere at holde vægten nede, end det er at tabe sig til at starte med.

Kostvejlederen forklarede videre, at hvis vægttabet bygger på en masse regler og forbud, er der også større risici for, at man begår fejl, hvis restriktionerne ligger langt fra ens normale livsstil.

Katrine Gisiger ejer jer af Livsstilshuset, hvorfra hun tilbyder foredrag og vejledning. Hun har desuden udgivet en bog om overspisning.
Katrine Gisiger ejer jer af Livsstilshuset, hvorfra hun tilbyder foredrag og vejledning. Hun har desuden udgivet en bog om overspisning. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

»Det er et rent minefelt. Og fejlene kan give følelsen af selvbebrejdelse og skam,« lød det altså fra Katrine Gisiger, der henviste til, at skam er en af de følelser, der oftest leder til, at man spiser.

Men netop den problemstilling har man ifølge redaktør Stine Preem taget stilling til.

'Sundhedseksperten i programmet lægger netop vægt på, at der ikke er noget hurtigt fiks, men at det er en livsstilsændrende kurs, hun sender parrene mod i programmet,' lyder det i det skriftlige svar, der fortsætter:

'Derudover understreger parterapeuten i programmet, at dem, der føler mest skyld, har sværest ved at tabe sig. Derfor får de også støtte til at arbejde med de følelser og får opbakning til at gå egne veje i forløbet. Et længere forløb og en livsstilsændring, man kan følge igennem programmets kommende fem afsnit om mandagen på DR1 og DRTV.'