Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»I got what it takes!«

Så selvsikkert lød det fra Sidney Lee, da han første gang ramte skærmen i DR2-serien 'Blod, sved og springskaller' for femten år tilbage.

Men dokumentaren, der gav ham tv-debuten og wrestlernavnet Sidney Lee, som han siden gjorde glorværdig realitykarriere under, skulle slet ikke have haft ham med, fortæller Rasmus Ladefoged.

Rasmus Ladefoged er programchef for Mainland Aarhus, produktionsselskabet Metronomes århusianske afdeling, men dengang for femten år siden var han DR-redaktør på 'Blod, sved og springskaller'.

Rasmus Ladefoged er i dag programchef for produktionsselskabet Metronomes aarhusianske afdeling kaldet Mainland Aarhus. Men for 15 år siden var han DR-redaktør og med til at give Sidney Lee sin tv-debut.
Rasmus Ladefoged er i dag programchef for produktionsselskabet Metronomes aarhusianske afdeling kaldet Mainland Aarhus. Men for 15 år siden var han DR-redaktør og med til at give Sidney Lee sin tv-debut.
Vis mere

Her gik han og manglende en nybegynder, der kunne hjælpe seerne ind i universet omkring wrestlergruppen Dansk Pro Wrestling, som dokumentaren fulgte i deres forsøg på at udbrede den amerikanske opvisningssport.

»Vi var med dem til et show i Langå Idrætscenter, og her kommer der en fyr om til eftermødet med arrangørerne og fortæller dem, at han var meget passioneret omkring wrestling og godt kunne tænke sig at begynde til det,« fortæller Rasmus Ladefoged.

»Og han ligner en wrestler, det er det første, jeg overhovedet tænker – han er buff, og han er brun, han har cowboyvest på, bare arme, bandana, omvendt kasket, hullede cowboybukser og langt hår.«

Heldigvis var Sidney Lee ikke svær at overtale til at lade sig filme.

Sidney Lee med langt hår og sin signaturbandana. Heavy metal og wrestling var to store passioner hos den afdøde realitystjerne, og det gjorde ham perfekt til sit tv-gennembrud i DR2-dokumentaren 'Blod, sved og springskaller'.
Sidney Lee med langt hår og sin signaturbandana. Heavy metal og wrestling var to store passioner hos den afdøde realitystjerne, og det gjorde ham perfekt til sit tv-gennembrud i DR2-dokumentaren 'Blod, sved og springskaller'. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Men det var Rasmus Ladefogeds indtryk, at den unge fyr, der var taget helt fra København for at se et wrestlingshow, alligevel ville være begyndt til wrestling uagtet.

»Der går 30 sekunder, og så kan man mærke, at her er der en spændende person. Her er en ekstremt passioneret fyr, som ved sindssygt meget om wrestling, og så samtidig bare er farverig, sjov og vild. Man har lyst til at være i selskab med ham.«

Hurtigt blev Sidney Lee en bærende figur i dokumentarserien.

»Man kunne se med det samme, at der var tv i ham. Han talte jo sjovt og i one liners, og så var han bare en spændende person, der var helt ekstremt passioneret omkring nogle meget specifikke ting, som man blev grebet af at høre ham tale om: Wrestling, kampspil, film og heavy metal,« fortæller dokumentarredaktøren, der blandt andet blev imponeret over, at Sidney Lee kunne nævne alle Oscar-vindere siden 70erne.

Sidney Lee er gået bort, 43 år gammel. Han døde mandag i politiets varetægt, men omstændighederne omkring hans død er endnu ikke blevet offentligheden bekendt.
Sidney Lee er gået bort, 43 år gammel. Han døde mandag i politiets varetægt, men omstændighederne omkring hans død er endnu ikke blevet offentligheden bekendt. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Efter Sidney Lees død mandag, har mange talt om dobbeltheden i ham.

Der var den karakter, han fremprovokerede for tv-seernes skyld, og så den noget mere afslappede version bag kameraet.

Den tidligere DR-redaktør så dog ikke den store forskel på Sidney Lee foran og bag kameraet, dengang de optog 'Blod, sved og springskaller' tilbage i 2007.

»Det her var det første, han lavede, og det var jo en dokumentarserie og ikke et realityprogram. Så der var ikke nogen radikal forskel på, når vi optog, og når vi ikke gjorde. Det med at skrue op for personligheden kom til senere. Men alle, der er på tv, tænker over, hvordan de opfører sig. Og jeg kunne stadig godt genkende ham – det var jo sådan, han var. Han levede i denne her farverige amerikanerverden.«

Sidney Lee i sin gamle lejlighed i Vanløse på altanen med katten Pussy - som man også stiftede bekendtskab med i 'Blod, sved og springskaller'.
Sidney Lee i sin gamle lejlighed i Vanløse på altanen med katten Pussy - som man også stiftede bekendtskab med i 'Blod, sved og springskaller'. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Vis mere

Rasmus Ladefoged husker også Sidney Lee som en person, der både kunne være vild og passioneret og samtidig helt nede på jorden.

»Han var virkelig en speciel person. Det var ikke noget ondt i ham, og han havde det ellers ikke nemt under optagelserne, for han fik virkelig nogle prygl. Men han tog det altid med oprejst pande, og jeg hørte ham aldrig sige noget skidt om nogen som helst,« fortæller programchefen.

»Vi har ikke haft kontakt siden, men han er virkelig én, man husker. Hans død har berørt alle os, der lavede programmet dengang.«

Omtrent på samme tid som 'Blod, sced og springskaller' gik i luften, var Sidney Lee med i Kanal 4-programmet 'Hvad kvinder vil have', hvor deltagerne skulle bedømmes af tre dommere – herunder forsidefruen Karina von d'Ahe – og sendes hjem én efter én.

Sidney Lee til Reality Awards 2021. Sidney Lee blev 43 år gammel. Han døde mandag 16. maj 2022 i politiets varetægt, men omstændighederne omkring hans død er endnu ikke blevet offentligheden bekendt.
Sidney Lee til Reality Awards 2021. Sidney Lee blev 43 år gammel. Han døde mandag 16. maj 2022 i politiets varetægt, men omstændighederne omkring hans død er endnu ikke blevet offentligheden bekendt. Foto: Jonas Olufson
Vis mere

Og siden slap tv-seerne ikke den solbrune københavner i bandana.

På de femten efterfølgende år frem til sin død nåede Sidney Lee at være med i omtrent 50 programmer – og at skabe ikoniske tv-øjeblikke, som da han serverede Knorr-lasagne og Cult shakere for sine dates i gennembrudsprogrammet 'Singleliv', eller da han startede 'Divaer i junglen' ud med at trække sig på bedste divamanér.

Så selvom Rasmus Ladefoged var den første, der så Sidney Lees talent for tv, så vil han ikke tilskrives æren for den glorværdige tv-karriere, der fulgte.

»Jeg tror, at Sidney ville være blevet fundet under alle omstændigheder. Han var bare en virkelig god fyr, der havde nogle helt specifikke passioner og en personlighed, der passede godt til store armbevægelser på tv,« slutter produktionsselskabschefen.

Lyt til 'Den, vi taler om: Sidney Lee' lige her

Andre læser også