»Nu kører programmet på sjette sæson, og jeg synes, det trænger til noget videreudvikling. Det skal ikke blot være underholdning, det skal også hjælpe dansk iværksætteri.«

Sådan siger iværksætter og rådgiver Lasse Marker om DR-succesen 'Løvens hule'.

Et program, der igennem seks sæsoner har ladet danskere præsentere deres ideer i håbet om at blive iværksættere på sigt. Og dét er der som sådan ikke noget galt med, mener Lasse Marker.

Alligevel synes han, at programmet er med til at tegne et forkert billede af iværksættere ved at have 'en overrepræsentation af 'Ole Opfinder-typer' med en skrue løs', som han skriver i Berlingske. Noget, han uddyber over for B.T.

Lasse Marker.
Lasse Marker. Foto: Fotograf: Peter Klint
Vis mere

»'Løvens hule' har gjort meget godt og sætter iværksætteri på dagsordenen. Men der er for mange 'Ole Opfinder-typer' med i programmet, hvilket tegner et billede af, at mange iværksættere er lidt småskøre, hvilket skader dansk iværksætteri.«

Hvordan definerer du en 'Ole Opfinder-type'?

»Det er personer, som har opfundet en eller anden dims, der løser en praktisk ting i hjemmet. Det er sjovt, og folk kan relatere til det, men hovedparten af iværksættere er ikke småskøre. Andelen af nye iværksættere er derimod højest blandt personer med en lang videregående uddannelse, og de fleste nye startups er inden for videnstunge brancher.«

Ifølge en undersøgelse udført af Dansk Erhverv fra 2018 er Danmark det land i Europa, der klarer sig dårligst, når det kommer til antallet af nye iværksættere.

Danmarks Statistik har også beskrevet, hvordan 'en større andel af personer med lange uddannelser blev iværksættere end personer i de øvrige uddannelsesgrupper', hvilket blandt andet understøtter det unuancerede billede, Lasse Marker påpeger i 'Løvens hule'.

Lasse Marker, nu har jeg ikke set alt i 'Løvens hule', men når jeg tænker mig om, så er der vel begge dele i programmet?

»Det er der også. Jeg sammenligner det lidt med 'X Factor'. Det er tv, og man har lidt at grine ad. Det kunne bare være interessant at flytte sig, så der er mindre underholdning og rockstjerne over det, så Danmark fjernes fra den bundplacering.«

Men den bundplaceringen kan vel ikke tilskrives 'Løvens hule'?

»Fuldstændig enig. Problemet har været der i flere år og er ikke deres ansvar. Min pointe er, at hvis de skulle tage et større ansvar på sig, så kunne de invitere andre typer ind, hæve ambitionen og tegne et mere nuanceret billede.«

Lasse Marker mener, at det unuancerede billede kan holde folk væk fra 'Løvens hule' og iværksætterlivet.

»At iværksættere skal besidde kvaliteter for at være med. Mod, engagement og have en skrue løs. Jeg frygter, det kan have den konsekvens, at folk ikke kan se sig som iværksættere, hvis ikke man er en smule underlig,« siger han.

Hos DR afviser man kritikken:

»Vi har et meget bredt felt af iværksættere i 'Løvens hule' inden for rigtig mange brancher og fra hele landet. 'Løvens hule' er et tv-program med allroundinvestorer – og ikke et højspecialiseret program med investorer kun inden for eget felt,« siger programredaktør Stine Preem og fortsætter:

»I forhold til det specifikke forslag med at satse på mere videnstunge og højt specialiserede industripatenter søger danske opfindere af industripatenter generelt mod meget specialiserede investorer inden for eget felt og ikke hen med de allroundinvestorer, vi har i panelet.«

Hun mener i øvrigt, at 'Løvens Hule' bidrager til, at flere kaster sig ud i iværksætteri i Danmark.