Ups …

Christopher Nolans nye storfilm 'Oppenheimer' har kun lige haft premiere, men nu griner fans af en historisk fejl i krigsdramaet om atombombens skaber.

Det drejer sig om en scene, hvor Robert Oppenheimer – spillet af den irske skuespiller Cillian Murphy – holder tale for de fremmødte amerikanere, der hylder ham med flag efter bombningerne af Hiroshima og Nagasaki. 

I den vigtige scene har Twitter-brugeren Andy Craig opdaget en fejl, efter han selv var i biografen for at se filmen.

'Filmen var god og det hele, men jeg skal nok være ham fyren, der klager over, at de har brugt 50-stjernede flag i en scene, der foregår i 1945,' skriver Andy Craig i sit tweet, der siden er gået viralt.

Tweetet har fået knap 12,5 millioner visninger – og ikke mindst en hel masse 'Oppenheimer'-fans til at grine.

For tilbage i 1945 var der som bekendt kun 48 stater og dermed 48 stjerner i det amerikanske flag, da staterne Hawaii og Alaska først blev implementeret i 1960.

'Det er fantastisk set. Nu vil jeg aldrig ikke se det,' lyder en af de mange kommentarer til opslaget om fejlen.

'Det her er en Batman, der går ind i en tunnel i dagslys og kommer ud i den anden ende om natten i 'Rises'-slags fejl,' skriver en anden.

'De var nødt til det, ellers ville moderne publikummer ikke kunne genkende, hvad for et land. Det er en ofring af historisk nøjagtighed for forståelsens skyld,' joker en bruger.

Der er dog også dem, der har mere svært ved at se det sjove i historiske unøjagtigheder.

'Det ødelagde fuldstændig filmen for mig,' skriver en Twitter-bruger eksempelvis.

Og så er der dem, der forsøger at komme instruktøren Christopher Nolan til undsætning.

'Jeg vil gerne argumentere for, at det gjort intentionelt, da de farvede scener er fra Oppenheimers perspektiv, mens de sort-hvide scener er fra en anden. Det ville altså være et af Oppenheimers minder fra hans nutidige perspektiv, hvor der er 50 stater på flaget,' forsøger en bruger sig.

Der er dog ikke mange i kommentarsporet, der køber forklaringen om, at atombombens opfinder skulle huske det historiske øjeblik forkert.

Og der er da også flere farverige scener i filmen, hvor det amerikanske flag kun har sine historisk nøjagtige 48 stjerner.

Skuespillerne Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy og Florence Pugh til den britiske premiere på deres film 'Oppenheimer'.
Skuespillerne Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy og Florence Pugh til den britiske premiere på deres film 'Oppenheimer'. Foto: Henry Nicholls/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Så mens Christopher Nolan endnu har til gode at kommentere fejlen, må man næsten antage, at det er en sådan.

'Det virker sjusket, når de har lagt en betydelig indsats i alt det andet,' skriver endnu en bruger på Twitter.

Men lidt røg tager Christopher Nolan, og resten af holdet bag 'Oppenheimer', nok gerne med.

For filmen har oplevet en stor hype – ikke mindst i samspil med 'Barbie'-filmen, der fik premiere samme dag – og har allerede indtjent over 1,2 milliarder kroner efter sin premiere i weekenden.