Selv om det krævede ekstremt vægttab og en høj grad af mental styrke at indspille fængselsdramaet 'Papillon', har filmens stjerner været lykkelige for samarbejdet med den danske instruktør, Michael Noer.

»Hey man, what' up?« Der er synlig gensynsglæde og lange mandekram med skulderklap, da den danske filminstruktør Michael Noer møder skuespillerne Rami Malek og Charlie Hunnam på en smal hotelgang i Beverly Hills, inden de hver især skal give interview til journalister fra hele verden.

Trekløveret har arbejdet tæt sammen om genindspilningen af den store filmklassiker fra 1973 'Papillon', der bygger på franskmanden Henri Charrières erindringer.

I originalen havde Steve McQueen og Dustin Hoffman rollerne som de to indsatte, Papillon og Dega, som planlægger at flygte fra en brutal fransk fangelejr i Fransk Guyana. I den nye version, der har premiere på torsdag, er det Charlie Hunnam og Rami Malek, som under Noers instruktion spiller det umage makkerpar, som udvikler et bemærkelsesværdigt venskab.

Som en endeløs feberdrøm

Som forberedelse til en af filmens hovedscener sultede og isolerede Charlie Hunnam sig selv i otte dage, mens han boede i en lille fængselscelle. 
Som forberedelse til en af filmens hovedscener sultede og isolerede Charlie Hunnam sig selv i otte dage, mens han boede i en lille fængselscelle.  Foto: Pressebillede/Jose Haro
Vis mere

Optagelserne til 'Papillon' foregik over 11 intense uger og fandt skiftevis sted i Malta, i Montenegro og i Serbien, og undervejs blev Charlie Hunnam og Rami Malek voldsomt præget både fysisk og psykisk.

»Vi optog størstedelen af filmen kronologisk, og det var umiddelbart en luksus, fordi vi kunne fortsætte, hvor vi var stoppet dagen før. Men det gjorde det også svært at adskille os selv fra rollerne, fordi vi var så opslugt af historien og processen,« fortæller Rami Malek.

»Det var i det hele taget nogle meget ekstreme uger. Ud over at vi optog på nogle barske locations, gik Charlie, Michael og jeg som regel hjem hver aften og snakkede næste dags optagelser igennem, så der var nærmest ingen pauser.«

Charlie Hunnam nikker samstemmende.

»Det var lidt som en feberdrøm, der aldrig stoppede. Vi var i gang hele tiden. Men det var fantastisk, og jeg elsker den der meget fortættede måde at arbejde på, som Michael også har.«

Otte dage uden mad

Rami Malek kan snart ses i rollen som Freddie Mercury i filmen om Queen, men i 'Papillon' spiller han den forsigtige falskmønter Dega, der køber sig til beskyttelse fra muskelbundtet Henri 'Papillon' Charrière (Charlie Hunnam). 
Rami Malek kan snart ses i rollen som Freddie Mercury i filmen om Queen, men i 'Papillon' spiller han den forsigtige falskmønter Dega, der køber sig til beskyttelse fra muskelbundtet Henri 'Papillon' Charrière (Charlie Hunnam).  Foto: Pressebillede/Jose Haro
Vis mere

Begge skuespillere oplevede et stort vægttab undervejs, og for at tabe sig yderligere og forberede sig til filmens markante isolationsscene valgte Hunnam desuden at isolere sig i en lille, skrabet fængselscelle. I otte dage fik han intet at spise og talte ikke med nogen.

»Det var selvfølgelig hårdt, men det er jo ingenting, i forhold til hvad de mænd, der blev udsat for det her i virkeligheden, oplevede. Ingenting,« siger Hunnam, som flere gange i karrieren har ladet sin vægt styrtdykke på grund af en rolle.

»På den ene side bliver jeg meget afklaret og fokuseret, og på den anden side giver det nogle følelsesmæssige udsving. Der var helt sikkert nogle dage, hvor jeg gav Michael kamp til stregen, fordi mit humør svingede. Men heldigvis kunne han klare det, og jeg er lykkelig for det færdige resultat.«

Noers danske film gjorde indtryk

'Papillon' er optaget i tre forskellige lande over 11 uger. Her ses Michael Noer sammen med Charlie Hunnam og Rami Malek under nogle af optagelserne. 
'Papillon' er optaget i tre forskellige lande over 11 uger. Her ses Michael Noer sammen med Charlie Hunnam og Rami Malek under nogle af optagelserne.  Foto: Pressebillede/Jose Haro
Vis mere

Oprindelig havde han faktisk takket nej tak til rollen som Papillon, men et 14 timer langt maratonmøde med Michael Noer i New York fik Hunnam til at ombestemme sig.

»Jeg havde lidt betænkeligheder ved at kaste mig ud i så stor en klassiker som den her, men jeg har været kæmpefan af Michael efter at have set 'R' og 'Nordvest', så jeg ville virkelig gerne arbejde med ham. For mig var det afgørende, at vi ville og kunne fortælle andet og mere end den oprindelige film. Efter jeg mødte Michael, var jeg overbevist om, at han havde den følsomhed og indsigt, det krævede,« forklarer engelskfødte Hunnam, der for alvor fik sit gennembrud med tv-serien 'Sons of Anarchy'.

Amerikanske Rami Malek, der spiller den forsigtige falskmøntner, Degas, var også overbevist om, at han med Noers instrukser turde forsøge at løfte arven efter Dustin Hoffmann.

»Michael har en unik måde at gribe selve historiefortællingen an på, og han har været enestående under optagelserne. Selv om vi arbejdede i nogle krævende omgivelser og med en dyster historie, formåede han at skabe plads til en helt særlig spontanitet og stemning,« lyder det fra Rami Malek, der også snart er aktuel som Freddie Mercury i den kommende Queen-film, 'Bohemian Rhapsody'.

Scorsese-producer tror på international karriere til Noer

Produceren Joey McFarland (til højre) poserer sammen med produceren Riza Aziz (til venstre) på den røde løber til den britiske premiere på filmen 'The Wolf of Wall Street' i 2014.
Produceren Joey McFarland (til højre) poserer sammen med produceren Riza Aziz (til venstre) på den røde løber til den britiske premiere på filmen 'The Wolf of Wall Street' i 2014. Foto: BEN STANSALL
Vis mere

Den anerkendte amerikanske producer, der håndplukkede Michael Noer til at instruere den nye version af 'Papillon', er overbevist om, at den danske instruktør står over for en stor international karriere.

Joey McFarland har blandt andet stået bag Martin Scorsese-hittet 'The Woolf of Wall Street' med Leonardo DiCaprio, og McFarland er, for at sige det, som det er, ret tilfreds med, at han valgte Michael Noer til at instruere den storstilede genindspilning af klassikeren 'Papillon'.

»Vi ledte efter en instruktør, der kunne illustrere nuancerne hos begge hovedpersoner. Efter at vi så Michaels danske film, var vi sikre på, han kunne levere den autenticitet og dybde, vi havde brug for,« forklarer McFarland, der var med under alle optagelserne.

»Når man laver film, handler det om at skabe magi på settet hver dag. Men den magi kommer ikke dumpende automatisk. Den kommer fra de mennesker, der knokler for at få det til at ske, og Michael var en fantastisk anfører, der formåede at holde magien i live. Han er et superpassioneret menneske, og selv om han bare fortæller om, hvad han har fået til morgenmad, bliver det beskrevet med lydeffekter og fagter. Den begejstring smitter alle omkring ham, og hans  menneskelige indsigt får konstant skuespillerne til at levere deres yderste. Jeg tror, han har åbnet døren til en stor international karriere.«