Han kaldte ham 'den mest loyale ven', et menneske med 'fortræffelig dømmekraft og usædvanligt høje standarder'. Men siden – langt senere – fik piben en noget anden lyd:

»Jeg fortryder inderligt dén dag, vore veje nogensinde krydsede,« sagde han så – Leslie Wexner – sidste sommer.

Knap et år efter at Jeffrey Epstein begik selvmord i sin celle i New York, har rystelserne efter hans depraverende forbrydelser endnu ikke lagt sig. Mange spørgsmål skriger stadig til himlen – eller helvede – på svar.

Og et af de endnu uforløste er, hvorfor mangemilliardær Leslie Wexner gennem flere årtier tilsyneladende så gennem fingre med, at Epstein havde sugerøret uhyggelig langt nede i hans massive pengetank?

Hvorfor han så gennem fingre med, at Epstein begik overgreb på unge kvinder, bl.a. ved at misbruge Wexners eksklusive undertøjsbrand Victoria's Secret?

Hvad var det for et særligt bånd, der var mellem de to mænd, den hårdtarbejdende selfmade milliardær og den løgnagtige fusentast?

Måske blev et par tråde knyttet af, at de begge kom fra arbejderklasse-bydelen Brooklyn, New York, og havde jødiske aner. Men det var stort også, hvad de to mænd havde tilfælles.

For den i dag 82-årige Leslie Wexner arbejdede sig op helt fra bunden til en placering på Forbes' milliardærliste og er med sin formue på 5,4 mia. dollar staten Ohios rigeste mand.

Mangemilliardær Leslie Wexner med en af sine eksklusive Victoria's Secret-modeller.
Mangemilliardær Leslie Wexner med en af sine eksklusive Victoria's Secret-modeller. Foto: Getty Images
Vis mere

En mand, som, trods sin enorme rigdom og muligheder nok for at flashe den, altid har foretrukket det anonyme liv uden for mediernes spotlys.

Fundamentet til sit forretningsimperium støbte Leslie Wexner, da han som 25-årig i 1963 åbnede sin egen første butik i et shoppingcenter i Ohio. Med et lån på 5.000 dollar fra sin tante Ida.

»Jeg designede butikken, byggede den selv. Men i månederne op til åbningen vågnede jeg igen og igen midt om natten, skrigende. Jeg havde de frygteligste mareridt om, at kunderne blev væk,« har han tidligere fortalt.

Mareridtene var uden grund. Kunderne strømmede til The Limited, som butikken hed. Snart havde han en kæde. Og mere kom til.

Lingeri-kæden Victoria's Secret købte han i 1982, hvor den blot bestod af tre butikker og var på nippet til at gå konkurs.

Unge smukke modeller har altid stået i kø for at være en del af Victoria's Secrets eksklusive kampagner. Og det udnyttede Jeffrey Epstein.
Unge smukke modeller har altid stået i kø for at være en del af Victoria's Secrets eksklusive kampagner. Og det udnyttede Jeffrey Epstein. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP
Vis mere

Det var Wexners idé at gøre kæden eksklusiv. At få supermodeller tilknyttet. Ham, der skabte dét image, der fik unge smukke kvinder til at drømme om at blive model for Victoria's Secret. En drøm, Jeffrey Epstein senere udnyttede.

Siden fulgte købet af Abercrombie & Fitch og utallige andre brands, som har gjort Leslie Wexner til kongen af de amerikanske shoppingcentre. Og uhyggeligt rig.

Men 1980'erne var også dér, hvor Leslie Wexner og Jeffrey Epsteins veje krydsedes.

Det er et år siden, at Jeffrey Epstein blev fængslet. Billedet her stammer dog fra 2017, hvor han blev registreret som sexforbryder i myndighedernes registre.
Det er et år siden, at Jeffrey Epstein blev fængslet. Billedet her stammer dog fra 2017, hvor han blev registreret som sexforbryder i myndighedernes registre. Foto: HANDOUT
Vis mere

'Finansiel rådgiver for de allerrigeste' blev Epstein præsenteret som. Og hyret af den allerede meget velhavende Wexner. Selvom hans nye rådgiver altså ikke besad et eneste stykke papir, der kunne dokumentere hans kunnen. Eller øvrige kunder.

Alligevel gav Les Wexner i 1991 Epstein næsten ubegrænset magt. Et tre siders dokument gav ham fuldmagt til 'at hyre personale, underskrive check, købe og sælge ejendomme og låne penge' på vegne af Wexner.

Stillede man spørgsmålstegn ved hans dispositioner, kostede det dyrt. Ifølge New York Times kappede Wexner linen til flere af sine fortrolige rådgivere, når de undrede sig.

Og der var nok at undre sig over.

Via sindrige konstruktioner lykkedes det eksempelvis Jeffrey Epstein at sælge Les Wexners luksuriøse byhus i New York for en slik. Til sig selv. Det samme gjorde sig gældende med et landsted i Ohio. Og med et privatfly.

Men Jeffrey Epstein nøjedes ikke med at forvalte en stor del af Les Wexners formue ned i sin egen lomme.

Han agerede også 'talentspejder' for Victoria's Secret. Lokkede unge smukke kvinder til sit hotelværelse, fik dem til at smide tøjet og befamlede dem.

Allerede i 1997 meldte modellen Alicia Arden Jeffrey Epstein til politiet. Men intet skete. Her ses hun ved en pressekonference på etårs dagen for Epstens fængsling.
Allerede i 1997 meldte modellen Alicia Arden Jeffrey Epstein til politiet. Men intet skete. Her ses hun ved en pressekonference på etårs dagen for Epstens fængsling. Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP
Vis mere

»Hans hænder var hans våben,« som en af dem, Alicia Arden, har fortalt. Hun meldte ham allerede i 1997 til politiet, ligesom Wexner og hans topfolk også blev adviseret om misbruget.

Men ingen gjorde noget. Heller ikke Les Wexner, som ifølge mindst et af Jeffrey Epsteins ofre også selv misbrugte unge piger, som hans finansielle rådgiver kunne skaffe.

Først i 2009 – halvandet efter, at anklagemyndigheden første gang tiltalte Jeffrey Epstein – valgte Lex Wexner at kappe båndet. Til ham, der var 'den mest loyale ven'.

Siden har Les Wexner været tavs. Har måske troet, at han kunne tie skandalen ihjel. Men hans forretningsimperium har lidt i efterdønningerne af såvel #MeToo-bølgen og Epstein-skandalen.

Men sidste sommer – blot få dage før, at den fængslede Jeffrey Epstein begik selvmord i sin celle – gik den ikke længere. I et åbent brev til sin fond forsøgte han ifølge New York Times at forklare sig selv. Og bedyre sin uskyld.

»Som så mange andre skammer jeg mig over at være ført bag lyset af hr. Epstein. Jeg ved nu, at min tillid til ham var overordentlig uheldig, og jeg fortryder inderligt den dag, vore veje krydsede.«

Men de mange spørgsmål skriger stadig til himlen. Eller helvede.

Kilder: New York Times, CNN