Under overskriften ‘Drømmen om frihed', har DR taget hul på endnu en sæson af dokumentarserien ‘De særligt farlige’.

For tredje gang får seerne mulighed for at følge livet på den sikrede institution Kofoedsminde, hvor udviklingshæmmede fanger, der er dømt til behandling, sidder.

En af dem, der drømmer om et andet liv, er Jubas. Ham mødte journalist Kristian Almblad allerede i 2007, da han første gang besøgte stedet. 

Sidste år kunne Jubas holde 25 års jubilæum på den lukkede, sikrede institution på Lolland.  Men for ham nåede drømmen om frihed ikke at blive virkelighed.

Kim Jubas Schmidt nåede at holde 25-års jubilæum på Kofoedsminde.
Kim Jubas Schmidt nåede at holde 25-års jubilæum på Kofoedsminde. Foto: DR
Vis mere

Den 1. august i år døde den 51 årige.

»Kim Jubas Schmidt er pludselig taget fra os,« skrev den efterladte familie i en dødsannonce, der er offentliggjort på mindesiden afdøde.dk.

Sidste år fortalte Kim Jubas Schmidts mor i et interview med Familiejournalen, hvordan det var at have en dreng, der ikke var som de andre.

Allerede i folkeskolen begyndte Kim Jubas Schmidt at udvikle ansigts-tics og havde et voldsomt temperament, men både læger på sygehuset og familiens egen læge, mente at hendes søn var både sund og rask.

Først da han som voksen fik en dom for ildspåsættelse og vold på det opholdssted, hvor han boede, blev han sendt til Kofoedsminde. Her blev han som 25-årig udredt og fik diagnosen autisme og Tourettes syndrom.

»Jeg har ofte tænkt, at hvis Kim havde fået den rette hjælp, var han måske ikke kommet på Kofoedsminde i sin tid. Det er ikke en rar tanke, og jeg har også været nødt til at acceptere, at det er der, han er i dag, og at han ikke kommer ud igen. Jeg ved, at Kim er glad for at være der, og jeg er også glad for personalet på Kofoedsminde. Det er det rigtige sted for ham at være, når nu det skal være sådan, sagde Jubas mor, Anna Grethe Schmidt, sidste år til Familiejournalen.

Kim Jubas Schmidt blev for en måned siden bisat fra Moltrup Kirke i Haderslev.